GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


O K.Κατσιμίγας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη δυναμική του Πρωτογενούς τομέα και τη δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση της Περιφέρειας ΑΜΘ

Στον Πρωτογενή τομέα και στις προοπτικές που μπορεί να δημιουργήσει η μείωση του κόστους παραγωγής, έδωσε έμφαση ο Υποψήφιος Περιφερ...


Στον Πρωτογενή τομέα και στις προοπτικές που μπορεί να δημιουργήσει η μείωση του κόστους παραγωγής, έδωσε έμφαση ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επικεφαλής του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, κ. Κώστας Κατσιμίγας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104.9 FM» του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και στη δημοσιογράφο Αναστασία Τελιανίδου.

Ο κ.. Κατσιμίγας περιέγραψε εκτενώς τις ιδιαίτερες και διαφορετικές καλλιέργειες που ευδκιμούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ, επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί της περιοχής μας έχουν αποκτήσει μια εξαιρετική τεχνογνωσία στον Πρωτογενή τομέα.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε:
  • Στο εξαιρετικής ποιότητας βαμβάκι που παράγεται στον τόπο μας, το οποίο μάλιστα είναι κατά 95% εξαγώγιμο προϊόν. «Δεν είναι τυχαίο», σημείωσε, «ότι εδώ υπάρχουν και τα μεγαλύτερα εκκοκκιστήρια της χώρας».
  • Στον καπνό μπασμά, που παράγεται κυρίως στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, ο οποίος, όπως επισήμανε, γίνεται ανάρπαστος από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες του κόσμου. «Η Philip Morris απορροφά τεράστιες ποσότητες μπασμά», υπενθύμισε.
  • Στις ειδικές, καινοτόμες καλλιέργειες, όπως ροδιών, ακτινιδίων και οπωροκηπευτικών, που συναντώνται στις Περιφερειακή Ενότητες της Δράμας και Καβάλας
  • Στη μεγάλη ανάπτυξη του τομέα της οινοπαραγωγής και της παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών. «Ας μην πούμε ονόματα, αλλά σίγουρα θα έχετε υπόψη σας ότι στην περιοχή μας παράγονται τα καλύτερα κρασιά της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
  • Στα εξαιρετικά οπωροκηπευτικά, καρπούζια, πεπόνια και ρύζια, που παράγονται στην περιοχή της Καβάλας και ειδικά στον κάμπο της Χρυσούπολης.
  • Στα ζαχαρότευτλα, το βαμβάκι, τα σπαράγγια και τα μανιτάρια που παράγονται στον Έβρο και επίσης αποτελούν ειδικές καλλιέργειες, εξαιρετικής ποιότητας.
  • Στα φρούτα και τα λαχανικά σε όλη την Περιφέρεια, και
  • Στις ελιές και το ελαιόλαδο.

«Να φροντίσουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και κυρίως το κόστος της άρδευσης»

«Καθεμία από αυτές τις καλλιέργειες έχει τις ιδιαιτερότητές της, όσον αφορά το κόστος παραγωγής, τη διάθεση, την επάρκεια των προϊόντων για διάθεση», σχολίασε συνοψίζοντας ο κ. Κατσιμίγας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστούν αυτές οι παράμετροι και ειδικότερα «να φροντίσουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και κυρίως το κόστος της άρδευσης». Εστιάζοντας σε αυτήν την προτεραιότητα, εξήγησε ότι «ένα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο ξοδεύει ο παραγωγός, είναι για να ποτίσει». «Και μάλιστα, με τρόπους οι οποίοι δεν είναι δόκιμοι», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουμε κάνει απόλυτη εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών και πολλοί ποτίζουν με άντληση, που εκτός από αυξημένο κόστος, προκαλεί και υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα».

Επιπλέον, παρατήρησε πως στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας τα δίκτυα άρδευσης είναι πεπαλαιωμένα και πρέπει να αντικατασταθούν, καθώς και ότι ο κάμπος των Φιλίππων, ένας από τους πιο εύφορους κάμπους της Ευρώπης, είναι πλημμυρισμένος. Επιμένοντας στην περίπτωση των Τεναγών των Φιλίππων, υπογράμμισε ότι «κάποια αποστραγγιστικά έργα που έγιναν τη δεκαετία του 1930 έχουν πλέον κλείσει τον κύκλο τους και χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, προκειμένου αυτός ο κάμπος να ξαναμπεί σε μία διαδικασία μεγάλης παραγωγής».

Συμπερασματικά, διαπίστωσε ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι πολυδιάστατα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, και για το λόγο αυτό «πρέπει να σκύψουμε με προσοχή», επισήμανε, «αλλά ταυτόχρονα και η κεντρική διοίκηση να εστιάσει την προσοχή της και να ανταποκριθεί στην ένταξη αντίστοιχων έργων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης».

