GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ανακοινώθηκε το τελικό σχέδιο Γαβρόγλου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

Τις αλλαγές στην εισαγωγή στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, αλλά και στο Λύκειο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας, ...


Τις αλλαγές στην εισαγωγή στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, αλλά και στο Λύκειο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, δίνοντας στη δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία.

Στα 225 άρθρα του περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη μετατροπή σε πανεπιστήμιο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για τη δημιουργία τμήματος Νομικής στην Πάτρα, κυρίως όμως καθορίζεται το τελικό σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά.

Το νέο αυτό σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων θυμίζει πολύ το σύστημα με τις δέσμες, ενώ βασικό συστατικό του είναι ότι θεσμοθετούνται τμήματα με θέσεις Ελεύθερης Πρόσβασης και τμήματα με Πανελλαδικές, τα οποία μεταβάλλονται κάθε χρόνο, ανάλογα με τις δηλώσεις των υποψηφίων.

Αναλυτικά, θα υπάρχουν τέσσερα επιστημονικά πεδία για να επιλέξουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών.

1ο επιστημονικό πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες
2ο επιστημονικό πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες
3ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες υγείας και ζωής
4ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής.

Σύστημα Εισαγωγής
Με βάση το νέο σύστημα, οι μαθητές θα διδάσκονται τα μαθήματα προσανατολισμού στην Γ΄ Λυκείου, ενώ στην Α΄ και Β΄ Λυκείου θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας.

Για την εισαγωγή μέσω πανελλαδικών εξετάσεων θα ισχύουν τα εξής:

προσμετράται σε ποσοστό 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α
σε ποσοστό 10% ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ΄ Τάξης ΓΕ.Λ..
Κατ’ εξαίρεση, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 υπολογίζεται μόνο ο μέσος όρος των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων.
Από την επόμενη χρονιά οι απόφοιτοι του ημερήσιου γενικού λυκείου θα εισάγονται στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας ως εξής:

στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού: μέσω εισαγωγικών εξετάσεων που διεξάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της Γ΄ τάξης ημερησίου ΓΕ.Λ., που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) (εφεξής «πανελλαδικές εξετάσεις») για τα «Τμήματα πρόσβασης με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ), με την επιτυχή ολοκλήρωση των απολυτηρίων εξετάσεων της Γ΄ Λυκείου στα «Τμήματα με θέσεις ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ), με την επιφύλαξη της εξέτασης σε τυχόν απαιτούμενο ειδικό μάθημα ή πρακτική δοκιμασία.

Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι αν με το σύνολο της βαθμολογίας που έχει επιτύχει ο υποψήφιος μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες από μία σχολές ή τμήματα, εισάγεται τελικά μόνο σε εκείνη τη σχολή ή τμήμα που προσδιόρισε στο μηχανογραφικό του με σειρά προτίμησης υψηλότερη σε σχέση με τις άλλες, σχολές ή τμήματα που έχει δηλώσει.