GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Συμπληρώματα διατροφής και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα ράφια των φαρμακείων είναι γεμάτα από μπουκαλάκια με σιρόπια, χάπια, ταμπλέτες και βότανα. Είναι τα λεγόμενα «συμπληρώματα διατροφή...


Τα ράφια των φαρμακείων είναι γεμάτα από μπουκαλάκια με σιρόπια, χάπια, ταμπλέτες και βότανα. Είναι τα λεγόμενα «συμπληρώματα διατροφής» και καλύπτουν μία τεράστια γκάμα αναγκών. Μπορείς να βρεις συμπληρώματα για επιπλέον ενέργεια, απώλεια βάρους, ενίσχυση μυϊκής μάζας, συμπληρώματα που απευθύνονται σε γυναίκες και άλλα που απευθύνονται σε άντρες, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα ράφια και τα συμπληρώματα που απευθύνονται σε παιδιά.
Κάθε μανούλα, όπως και εσύ, ζει καθημερινά με το άγχος πως οι τροφές που καταναλώνει το παιδί της δεν επαρκούν για να λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται στα τρυφερά χρόνια της ανάπτυξής του. Αν έχεις σκεφτεί και εσύ να ενισχύσεις το διαιτολόγιο του μικρού σου με ένα συμπλήρωμα διατροφής*, φρόντισε να του δώσεις αυτό που θα ταιριάζει καλύτερα με τις ανάγκες που έχει.

Για αρχή όμως: Tι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) είναι σκευάσματα τα οποία περιέχουν από ένα και πάνω θρεπτικά συστατικά και σκοπός τους είναι να συμπληρώσουν το ημερήσιο διαιτολόγιο ενός ατόμου όταν αυτό δεν είναι ισορροπημένο. Άσχετα με την κατηγοριοποίησή τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί φαρμάκων, δεν πρόκειται για φάρμακα αλλά ούτε και προϊόντα ειδικής διατροφής που προορίζονται για μία συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων ή παθήσεων.

Όταν το μικρούλι μου τελείωνε την Δ’ Δημοτικού, μου παραπονιόταν συνέχεια πως ένιωθε κουρασμένο. Έκανα κάποιες μικρές αλλαγές στα γεύματά του, σε μία προσπάθεια να ενισχύσω επιπλέον τον οργανισμό του και να λαμβάνει περισσότερη ενέργεια αλλά ήταν μάταιο. Μερικές τροφές οι οποίες ήταν αναγκαίες, όπως τα όσπρια και τα λαχανικά, συνέχισε να μην τις τρώει όσο κι αν επέμενα. Όταν είδα τα συμπληρώματα ALTION Kids Polyvitamins στο φαρμακείο, σκέφτηκα πως ήταν η μόνη λύση και επικοινώνησα με τον παιδίατρο για να ζητήσω τη γνώμη του. Στην όψη μοιάζουν με τα ζελεδάκια που μου ζητούσε να του πάρω κάθε φορά από το super market με τη διαφορά ότι αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνη Α, σύμπλεγμα βιταμινών Β και εκχύλισμα από 22 φρούτα και λαχανικά, Oxxynea®. Συγκεκριμένα οι βιταμίνες κατηγορίας Β ήταν αυτές που έκαναν τον οργανισμό του να παράγει περισσότερη ενέργεια και να νιώθει πολύ πιο ξεκούραστο.

Δεν χρειάζεται το αγγελούδι σου να παραπονεθεί πως είναι κουρασμένο για να προσθέσεις στη διατροφή του κάποιο συμπλήρωμα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί κάτι παραπάνω από ένα καλό γεύμα. Συνήθως τα παιδιά τα οποία ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που τους παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, δεν παρουσιάζουν κάποια έλλειψη και δεν έχουν άμεση ανάγκη από κάποιο συμπλήρωμα. Από την άλλη πλευρά όμως, μία διατροφή με ελλείψεις πρέπει κάπως να έρθει σε ισορροπία με τις αυξημένες ανάγκες του παιδιού.

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα όταν το αγγελούδι μας πάει σχολείο. Εκεί οι απαιτήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Πιθανότατα η πολύωρη μελέτη στο σπίτι, μαζί με τις εξωσχολικές δραστηριότητες, να κουράζουν το μυαλουδάκι του. Αν θες να το βοηθήσεις, μπορείς να του προσφέρεις ένα συμπλήρωμα με ψευδάργυρο και φυτικά Ω3 λιπαρά οξέα από λιναρόσπορο που θα ενισχύουν τη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία του οργανισμού και θα βελτιώνουν τη νοητική του επίδοση.

Ακούμε πολύ συχνά αγχωμένες μαμάδες να λένε πως το παιδί τους έχει έλλειψη σιδήρου. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει στο παιδί αναιμία, αδυναμία και πνευματική κόπωση. Αν το μικρό σου ανήκει σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει απαραίτητα να του δώσεις το κατάλληλο συμπλήρωμα με βιταμίνη C που θα αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό και συγχρόνως θα ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού του. Σκέψου πόσο πολύ ταλαιπωρείται ο οργανισμός του από όλες αυτές τις λοιμώξεις που «παραμονεύουν» κάθε χρόνο στην σχολική τάξη; Ακριβώς για αυτό, πιθανότατα να χρειαστεί ένα παιδικό προβιοτικό που εκτός από το πεπτικό και ανοσοποιητικό του σύστημα, θα φροντίσει την εντερική του χλωρίδα να ισορροπήσει μετά τη υπερβολική χρήση κάποιου αντιβιοτικού.

Όταν αναζητήσεις το κατάλληλο συμπλήρωμα για το παιδάκι σου φρόντισε αυτό να πληροί τις εξής προδιαγραφές: Να διατίθεται στα φαρμακεία, να αναφέρει αναλυτικά την περιεκτικότητα του κάθε συστατικού, να είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για παιδιά και να κυκλοφορεί επίσημα στη χώρα. Ωστόσο, η παιδική σειρά συμπληρωμάτων διατροφής ALTION Kids ξεχωρίζει, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, απαλλαγμένη από συντηρητικά και τεχνητά χρώματα που δεν περιέχουν γλουτένη, ούτε λακτόζη, ενώ δεν διαθέτει ζελατίνη ζωικής προέλευσης, αλλά πηκτίνου μήλου! Την προτείνω ανεπιφύλακτα!

*Τα Συμπληρώματα Διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό θεραπευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.