GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σταύρος Αραχωβίτης: Διπλασιάζεται το ποσό ενίσχυσης της βιολογικής καλλιέργειας για την ΠΑΜΘ

Σήμερα Τρίτη 07 Μαΐου 2019 επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης...

Σήμερα Τρίτη 07 Μαΐου 2019 επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίσκεψη του υπουργού έγινε στο πλαίσιο επαφών διαλόγου και συνεργασίας με φορείς της περιοχής για θέματα του χαρτοφυλακίου του, με σκοπό να ενημερωθούν οι φορείς και να εξετασθούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές του Πρωτογεννή Τομέα.

Κατά την έναρξη της επίσκεψης ο Σταύρος Αραχωβίτης συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ και συζήτησε για θέματα του χώρου ευθύνης του οργανισμού.

Δείτε τις δηλώσεις του πριν τη σύσκεψη:
Αργότερα πραγματοποίησε επίσκεψη στην βιομηχανική μονάδα του Αγροδιατροφικού Τομέα HELLAS FROST – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ Μεταξάδες και στη συνέχεια βρέθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα όπου μίλησε με θέμα την “Οργάνωση του Αγροτικού Χώρου και νέα κοινή Αγροτική Πολιτική ” ενώ δέχθηκε και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους αγρότες.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης συνοδευόταν από τους βουλευτές Έβρου Νατάσα Γκαρά και Δημήτρη Ρίζο καθώς και από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βλάση Τσιόγκα και τον Σπύρο Δέδογλου μέλος της ΝΕ Έβρου ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νατάσα Γκαρά ευχαρίστησε τόσο τον Σταύρο Αραχωβίτη όσο και στους παριστάμενους στην εκδήλωση καθώς και τον κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα Σπύρο Κουτρούμπα. Όπως είπε η παρουσία του υπουργού έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή του Έβρου που η οικονομία του εξαρτάται άμεσα από την αγροτική παραγωγή.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του, στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το πανεπιστήμιο της Ορεστιάδας, που στόχο έχει να εκπληρώσει στο ακέραιο τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα και να διασυνδεθεί με την τοπική κοινωνία, μέσω ομιλιών και διαλέξεων προς τους αγρότες. Τέλος εξέφρασε την ανησυχία του για την ίδρυση ομοειδών τμημάτων σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας, όμως δήλωσε αισιόδοξος ότι το τμήμα της Ορεστιάδας θα ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Ο Δημήτρης Ρίζος από την πλευρά του αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο συνεργασίας τεσσάρων πανεπιστημίων με τη Γεωπονική σχολή Ορεστιάδας για την υλοποίηση του προγράμματος της ψηφιακής γεωργίας, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους στον αγροτικό κόσμο.

Ο Σταύρος Αρχωβίτης, δεν θέλησε να αναφερθεί όπως είπε, στη “μαύρη πραγματικότητα του 2014” και στάθηκε στο γεγονός ότι σήμερα η χώρα έχει βγει από το μνημόνια και έτσι υπάρχει η δυνατότητα να ασκηθεί από την κυβέρνηση μια αυτόνομη πολιτική.

Επεσήμανε πως το “μοντέλο των επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα πρέπει να αλλάξει σε μοντέλο παραγωγής. Υπάρχουν υποδομές, θέληση των αγροτών και της πολιτείας για να αποκτήσουμε εξειδικευμένους αγρότες που να κατανοούν καλύτερα όλες τις παραμέτρους της παραγωγής. Και επίσης το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί και στη μεταποίηση” εξήγησε.

Τόνισε πως η ρύθμιση των 120 δόσεων που σύντομα θα γίνει νόμος θα είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους αγρότες που έχουν παλαιότερες οφειλές σε ταμεία και εφορία και ήταν μέχρι σήμερα εγκλωβισμένοι.

Αναφέρθηκε στα πολλά πλήγματα που δέχθηκαν οι αγρότες την περασμένη χρονική περίοδο και τις αποζημιώσεις που δόθηκαν μέσω ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα και περιπτώσεις που δεν καλύφθηκαν με αποζημιώσεις, λόγω του ξεπερασμένου κανονισμού του Οργανισμού. Υποσχέθηκε εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, που θα παραμείνει δημόσιος και θα γίνει κοινωνικά δίκαιος.

Επίσης μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για να σωθεί η τευτλοκαλλιέργεια και το βαμβάκι όπου το πλαφόν κατέβηκε κατά 92% για να πληρώνεται η συνδεδεμένη ενίσχυση και τέλος στην βιολογική γεωργία, όπου ανακοίνωσε ότι για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα διπλασιασθεί το ποσό της ενίσχυσης και θα αγγίξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Βλάσης Τσιόγκας που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης, αναφέρθηκε στη νέα ΚΑΠ που παρά τα θετικά της στοιχεία έχει και αρνητικά, όπως ο κίνδυνος της στρεμματικής σύγκλισης.

Αμέσως μετά οι παρευρισκόμενοι αγρότες έθεσαν δεκάδες ερωτήσεις προς τον υπουργό, ο οποίος με πολύ υπομονή τις άκουσε και απάντησε εμπεριστατωμένα σε όλες.