GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΠΑΜΕ: Σοβαρές καταγγελίες για “νόθα” σωματεία εργαζομένων και στον Έβρο

Με αφορμή τα όσα έγιναν πρόσφατα πανελλαδικά στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την διεξαγωγή του συνεδρίου της ΓΕΣΕΕ, το ΠΑΜΕ Έβρου εξέδω...


Με αφορμή τα όσα έγιναν πρόσφατα πανελλαδικά στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την διεξαγωγή του συνεδρίου της ΓΕΣΕΕ, το ΠΑΜΕ Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει σοβαρές καταγγελίες για “νόθα σωματεία εργαζομένων” και στον Έβρο.

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο Χιόνης Γιάννης μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Έβρου, το θέμα έχει πανελλαδικές διαστάσεις “όπου υπάρχουν σωματεία που στήθηκαν μέσα σε μια νύχτα και με πάρα πολλούς αντιπροσώπους που ποτέ δεν ψήφισαν ή ήταν μέλη. Η νοθεία στα σωματεία δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως το καινούργιο φέτος είναι ότι υπάρχει άμεση παρέμβαση της εργοδοσίας που θέλει να βάλει δικούς της ανθρώπους στις διοικήσεις των σωματείων”.

Ο Γιάννης Χιόνης μας ανέφερε μια σειρά από παραδείγματα, όπου “πρόεδροι, μεγαλοστελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, πρόεδροι εργατικών κέντρων που στήνουν ανώνυμες εταιρείες και εμφανίζονται ως συνδικαλιστές”.

Ο Έβρος είναι από τα παραδείγματα δυστυχώς τα άσχημα με την έννοια ότι κραυγαλέες νοθείες έχουν συμβεί εδώ στην περιοχή μας” τόνισε και εξήγησε: “Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τον πρόεδρο του σωματείου ιδ. Υπαλλήλων Ορεστιάδας και αντιπρόσωπο στο συνέδριο της ομοσπονδίας που όλος ο νομός γνωρίζει ότι στην ουσία είναι εργοδότης με δεκάδες εργαζόμενους, αλλά συνεχίζει να κόβει και να ράβει στο εργατικό κέντρο Ορεστιάδας και στην ομοσπονδία. Αλήθεια πόσα από τα 1000 και πλέον μέλη του σωματείου του κατάφερε να κινητοποιήσει σε κάποια απεργία, από πότε έχει να βγάλει έστω και μια ανακοίνωση για κάποιο πρόβλημα των εργαζομένων της περιοχής, εκτός και αν στην Ορεστιάδα είναι όλα μέλι-γάλα για τους εργαζόμενους.

Αντίστοιχα στο εργατικό κέντρο Διδυμοτείχου εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει από 627 ψηφίσαντες πριν, τώρα 1.644! Το τραγικό, μαζί και το γελοίο είναι ότι στην περίπτωση αυτή το ποσοστό συμμετοχής όχι μόνο εκτινάσσεται από το 17% – 20%, που είναι ο μέσος όρος, σε ποσοστά πάνω από 100%, αφού οι εμφανιζόμενοι ψηφίσαντες ξεπερνούν τους εργαζόμενους της περιοχής με βάση τα στοιχεία του “ΕΡΓΑΝΗ” (πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας)!

Τι να πούμε για το σωματείο οικοδόμων Σουφλίου που εμφανίζει δεκάδες ψηφίσαντες, το σωματείο ιδ. Υπαλλήλων «Ο ΕΡΜΗΣ» που εμφάνιζε πάνω από 750 ψηφίσαντες στην Αλεξανδρούπολη και πλέον 4 χρόνια μετά από τις τελευταίες αρχαιρεσίες του αγνοείται η τύχη του”.

Παράλληλα υποστήριξε, ότι “υπάρχουν διασπαστικά σωματεία που στήνονται σε ένα βράδυ, χωρίς δράση, χωρίς να ξέρει κανείς πότε και που συνεδριάζουν, χωρίς να έχει δει κάποιος έστω και μία ανακοίνωσή τους”.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο για να συζητηθούν όλα τα παραπάνω θέματα και να βρεθεί ένας κοινό τόπος διαλόγου.

“Όλος αυτό ο ντόρος που έχει γίνει, δείχνει στους εργαζόμενους, ότι οι εργοδότες παίρνουν τα μέτρα τους. Δεν θα κινούσαν τόσους μεγάλους μηχανισμούς αν πίστευαν ότι οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να φέρουν αποτελέσματα” σημείωσε.

Κλείνοντας τόνισε πως τα εργατικά σωματεία θα πρέπει να είναι ένα αποκούμπι για τους εργαζόμενους, να έχουν έδρα, να μπορούν να τους βρίσκουν οι εργαζόμενοι να συνομιλούν μαζί τους να συνεδριάζουν ανοιχτά και να μπορούν απευθύνονται σε αυτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς.