GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Παγκόσμια ημέρα Οικογενειακού Ιατρού η 19η Μαΐου… Με το σύνθημα ‘’Οικογενειακός Ιατρός – φροντίζω εσένα σε όλη σου τη ζωή’’ ο εορτασμός της στην Ξάνθη

Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Το φετινό μήνυμα ...


Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Το φετινό μήνυμα για την ημέρα αυτή είναι ‘’Οικογενειακός Ιατρός – φροντίζω εσένα σε όλη σου τη ζωή’’ και θέλει να τονίσει το ρόλο και την αξία των οικογενειακών γιατρών στην παροχή δια βίου φροντίδας στους ασθενείς τους, σε όλα τα στάδια της ζωής τους από τη βρεφική κούνια μέχρι το βαθύ γήρας.

Η ημέρα αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία αναγνώρισης του κεντρικού ρόλου της ειδικότητας της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής στην παροχή εξατομικευμένης, ολιστικής και συνεχούς φροντίδας υγείας στο σύνολο των ασθενών μας. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Γενική/Οικογενειακή Ιατρική παγκόσμια, αλλά και του σημαντικού έργου των Ελλήνων Οικογενειακών Ιατρών στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας.

Το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 09:00 μέχρι τις 14:00, στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης ο Σύλλογος Γενικών / Οικογενειακών ιατρών Ν. Ξάνθης, θα είναι εκεί, θα έχει περίπτερο και θα ενημερώνει τους πολίτες διανέμοντας ενημερωτικό φυλλάδιο και συζητώντας μαζί τους για το θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού.

Λίγα λόγια για τον θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού
Η σχέση Οικογενειακού Ιατρού – ατόμου/οικογένειας αποτελεί μια σχέση εμπιστοσύνης, που οικοδομείται και από τις δυο πλευρές από τη στιγμή της πρώτης επίσκεψης του ασθενούς. Άτομα και οικογένειες βασίζονται στους Οικογενειακούς τους Ιατρούς και δίνουν μεγάλη αξία στις σχέσεις αυτές.

Οι Οικογενειακοί Ιατροί αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του ατόμου με το σύστημα υγείας και λειτουργούν συχνά σαν κόμβος για τη διαχείριση της υγείας του ασθενούς παρέχοντας συνέχεια στη φροντίδα. H συνέχεια στη φροντίδα σχετίζεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση, καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών, λιγότερες νοσηλείες και σπανιότερη χρήση τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Οι Οικογενειακοί Ιατροί παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγωγή και προαγωγή της υγείας, στην πρόληψη της ασθένειας, στη θεραπεία οξέων και χρόνιων νοσημάτων καθώς και στο συντονισμό της φροντίδας από ιατρούς εξειδικεύσεων ή άλλους επαγγελματίες υγείας. Συχνά λειτουργούν σαν συνήγοροι των ασθενών τους με σεβασμό στη φροντίδα και τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη σε άλλα επίπεδα του συστήματος υγείας.

Η ευχερής πρόσβαση στον Οικογενειακό Ιατρό αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας, αλλά και τη συγκράτηση των ολοένα αυξανόμενων δαπανών υγείας. Συστήματα υγείας βασισμένα στον Οικογενειακό Ιατρό πετυχαίνουν να παρέχουν καλύτερη υγεία, καλύτερη φροντίδα και σε χαμηλότερο κόστος! Στον Δυτικό κόσμο τα συστήματα υγείας, εδώ και δεκαετίες, στηρίζονται στον Γενικό/Οικογενειακό Ιατρό. Ο κάθε πολίτης έχει τον δικό του Οικογενειακό Ιατρό, ο οποίος και διαχειρίζεται τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Με μεγάλη καθυστέρηση η Ελληνική Πολιτεία θεσμοθέτησε πέρυσι το θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού και στη χώρα μας.

Όταν οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε έναν οικογενειακό ιατρό, καταλήγουν σε τμήματα επειγόντων περιστατικών συχνότερα, καθώς και νοσηλεύονται συχνότερα. Χωρίς έναν τακτικό έλεγχο ρουτίνας, μια κατάσταση που εύκολα δύναται να ελεγχθεί, όπως η αυξημένη χοληστερόλη, δυνατόν να οδηγήσει σε ένα απειλητικό για τη ζωή καρδιακό επεισόδιο.

Δεδομένα δείχνουν πως η ευχερής πρόσβαση στον Οικογενειακό Ιατρό μάς βοηθά να ζήσουμε περισσότερο, να αισθανόμαστε καλύτερα και να αποφύγουμε ασθένειες και αναπηρίες. Σε περιοχές που υπάρχουν περισσότεροι Οικογενειακοί Ιατροί κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό, η θνησιμότητα από καρκίνο και από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι χαμηλότερη και οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν.

Και με ένα επιπρόσθετο σοβαρό πλεονέκτημα: η δαπάνη υγείας είναι χαμηλότερη, όταν οι άνθρωποι έχουν σταθερά έναν Οικογενειακό Ιατρό να συντονίζει τη φροντίδα τους – τις διαγνωστικές εξετάσεις, τις επεμβατικές πράξεις και τη μετέπειτα φροντίδα.

Το όραμα μας είναι η εισαγωγή ενός νέου μοντέλου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της χώρας μας που θα παρέχει άμεση και χωρίς εμπόδια πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Όλοι οι πολίτες να έχουν τον οικογενειακό τους ιατρό, τον Γιατρό τους.

Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί!

Για το Δ.Σ του συλλόγου Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών Ν. Ξάνθης