GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η δίαιτες yo-yo αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες

Μια δίαιτα yo-yo (αυτή δηλαδή που προκαλεί σκαμπανεβάσματα στο βάρος) μπορεί να δυσκολέψει τις γυναίκες να ελέγξουν μια ποικιλία παραγ...


Μια δίαιτα yo-yo (αυτή δηλαδή που προκαλεί σκαμπανεβάσματα στο βάρος) μπορεί να δυσκολέψει τις γυναίκες να ελέγξουν μια ποικιλία παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε φέτος στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Η επίτευξη ενός υγιούς βάρους συνιστάται για μiα υγιή καρδιά, αλλά η διατήρηση της απώλειας βάρους είναι δύσκολη και οι διακυμάνσεις του βάρους μπορεί να δυσκολέψουν την επίτευξη της ιδανικής καρδιαγγειακής υγείας», δήλωσε η Brooke Aggarwal, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγήτρια ιατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές μελέτησαν 485 γυναίκες μέσης ηλικία 37 ετών, και μέσου δείκτη σωματικής μάζας 26.

Οι γυναίκες ανέφεραν πόσες φορές είχαν χάσει τουλάχιστον 5 κιλά, και στη συνέχεια ανέκτησαν το χαμένο βάρος μέσα σε ένα χρόνο.

Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες καρδιακού κινδύνου αξιολογήθηκαν με βάση τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ελέγχουν επτά σημαντικούς παράγοντες (του δείκτη σωματικής μάζας, της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα, του καπνίσματος, της σωματικής άσκησης και διατροφής).

Οι παράγοντες αυτοί αναφέρονται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ως Life’s Simple 7. Οι επτά παράγοντες έχουν ένα μοναδικό κοινό πράγμα: κάθε άτομο μπορεί να κάνει αλλαγές, τα βήματα δεν είναι δαπανηρά ενώ ακόμη και οι μέτριες βελτιώσεις κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία.

Οι περισσότερες από τις γυναίκες (το 73%) ανέφεραν τουλάχιστον ένα επεισόδιο απώλειας βάρους yo-yo (το εύρος ήταν από μηδέν έως 20 επεισόδια).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ένα ή περισσότερα επεισόδια απώλειας βάρους yo-yo ήταν:

κατά 82% λιγότερο πιθανό να έχουν βέλτιστο δείκτη μάζας σώματος (μεταξύ 18,5 και 25).
κατά 51% λιγότερο πιθανό να πάρουν μέτριο βαθμό στο Life’s Simple 7.
κατά 65% λιγότερο πιθανό να πάρουν άριστο βαθμό στο Life’s Simple 7.

Όσο περισσότερα επεισόδια σκαμπανεβάσματος βάρους είχε μια γυναίκα, τόσο χαμηλότερη ήταν η βαθμολογία της στο Life’s Simple 7, σύμφωνα με τους ερευνητές.