GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αίτημα της ΕΛΜΕ Ξάνθης σχετικά με τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή

Είναι γνωστό ότι επίκειται σύντομα η έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας για τη διενέργεια μόνιμων ...


Είναι γνωστό ότι επίκειται σύντομα η έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας για τη διενέργεια μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή. Η προκήρυξη θα αφορά θέσεις για την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και τον κλάδο του ΕΕΠ-ΕΒΠ. Η κατανομή, για λόγους που μόνο το υπουργείο γνωρίζει, δεν έχει γίνει ακόμα και ίσως γίνει σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο. Υπάρχουν, όμως, κάποια μηνύματα που δείχνουν ότι, ίσως, η δευτεροβάθμια δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα και όπως της αρμόζει. Για παράδειγμα στην πρόσφατη εγκύκλιο (08/03/2019) για των υπολογισμό των οργανικών κενών εν όψει των μεταθέσεων ρητά αναφερόταν η μη καταγραφή των οργανικών κενών στα τμήματα ένταξης της δευτεροβάθμιας τη στιγμή που ο περιορισμός αυτός δεν υπήρχε για την πρωτοβάθμια. Με δεδομένο ότι τα ΤΕ στελεχώνονται από τις ειδικότητες ΠΕ 02,03 και 04 (πολυπληθείς ειδικότητες) και με δεδομένο ότι σε αυτά φοιτούν πολλοί μαθητές στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης και της συμπερίληψης είναι ανάγκη να συσταθούν άμεσα οργανικές θέσεις σε αυτά, καθώς η ενταξιακή διαδικασία των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες είναι συνυφασμένα με αυτά. Εξάλλου, αν δεν καταγραφούν ως οργανικά τα κενά στα ΤΕ, οι διορισμοί στη δευτεροβάθμια μετά βίας θα φτάσουν τις 1000 θέσεις καθώς τόσες είναι οι εναπομείνασες θέσεις σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΣΥ χωρίς τα ΤΕ. Οποιοσδήποτε αριθμός κάτω από 1500 θέσεις για τη δευτεροβάθμια θα συνιστά εμπαιγμό, καθώς πολλές φορές στελέχη του υπουργείου έχουν δηλώσει ότι οι προσλήψεις θα ακολουθήσουν ποσοστιαία τους διορισμούς αναπληρωτών των τελευταίων δύο ετών στην ειδική αγωγή (το ποσοστό αυτό είναι περίπου 33% για τη δευτεροβάθμια ειδική αγωγή).

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε την άσκηση πίεσης για την άμεση σύσταση οργανικών θέσεων στα ΤΕ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη συνεχή και στενή παρακολούθηση του θέματος από την ΟΛΜΕ.

Επίσης προτείνουμε τον παρακάτω τρόπο για τον ορισμό των οργανικών κενών.

• Σε σχολείο με ένα τμήμα ένταξης σε κάθε τάξη (Α, Β και Γ) 1 (μία) οργανική θέση για ΠΕ 02 και μία (1) για ΠΕ 03. Πρόκειται για τη μικρότερη μορφή τμήματος ένταξης.

• Σε σχολείο με 5 τμήματα (2+2+1) 2 (δύο) θέσεις για ΠΕ 02 και από μία για ΠΕ 03 και ΠΕ 04. Σε αυτή την περίπτωση ο εκπαιδευτικός του κλάδου του ΠΕ 04 καλύπτεται από τη β΄ ανάθεση. Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους κλάδους της συγκεκριμένης ειδικότητας η σύσταση οργανικής θα μπορούσε να γίνεται εναλλάξ ανά σχολείο, δηλαδή σε ένα σχολείο οργανική για ΠΕ 04.01, σε άλλο για ΠΕ 04.02 κ.ο.κ.

• Είναι προφανές ότι σε σχολείο με περισσότερα τμήματα ένταξης οι οργανικές μπορούν να αυξάνονται αναλογικά.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους. Θεωρούμε ότι η σύσταση οργανικών θέσεων στα ΤΕ της δευτεροβάθμιας είναι ένα δίκαιο αίτημα που θα απεμπλέξει τα πράγματα και θα διευκολύνει την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ΤΕ.