«Πριν από 30-40 χρόνια η περιοχή μας ήταν η εσχατιά της Ελλάδος, όμως οι συνθήκες δεν είναι ίδιες πλέον»

Η διασυνοριακότητα είναι ένας άλλος βασικός πυλώνας της ανάπτυξης, που προσδοκά η Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας. «Είναι ένας τομέας», παρατήρησε, «στον οποίο δυστυχώς έχουν γίνει ελάχιστα έως ανύπαρκτα βήματα». «Εμείς έχουμε τα πλέον εκτεταμένα εθνικά σύνορα και από εμάς υπάρχει η εδαφική συνέχεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε με έμφαση, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ συνιστά ταυτόχρονα την πύλη προς την Τουρκία, κατ’ επέκταση προς όλη την Ασία και επιπλέον προς τις πλούσιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας που διαθέτουν πλούσιους ενεργειακούς πόρους». «Πριν από 30-40 χρόνια η περιοχή μας ήταν η εσχατιά της Ελλάδος», συνέχισε, «όμως οι συνθήκες δεν είναι ίδιες πλέον. Η Περιφέρειά μας έχει τους περισσότερους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας, ενώ πλέον η διακίνηση προϊόντων και ανθρώπων προς τη Βουλγαρία γίνεται με μία απλή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας. Στην Τουρκία επίσης η μετακίνηση γίνεται με πολύ απλή διαδικασία. Έχουμε αφίξεις 3.500.000 ανθρώπων κάθε χρόνο στην Περιφέρειά μας, χωρίς βέβαια να αποτελούμε αποκλειστικό προορισμό τους. Με μια προσεκτική ανάγνωση του χάρτη, θα δει κανείς ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο της Βαλκανικής χερσονήσου και της ανατολικής Ευρώπης. Η έδρα της Περιφέρειας, η Κομοτηνή, απέχει από τέσσερεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λιγότερο από ό,τι από την Αθήνα. Συγκεκριμένα, απέχει 330 χλμ από την Κωνσταντινούπολη, 320 χλμ από τη Σόφια, 460 χλμ από το Βουκουρέστι και περίπου 670 από το Βελιγράδι. Και την ίδια στιγμή, απέχουμε 740 χλμ από την Αθήνα». «Σαφέστατα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο της Περιφέρειάς μας», υπογράμμισε, τονίζοντας τη σημασία της δεσπόζουσας γεωπολιτικής της θέσης και δηλώνοντας πεπεισμένος ότι με την αξιοποίηση αυτής της θέσης «μπορούμε να δώσουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης, που τις έχει ανάγκη ο τόπος μας και ο πληθυσμός που ζει εδώ».

«Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής έμεινε για τρία χρόνια κλειστό, αφού δεν κατεβλήθησαν οι δέουσες προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία του»

Ερωτηθείς για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, ο κ. Κατσιμίγας αρχικά τοποθετήθηκε για το ζήτημα της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, παρατηρώντας ότι «δυστυχώς, μετά την περαίωσή του, δεν μπόρεσε να αποκτήσει έναν Οργανισμό λειτουργίας, διότι απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να είναι αυτοσυντηρούμενο και όχι επιδοτούμενο». «Για μία πενταετία λειτούργησε από κεκτημένη ταχύτητα», εξήγησε, «και όταν άρχισαν να προκύπτουν προβλήματα συντήρησης στις υποδομές, κατέρρευσε. Έμεινε για τέσσερα χρόνια κλειστό, από το 2015, αφού δεν κατεβλήθησαν, κατά την ταπεινή μου άποψη, οι δέουσες προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία του. Ωστόσο πριν από λίγο χρονικό διάστημα ξαναλειτούργησε με δύο-τρεις εκδηλώσεις, χωρίς να αποκτήσει Οργανισμό λειτουργίας και διοίκηση». «Συμπτωματικά, λειτούργησε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές», σχολίασε με νόημα στο σημείο αυτό, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα του Μεγάρου Μουσικής απαιτεί σοβαρή διαχείριση, καθότι «είναι μία υποδομή που δεν αφορά μόνο την πόλη της Κομοτηνής, αλλά όλη την Περιφέρεια και όλη τη νοτιοανατολική Βαλκανική».

«Το να περιμένουμε χρόνια και να έχουμε τη γέφυρα πεσμένη, είναι μία ντροπή»

Για το δεύτερο επίκαιρο θέμα, που είναι η αποκατάσταση της οδικής γέφυρας του ποταμού Κομψάτου, η οποία είχε καταρρεύσει τον Σεπτέμβριο του 2017, ο κ. Κατσιμίγας υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί με ταχύτατα αντανακλαστικά, επιρρίπτοντας ευθύνες και στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. «Η γέφυρα αυτή είναι νευραλγικής σημασίας», ξεκαθάρισε, «για τον απλούστατο λόγο ότι συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με τη Ροδόπη και τον Έβρο». «Επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο κλιματικής αλλαγής και έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα», παρατήρησε, «δεν είναι απίθανο να δημιουργηθούν προβλήματα αποκλεισμού. Όταν οι προσβάσεις μέσω γεφυρών από τρεις γίνονται δύο, πρέπει αυτό να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Πρέπει να σκεφτούμε ότι κάποια στιγμή ενδεχομένως η τροφοδοσία της Ροδόπης και του Έβρου να χρειαστεί να γίνει δια θαλάσσης».

«Το να βρούμε το ποιος φταίει είναι όντως ένα ζητούμενο», επισήμανε, «αλλά το να περιμένουμε χρόνια και να έχουμε τη γέφυρα πεσμένη, είναι μία ντροπή, είναι όνειδος». «Έπρεπε το Υπουργείο Υποδομών, που έχει έναν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτήν την υπόθεση», συνέχισε, «να θέσει στη διάθεση των τοπικών αρχών όλο το δυναμικό του, για να βρουν τους λόγους της κατάρρευσης της γέφυρας, να βρουν ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, αλλά και άμεσα να την αποκαταστήσουν. Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι γέφυρες συνδέουν ιδιαίτερα νευραλγικές περιοχές της πατρίδας μας και άρα πρέπει άμεσα να ξανακατασκευαστεί αυτή η γέφυρα, ώστε και να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι, οι οποίοι τώρα ταλαιπωρούνται με χρονοβόρες παρακάμψεις».