GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επιχειρησιακή εκπαίδευση της 25ης επιλαρχίας μέσων αρμάτων στο πεδίο βολής Πετροχωρίου

Επιχειρησιακή εκπαίδευση της 25ης επιλαρχίας μέσων αρμάτων πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής Πετροχωρίου.


Επιχειρησιακή εκπαίδευση της 25ης επιλαρχίας μέσων αρμάτων πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής Πετροχωρίου.

Η ανθυπίλαρχος, Ελένη Τσιότρα, απέδειξε πως οι γυναίκες είναι και μπορούν να γίνουν «πολεμικά όπλα», όταν αυτό χρειαστεί, την ώρα που η κοινωνία τις έχει μάθει να συμπεριφέρονται «φοβικά».

Εκείνη μαζί με άλλες τρεις γυναίκες αποτελούν το νέο «αίμα» των τεθωρακισμένων, προκαλώντας τον θαυμασμό των ανδρών.


Όλοι μαζί έκαναν παγκόσμια αίσθηση, όταν στο 4ο σώμα Στρατού κατάφεραν να αποθεώσουν ένα «κτήνος» Leopard 2HELL, 63 τόνων, και να κάνουν βολή στον αέρα.

Είναι πρώτη φορά που η τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε το εν λόγω τεθωρακισμένο να εκτελεί βολή, βρισκόμενο, ένα μέτρο πάνω από το έδαφος.

«Το συγκεκριμένο άρμα είναι το μοναδικό στον κόσμο που μπορεί να βάλλει εναντίον εχθρικών αρμάτων σε αποστάσεις έξι χιλιομέτρων», τόνισε ο Σάββας Γκαλιμαρίδης, αντισυνταγματάρχης τεθωρακισμένων.

Όλα αυτά τα άρματα φυσικά «φρουρούν» τον Έβρο και σίγουρα η εικόνα αυτή κάνει την Τουρκία να «τρέμει».

25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία
H 25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (XXV ΤΘΤ), υπάγεται στην ΧΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία και από τις 15 Δεκεμβρίου του 2017, το Στρατηγείο της έχει μετεγκατασταθεί στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Στο αρματικό δυναμικό της Ταξιαρχίας, συμπεριλαμβάνεται το άρμα Leopard 2A6HEL, (LEO2HEL) ένα από τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα που έχει στο οπλοστάσιό του ο Στρατός Ξηράς, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος άρματος:
  • – Αποτελεί ειδική έκδοση του Leopard 2A6, σχεδιασμένη για τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες.
  • – Ενσωματώσει πρωτοποριακή τεχνολογία.
  • – Συγκαταλέγεται στα κορυφαία άρματα μάχης παγκοσμίως.

LEO2HEL
Τα Leopard 2 A6 αντιπροσωπεύουν την πιο ώριμη τεχνολογικά εκδοχή του Leopard 2.
Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του Leopard 2 Α6 είναι: βάρος 62, 3 τόνοι, συνολικό μήκος με την κάννη 9,97 μέτρα, μήκος 7,7 μέτρα, πλάτος 3,74 μέτρα, συνολικό ύψος 3 μέτρα, ενώ το πλήρωμά του αποτελείται από 4 μέλη.

Το άρμα προωθείται από ένα πετρελαιοκινητήρα MTU MB873 Ka-501 V12 συνολικής ιπποδύναμης 1.500 ίππων και κιβώτιο ταχυτήτων Renk HSWL 354, που επιτρέπει στο άρμα να κινείται με ταχύτητα 68-72 χλμ./.ώρα επί του οδοστρώματος και 55 χλμ./ώρα εκτός οδοστρώματος, ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 500-550 χλμ. Η σχέση ιπποδύναμης με το βάρος του άρματος είναι 24 ίπποι/τόνο, γεγονός που του δίνει μεγάλη ευκινησία στο πεδίο της μάχης.

Ο οπλισμός του Leopard 2 Α6 αποτελείται από το βασικό πυροβόλο των 120 χλστ./L55λείας κάννης της εταιρείας Rheimetall AG, ενώ το Leopard 2Α5 διαθέτει το 120 χλστ./L44, επίσης της ιδίας εταιρείας.

