GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Γ. Σταθακης: Ένα διήμερο εποικοδομητικού διαλόγου με τους Φορείς του Έβρου

Ένα διήμερο με «φορτωμένο» πρόγραμμα πολλών συσκέψεων και συναντήσεων με φορείς του Έβρου, ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι με συνέντευξη...

Ένα διήμερο με «φορτωμένο» πρόγραμμα πολλών συσκέψεων και συναντήσεων με φορείς του Έβρου, ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι με συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ, για τον Γιώργο Σταθάκη Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργεια.

Ο Υπουργός βρέθηκε στον Έβρο προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ και είχε κύριο στόχο, την ενημέρωση των φορέων της περιοχής για τις δυνατότητες και τις προοπτικές με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο παραγωγής ενέργειας και αξιοποίησης γεωθερμικών πεδίων του Έβρου.

Σύμφωνα με τον Μενέλαο Μαλτέζο, ο Γιώργος Σταθάκης που ξεκίνησε τις συναντήσεις του με θεσμικούς φορείς της Σαμοθράκης για τις δυνατότητες της γεωθερμίας στο νησί και συνεχίστηκε με τη σύσκεψη στις Φέρες.

Ακολούθησαν επισκέψεις στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου και συζήτηση με την Διοίκηση για θέματα ενεργειακής αυτονομίας και αναβάθμισης κτιριακών εγκαταστάσεων, επίσκεψη στην βιομηχανική οινοποιητική μονάδα Εβρίτικα Κελάρια στα Μαράσια Έβρου και στο «Εβροθήραμα», σύσκεψη με Θεσμικούς και Παραγωγικούς φορείς στο κτίριο του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Βορείου ‘Εβρου και η πρώτη ημέρα της επίσκεψης έκλεισε με την ανοιχτή εκδήλωση στην Ορεστιάδα.

Σήμερα Τρίτη 16 Απριλίου, η ημέρα ξεκίνησε με τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, την επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής αυτονομίας και αναβάθμισης του κτιριακού συγκροτήματος.

Επίσης συνάντηση με το ίδιο περιεχόμενο συζήτησης έγινε στον Κρατικό Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, και ακολούθησε η επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης και η σύσκεψη με Παραγωγικούς φορείς στην αίθουσα συσκέψεων του επιμελητηρίου Έβρου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είπε κατά τη συνέντευξη τύπου, ότι αυτό το διήμερο ήταν μια καλή ευκαιρία συζήτησης για τις δυνατότητες του Έβρου.

«Ειδικά τώρα που έκλεισε ένας κύκλος με το τέλος των μνημονίων και υπάρχει η δυνατότητα εξόδου της χώρας μας στις αγορές για δανεισμό, ταυτόχρονο έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που μας επιτρέπει να δούμε το θέμα της ανάπτυξης με ένα διαφορετικό τρόπο» σημείωσε.

«Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν πρωτίστως μια μεγάλη ενότητα που λέγεται χωροταξία (κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αιγιαλός, διαμόρφωση ενός ενιαίου φορέα κτηματολογίου κλ.), μεταρρυθμίσεις που μέχρι τέλος του 2020 φιλοδοξούμε ότι η χώρα πλέον θα είναι μια κανονική χώρα που θα έχει κατοχυρωμένα και αποτυπωμένα όλο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τους δασικούς χάρτες, τα τοπικά χωρικά σχέδια, (η χρηματοδότηση τους ξεκινά τις επόμενες ημέρες) και οι Δήμοι καλούνται τα επόμενα δυο με τρία χρόνια να φτιάξουν τοπικά χωρικά σχέδια» εξήγησε ο Γιώργος Σταθάκης.

«Μέχρι το 2030 η ενέργεια θα απορροφήσει 32 δις νέες επενδύσεις»
Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο Γιώργος Σταθάκης είπε πως «η ενέργεια από τώρα μέχρι το 2030 σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια, που είναι το σχέδιο που έχουμε υποβάλλει στην ΕΕ και είναι δεσμευτικό σχέδιο της χώρας, θα απορροφήσει 32 δις νέες επενδύσεις».

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει τόσο την παραγωγή, όσο και την κατανάλωση ενέργειας. Στην μεν παραγωγή το 2030, η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να φτάνει το 60% από ΑΠΕ με παράλληλη μείωση της κατανάλωσης περίπου 30%. Ωστόσο ακόμα και σήμερα η χώρα μας είναι 4η στην παγκόσμια κατάταξη παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

Γ. Σταθάκης: Ο Έβρος προνομιακό πεδίο ενεργειακών επενδύσεων
«Ο Έβρος είναι ένα προνομιακό πεδίο στο οποίο η μεταμόρφωση του ενεργειακού τομέα είναι πολύ σημαντική, και παρέχουμε ότι βοήθεια μπορούμε για να ολοκληρωθούν αυτά τα σημαντικά επενδυτικά σχέδια» είπε ο Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στην περιοχή.

«Ο Έβρος είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πρωτοβουλιών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής με δεδομένα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφαλίζουμε αυτές τις ημέρες μαζί με τις προοπτικές και το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους τοπικούς θεσμούς θα ανοίξει ένα μεγάλο πεδίο για σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή» σημείωσε.

Σε ερώτησή μας, να μας μεταφέρει το κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις που είχε στο νομό Έβρου με τους φορείς, αν του εξέφρασαν παράπονα «κακής» συνεργασίας, ή αν εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την στήριξη που τους παρέχει η Κυβέρνηση μας απάντησε πως «υπάρχει μια κοινή αίσθηση ότι οι τοπικοί φορείς είχαν είχαν ένα καλό πεδίο διαλόγου με την Κυβέρνηση και αυτό είναι το ποιο σημαντικό. Ότι κάποια πράγματα προχώρησαν πολύ γρήγορα κι αυτή είναι η θετική πλευρά κι ότι κάποια άλλα ίσως έχουν καθυστέρηση αλλά σε κάθε περίπτωση η γενική πεποίθηση είναι ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα συζήτησης» τόνισε.

Τέλος αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομής που αναμένεται να προχωρήσουν σύντομα στην περιοχή μας όπως η υποπαραχώρηση του λιμανιού, η σιδηροδρομική Εγνατία και φυσικά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής.