GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καθησυχαστική η Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, για την επικείμενη αύξηση στο σουβλάκι

Μαίρη Τσιακίρογλου:


Μαίρη Τσιακίρογλου:

«Πρόκειται για συνδικαλιστικό «πυροτέχνημα» ενός υπό ίδρυση σωματείου. Η αύξηση θα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που αναφέρουν…»

Ως συνδικαλιστικό «πυροτέχνημα» ενός υπό ίδρυση σωματείου, το οποίο πιθανότατα εκπροσωπεί συμφέροντα βιομηχανιών κρέατος, χαρακτηρίζει την είδηση της αύξησης στην τιμή για το εθνικό μας προϊόν, το σουβλάκι, από την 1η Μαΐου, η κα Μαίρη Τσιακίρογλου, Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, ερωτώμενη, μέσα από την εφημερίδα μας, κατά πόσο αυτή αναμένεται να επηρεάσει τον κλάδο της εστίασης.

Ειδικότερα, η είδηση της αύξησης έως και 15% στο αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων έγινε γνωστή από το υπό ίδρυση Σωματείο Ψητοπωλών, το οποίο ανακοίνωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού η τιμή στα κρέατα ανεβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη συνέχεια. Έκανε λόγο για αυξήσεις στις τιμές με σκοπό να προστατευθεί το προϊόν και συμπληρώνοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης θα το απορροφήσουν οι ίδιοι.

Όπως μάλιστα εξήγησε ο ιδιοκτήτης Ψητοπωλείου, κ. Γιώργος Πολύζος, σε δηλώσεις του, σε τηλεοπτικό σταθμό, «το ποσοστό της αύξησης θα είναι στο 10% με μάξιμουμ 15%. Ένα μεγάλο κομμάτι πάλι θα το απορροφήσουμε εμείς. Θα είναι κοντά στα τρία ευρώ. Δεν νομίζω ότι θα το φτάσουμε. Από 1η Μαΐου λογικά θα την ξεκινήσουμε. Ήδη 45 μέρες τώρα την αύξηση αυτή την έχουμε απορροφήσει». Ενώ, όπως επισημαίνει παράλληλα, «έχουμε μία αύξηση στη τιμή του κρέατος από την 1η Μαρτίου, της τάξης 30%».

Η κα Μ. Τσιακίρογλου, για το ίδιο θέμα, αντιλαμβανόμενη πλήρως την ανησυχία των καταναλωτών στο άκουσμα της είδησης ότι το σουβλάκι μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τρία ευρώ, υπογραμμίζει πως «είναι υπερβολικά και αστεία αυτά που ακούγονται από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, οι οποίοι, όπως εικάζουμε, εξυπηρετούν συμφέροντα παραγωγών κρέατος…». Ενώ, καλεί τους καταναλωτές να είναι υποψιασμένοι και να «πονηρεύονται» με τέτοιες δηλώσεις, οι οποίες, όπως τονίζει, δεν προέρχονται από επίσημα χείλη του Προέδρου της πανελλήνιας ομοσπονδίας εστιατορίων.

Σχετικά, δε, με την επικείμενη αύξηση, επισημαίνει ότι αυτή δεν θα ξεπεράσει τα δέκα με είκοσι λεπτά και οφείλεται σε διεθνείς εξελίξεις. Αναλυτικότερα, όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, όταν η κινέζικη κυβέρνηση, κατόπιν εντολών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποχρεώθηκε να θανατώσει εκατομμύρια χοιρομάνες που είχαν προσβληθεί από λοίμωξη. Αυτό υποχρέωσε την κινεζική αγορά να προχωρήσει σε αθρόες εισαγωγές από την Ευρώπη, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, όπως επισημαίνει.

Από εκεί και πέρα, τονίζει η κα Μ. Τσιακίρογλου, με νόημα, η αγορά είναι ελεύθερη, δηλαδή ο κάθε επαγγελματίας προσαρμόζει τις τιμές του ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, από το 2015 και μετά, όταν, δηλαδή, σημειώθηκαν ανατιμήσεις λόγω ΦΠΑ, οι περισσότεροι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης διατήρησαν σταθερές τις τιμές τους, απορροφώντας τις όποιες αυξήσεις.

Τέλος, όπως η ίδια επισημαίνει, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα, αναφέροντας ενδεικτικά το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ιδιαίτερα, σε ότι αφορά το τελευταίο, οι επαγγελματίες καλούνται να αποδώσουν ΦΠΑ της τάξης 24%. Επομένως, η αύξηση που έρχεται δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του κλάδου, ούτε θα οδηγήσει σε μια τόσο μεγάλη αύξηση, όπως καταλήγει.