Το μήκος του L55 είναι 6,6 μέτρα και του L44, 5,3 μέτρα. Η διαφορά των 1,3 μέτρων στο μήκος της κάννης, επιτρέπει στο Leopard 2 A6 να μπορεί να βάλει τα βλήματα με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Τα βλήματα που μπορεί να βάλει είναι στο πλέον καινούργιο DM 63, το APFSDS DM53, (ταχύτητα εξόδου από την κάννη L55 είναι 1750 μέτρα/δευτ.), το παλαιό DM 43A1 KE, το DM 33 KE, και το DM 12 HEAT.

Το άρμα δε διαθέτει αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας του πυροβόλου και η διαδικασία εκτελείται από τον γεμιστή.

Το άρμα διαθέτει 42 βλήματα για το κύριο πυροβόλο, εκ των οποίων τα 15 είναι έτοιμα για χρήση και τα υπόλοιπα αποθηκευμένα σε προστατευόμενο από εκρήξεις χώρο, που βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του σασί αριστερά από τη θέση του οδηγού.

Το συζυγές πολυβόλο MG-3 του άρματος, είναι διαμετρήματος 7,62 χλστ., όπως και το πολυβόλο, το οποίο το χειρίζεται ο αρχηγός του πληρώματος στην οροφή.

Τέλος, εκατέρωθεν του πύργου είναι τοποθετημένοι 16 συνολικά εκτοξευτές καπνογόνων.

Το Σύστημα Ελέγχου Πυρός του Leopard 2A6 είναι το EMES 15 A2, το οποίο αποτελείται από το βασικό σκοπευτικό του πυροβολητή με σταθεροποιημένο καθρέπτη στους δύο άξονες, το τηλέμετρο Laser, τη θερμική κάμερα Ophelios, τη μονάδα ελέγχου του πυροβολητή και του αρχηγού, την οθόνη του αρχηγού, τον υπολογιστή, τα χειριστήρια του αρχηγού, τον βαλιστικό υπολογιστή, τον αισθητήρα ανύψωσης του πυροβόλου, τον αισθητήρα ανέμου.

Ο πυροβολητής διαθέτει, επίσης, βοηθητικό σκοπευτικό FERO-Z18 Α2 με δυνατότητα μεγέθυνσης x8, ανεξάρτητο πανοραμικό περισκόπιο PERI R-17 A2 (τοποθετημένο πίσω από τη θέση του αρχηγού), στο οποίο περιλαμβάνεται και θερμική κάμερα Ophelios με δυνατότητα μεγέθυνσης x2 και x8, που επιτρέπει στον αρχηγό να παρακάμπτει τον πυροβολητή, ενώ μπορεί να στέλνει την εικόνα στον πυροβολητή, ενώ αυτός ψάχνει για άλλους στόχους.

Η ύπαρξη του αυτόνομου περισκόπιου του αρχηγού με την ενσωματωμένη θερμική κάμερα, δίνει τη δυνατότητα στο πλήρωμα να μπορεί να αντιμετωπίζει πολλαπλούς στόχους .Επιπρόσθετα, έχει τοποθετηθεί σύστημα GPS, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Iniochos.

Η θωράκιση του άρματος είναι αυτή που διακρίνει τα Leopard 2 Α6 από τις υπόλοιπες εκδόσεις, τουλάχιστον εξωτερικά.

Η θωράκιση και των δύο αρμάτων έχει αυξηθεί με την προσθήκη πλακών συνθετικής θωράκισης τρίτης γενιάς που σχηματίζουν τοξοειδή διαμόρφωση στο εμπρόσθιο μέρος του άρματος.

Τα τμήματα αυτά της θωράκισης μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπτωση που το άρμα χτυπηθεί.

Επιπρόσθετα διαθέτει πλήρη θωράκιση οροφής. Αυτό σημαίνει ότι το άρμα προστατεύεται από πλήγματα υποπυρομαχικών, βομβιδίων, και πυραύλων εδάφους-εδάφους.

Ανάλογη επαύξηση της θωράκισης με την τοποθέτηση αντίστοιχων πλακών έχει υιοθετηθεί και από τις δύο πλευρές του πύργου του άρματος καθώς και στο σασί, ενώ στο εσωτερικό του άρματος έχει εφαρμοστεί αντιθραυσματική επένδυση που περιορίζει τις απώλειες από τα θραύσματα που προκαλούνται μετά από προσβολή του άρματος.

Ο Ελληνικός Στρατός έχει στην κατοχή του 170 Leopard 2A6 HEL(ελληνική έκδοση του Leopard 2A6).