GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Την οικονομική εξαθλίωση της ΑΜΘ αποδεικνύουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της Eurostat

Άγγελος Μπεμπεκίδης:


Άγγελος Μπεμπεκίδης:

«Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι η πιο φτωχή στην Ευρώπη, ενώ ο νομός Ξάνθης είναι ο πιο φτωχός στην Περιφέρεια. Είναι αυτός που καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας…»

Αποκαλυπτικά για το μέγεθος της οικονομικής εξαθλίωσης των κατοίκων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέροντας ενδεικτικά, ότι συγκαταλέγεται στις 4 φτωχότερες στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τις συνολικά 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, η δικιά μας, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, φιγουράρει στην 11η θέση, η Ήπειρος στην 13η θέση, το Βόρειο Αιγαίο στην 14η θέση και η Δυτική Μακεδονία στην 17η θέση.

Βέβαια, όπως διευκρινίζει, για το θέμα, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, τα ίδια ακριβώς στοιχεία, όσον αφορά την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, έχουν επισημανθεί, ουκ ολίγες φορές, στους κυβερνώντες, τα τελευταία χρόνια, βάσει και των όσων ανέφερε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

«Εγγράφως, αλλά και κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου που έγινε στην Κομοτηνή, παρουσιάσαμε τα ίδια ακριβώς στοιχεία, τα οποία αναφέρουν, σύμφωνα με τις έρευνες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι η πιο φτωχή στην Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα, τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων από τους κυβερνώντες, για να μπορέσει η περιοχή να μπει σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Τα ίδια στοιχεία επισημάνθηκαν και στην υπουργό εργασίας, κ. Ε. Αχτσιόγλου, χωρίς, από τότε μέχρι σήμερα, να έχει γίνει κάτι, που θα άλλαζε αυτή την πραγματικότητα…» σημειώνει, χαρακτηριστικά, ο κ. Α. Μπεμπεκίδης.

Όπως ο ίδιος συνεχίζει, η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η πιο φτωχή στη χώρα και ο νομός Ξάνθης είναι ο φτωχότερος εντός της Περιφέρειας, αφού σημειώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, ξεπερνώντας το 45%.

«Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πριν από πολλά χρόνια, στην περιοχή της Θράκης δινόταν ως κίνητρο στους επιχειρηματίες επιδότηση εργασίας, για να δημιουργηθούν δηλαδή θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση η περιοχή να αναπτυχθεί. Αργότερα, η επιδότηση εργασίας επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές, για να καταργηθεί οριστικά στο τέλος…» σχολιάζει ο κ. Α. Μπεμπεκίδης προσθέτοντας, ότι το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης δεν έχει απλώς εντοπίσει το πρόβλημα, το έχει αναδείξει και έχει μάλιστα παρουσιάσει προτάσεις, προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, στηρίζει την προσπάθεια των ΕΒΕ της Περιφέρειας, ώστε να επανέλθει το 12% ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις της περιοχής. Ενώ, ζητά παράλληλα ειδικό φορολογικό καθεστώς για την περιοχή της ακριτικής Θράκης, που αντιμετωπίζει συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με το τεράστιο ποσοστό ανεργίας στην περιοχή, αλλά και την έλλειψη αναπτυξιακών κινήτρων. «Μετά και το κλείσιμο των εργοστασίων του νομού», συνεχίζει ο ίδιος, «δεν έγινε απολύτως τίποτα, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που θα «απορροφούσαν» τις «στρατιές» των ανέργων, οι οποίες προέκυψαν μετά την αποβιομηχάνιση της περιοχής».