GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



«Η Ανάσταση του Χριστού είναι το θεμέλιο της πίστεώς μας, το κέντρο της ζωής μας, της θεολογίας μας, της λατρείας μας…»

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ 218η ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2019


Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ 218η
ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2019

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
Αδελφοί μου αγαπητοί,

‘’Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάσαντα εκ νεκρών’’ ακούμε να ψάλλει η Εκκλησία στην πανυχίδα του Πάσχα σήμερα.


Και καθώς πολλοί συνωστιζόμαστε μπροστά στην Ωραία Πύλη του ναού για να ανάψουμε την λαμπάδα μας, από την λαμπάδα του ιερέως, μοιάζουμε να εξαντλούμε εκεί όλη την συμμετοχή μας στο γεγονός της Αναστάσεως.

Η πρόσκληση της Εκκλησίας δεν είναι για να λάβουμε απλώς φως, που μπορεί με μια πνοή ανέμου να σβήσει. Η πρόσκληση μιλάει για ανέσπερο φως, που δεν δύει, που δεν εξαφανίζεται ποτέ, όσο και αν λυσσομανούν οι άνεμοι της απιστίας και της αμφισβήτησης.

Ψιλά γράμματα θα πουν πολλοί, όσοι σπεύδουν να εγκαταλείψουν τον Ναό με το πρώτο ‘’Χριστός Ανέστη’’ για να φάνε, να γλεντήσουν, να κοιμηθούν νωρίς, χωρίς να κατανοούν το μήνυμα της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης, αδικώντας πρώτα τους εαυτούς τους.

Στην αναστάσιμη θεία λειτουργία η Ευαγγελική περικοπή από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη δεν έχει καμία αναφορά στο γεγονός της Αναστάσεως, αλλά περισσότερο στη γέννηση του Χριστού.

Η ευαγγελική περικοπή κάνει λόγο για φως που ήλθε στον κόσμο και όπως χρειαζόμαστε το φως για να ζήσουμε μέσα σ’ αυτό, αντιλαμβανόμενοι τον γύρω κόσμο, έτσι και ο Χριστός είναι το φως που φωτίζει κάθε άνθρωπο ερχόμενο στον κόσμο.

Χωρίς αυτόν τον φωτισμό δεν μπορούμε να βιώσουμε, να ψηλαφίσουμε, να κατανοήσουμε το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού.

Στην αναστάσιμη Ευαγγελική περικοπή γίνεται αναφορά και στην δημιουργία των τέκνων του Θεού. Τέκνα του Θεού έγιναν και γίνονται διαχρονικά, όσοι ‘’έλαβον Αυτόν’’, δηλαδή όσοι τον εγκολπώθηκαν και τον αποδέχθηκαν ως Σωτήρα και Λυτρωτή.

Πολλοί σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας πολέμησαν τον Χριστό, αλλά και πολλοί είχαν καλή γνώμη και τον χαρακτήρισαν ‘’μεγάλο μύστη’’, ‘’κοινωνικό επαναστάτη’’, ‘’κοινωνικό αναμορφωτή’’, ‘’ενσάρκωση της αγάπης’’. Κατ ἄνθρωπο φαινομενικά των τιμούν, αλλά τον αποψιλώνουν και του αποστερούν την μοναδική Του ιδιότητα, αυτή του Μονογενούς Υιού και Λόγου του Θεού.

Η Εκκλησία απόψε μας καλεί να ξεκαθαρίσουμε την πίστη μας στον Χριστό, ως Μονογενή Υιό του Θεού, τέλειο Θεό και τέλειο άνθρωπο.

Έλαβε την ανθρώπινη φύση εκ πνεύματος Αγίου και της αειπαρθένου Μαρίας. Κήρυξε την αγάπη, θαυματούργησε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε.

Δεν ακολουθούμε έναν οποιονδήποτε άνθρωπο, έστω και μεγάλο ηγέτη. Ακολουθούμε τον Υιό του Θεού και αυτό καλούμεθα να συνειδητοποιήσουμε το βράδυ της Αναστάσεως, γιατί η Ανάσταση είναι η βεβαίωση της θεότητάς Του.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι το θεμέλιο της πίστεώς μας, το κέντρο της ζωής μας, της θεολογίας μας, της λατρείας μας.

‘’Ει Χριστός ουκ εγείγερται ματαία η πίστης ημών’’ γράφει ο Απόστολος Παύλος.

Όσοι είμαστε παιδιά του Θεού η τουλάχιστον αγωνιζόμαστε να γίνουμε, κατανοούμε απόψε, ότι εφ’ όσον αναστήθηκε ο Χριστός και κατέλυσε τον θάνατο, μας προετοίμασε τον ίδιο δρόμο της αναστάσεως μέσα στο ανέσπερο φως της Βασιλείας Του.

Γι’ αυτό ακούσαμε τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο στον κατηχητικό του Λόγο να λέει ‘’Ανεστη Χριστός και ουδείς εν τοις μνήμασι’’.

Και έτσι δικαιολογείται η χαρά, το πανηγύρι, το παραδοσιακό γλέντι, το επίσημο τραπέζι, αφού ο άνθρωπος διψάει για ζωή και αυτή την αιώνια ζωή μας χαρίζει ο Αναστάς Κύριος.

Χριστός Ανέστη αδελφοί
Διάπυρος προς τον Αναστάντα Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