GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αρχίζουν μυστικοί έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων για να εντοπιστούν οι αντλίες που "κλέβουν" τους καταναλωτές

Πρόγραμμα μυστικών ελέγχων σε πρατήρια καυσίμων, για να εντοπίζονται οι επιτήδειοι που «πειράζουν» τις αντλίες για να κλέβουν τους κατ...


Πρόγραμμα μυστικών ελέγχων σε πρατήρια καυσίμων, για να εντοπίζονται οι επιτήδειοι που «πειράζουν» τις αντλίες για να κλέβουν τους καταναλωτές, ενεργοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης, έχοντας διαπιστώσει ότι το φαινόμενο των ελλειμματικών παραδόσεων καυσίμων έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις.

Με διάταξη που εγκρίθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου από τη Βουλή (περιλήφθηκε στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, μαζί και με την τροπολογία για την πρώτη κατοικία) παρέχεται θεσμική κάλυψη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να προχωρούν σε ελέγχους σε πρατήρια καυσίμων, χωρίς να ενημερώνουν τον υπεύθυνο του πρατηρίου ότι διενεργείται έλεγχος. Σχετική δυνατότητα είχε δοθεί στις ελεγκτικές υπηρεσίες από το 2013, αλλά η ρύθμιση αυτή ήταν γενικόλογη και έμεινε ανεφάρμοστη.

Αυτοί οι μυστικοί έλεγχοι θα γίνονται ως εξής: ειδικά μετασκευασμένο αυτοκίνητο του υπουργείου Ανάπτυξης (ήδη έχει στη διάθεσή του τέτοιο όχημα το υπουργείο), που θα φαίνεται σαν ένα κοινό Ι.Χ., αλλά θα είναι εφοδιασμένο με ειδική δεξαμενή καυσίμου και σύστημα GPS για να παρακολουθείται κεντρικά η θέση του, θα γεμίζει βενζίνη όπως θα το έκανε οποιοσδήποτε καταναλωτής.

Το σύστημα GPS θα πιστοποιεί από τη γεωγραφική θέση του οχήματος σε ποιο πρατήριο έγινε ο έλεγχος, χωρίς αυτό να μπορεί να αμφισβητηθεί από τον πρατηριούχο, όπως ορίζει η σχετική διάταξη. Έχοντας γεμίσει το ντεπόζιτο, οι ελεγκτές θα μπορούν να διαπιστώνουν αν υπήρξε απόκλιση πέραν του νόμιμα επιτρεπτού ορίου στην ποσότητα καυσίμου που παραδόθηκε, ώστε να επιβάλλονται οι πολύ αυστηρές ποινές που προβλέπονται από το νόμο για παραβάσεις καταδολίευσης αντλιών (έως και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας).

Ο πρατηριούχος δεν θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του ελέγχου, τα οποία θα διαβιβάζονται στον εισαγγελέα, ούτε θα μπορεί να τον προσβάλλει, παρά μόνο εάν μπορεί να αποδείξει ότι τα στοιχεία είναι πλαστά. «Τα αποτελέσματα των ελέγχων και ο προσδιορισμός της ταυτότητας του ελεγχόμενου πρατηρίου καυσίμων, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS), δεν αμφισβητούνται για οποιοδήποτε λόγο και προσβάλλονται μόνο για λόγους πλαστότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ψηφισμένη διάταξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το «μυστικό» όχημα για τους ελέγχους έχει χρησιμοποιηθεί ήδη στο παρελθόν, αλλά χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να επιβάλλονται κυρώσεις με βάση τα ευρήματα αυτών των ελέγχων.

Διαπιστώθηκε, όμως, ότι συχνότατα, σε πρατήρια που εντοπίζονταν ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων από το «μυστικό» όχημα, όταν γινόταν κανονικός έλεγχος δεν εντοπίζονταν παραβάσεις, ενώ οι επιτήδειοι χρησιμοποιούσαν προχωρημένα τεχνικά μέσα (ακόμη και τηλεχειρισμό για να ρυθμίζουν τις αντλίες να λειτουργούν νόμιμα ή να «κλέβουν»), που δεν επέτρεπαν στους ελεγκτές να διαπιστώσουν τις παραβάσεις, ακόμη και όταν οι μυστικοί έλεγχοι είχαν δείξει μεγάλες διαφορές στις ποσότητες που παραδίδονταν στους καταναλωτές.