GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Βρεφική διατροφή και αλλεργίες

Η αυξημένη ποικιλία τροφίμων κατά το πρώτο έτος της ζωής μπορεί να προστατέψει από πολλές αλλεργίες.


Η αυξημένη ποικιλία τροφίμων κατά το πρώτο έτος της ζωής μπορεί να προστατέψει από πολλές αλλεργίες.
Ένα ευρύ φάσμα τροφίμων στο πρώτο έτος της ζωής του παιδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης αλλεργικών ασθενειών.

Μια ομάδα ευρωπαίων ερευνητών μελέτησε τη διατροφή των γονέων στην Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία για να μετρήσει την ποικιλία των παιδικών τροφών κατά των διαγνώσεων άσθματος, τροφικών αλλεργιών και αλλεργικής ρινίτιδας.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης έκθεσης σε ορισμένα τρόφιμα κατά το πρώτο έτος της ζωής και της προστασίας έναντι της μεταγενέστερης ανάπτυξης αλλεργιών.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
Ύστερα από μελέτη που έγινε, βρέθηκε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τροφίμων που καταναλώνει το παιδί στο πρώτο έτος της ζωής του και την ανάπτυξη αλλεργιών.

Η διατροφή έχει την ικανότητα να επηρεάζει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών.

Η έγκαιρη έκθεση σε μια σειρά από διαφορετικά τρόφιμα θα μπορούσε να αυξήσει την αποδοχή του ανοσοποιητικού συστήματος από τα αντιγόνα που υπάρχουν σε αυτά τα τρόφιμα (μια ουσία ή πρωτεΐνη που όταν εισάγεται στο σώμα αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα), πιθανώς με την απόκτηση ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου .

Η παρούσα μελέτη εντάσσεται σε μια ευρύτερη μελέτη με σκοπό την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου και των προληπτικών μέτρων κατά των αλλεργικών ασθενειών.

Οι γυναίκες προσελήφθησαν από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες όταν ήταν έγκυες.

Μετά τη γέννηση, κρατούσαν ένα μηνιαίο ημερολόγιο για τα τρόφιμα που έδιναν στα παιδιά τους από την ηλικία των τριών έως δώδεκα μηνών.

Μια σειρά ερωτηματολογίων και εξετάσεων αίματος χρησιμοποιήθηκαν τακτικά μέχρι την ηλικία των έξι ετών για να προσδιοριστεί αν το παιδί είχε αλλεργία (ταξινομημένη με διάγνωση από τουλάχιστον έναν γιατρό).

Η «βαθμολογία διατροφικής ποικιλίας» ορίζεται ως ο αριθμός των διαφόρων ειδών διατροφής που περιλαμβάνονται στη διατροφή του παιδιού. Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη 856 βρέφη.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
Οι μητέρες των παιδιών κράτησαν ένα ημερολόγιο από την ηλικία των τριών έως δώδεκα μηνών και στην συνέχεια με ερωτηματολόγια και εξετάσεις αίματος μέχρι την ηλικία των έξι ετών έλεγξαν αν τα παιδιά είχαν κάποια αλλεργία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά με υψηλότερη βαθμολογία διατροφικής ποικιλίας (δηλαδή περισσότεροι διαφορετικοί τύποι τροφής στη διατροφή) είχαν μικρότερο κίνδυνο αλλεργικών ασθενειών.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η εισαγωγή συγκεκριμένων ειδών διατροφής επιφέρει χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια που εισήχθησαν κατά το πρώτο έτος ζωής φάνηκαν να έχουν υψηλό προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι του άσθματος και των αλλεργιών στα τρόφιμα αντίστοιχα.

Όταν τα παιδιά δοκιμάστηκαν στην ηλικία των έξι ετών, μια λιγότερο διαφοροποιημένη διατροφή είχε ως αποτέλεσμα λιγότερες πρωτεΐνες, που σχετίζονται με την παραγωγή των ανοσοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην καταστολή της ανοσολογικής αντίδρασης έναντι των κυττάρων μας.

Τα παιδιά με χαμηλότερες βαθμολογίες διατροφικής ποικιλίας επίσης βρέθηκαν να έχουν αυξημένη πιθανότητα υψηλότερων επιπέδων του αντισώματος IgE, το οποίο εμπλέκεται στην ανοσοαπόκριση.

Ένα άλλο εύρημα αφορούσε τη σημασία της ηλικίας κατά την οποία εισήχθησαν τρόφιμα.

Μελετώντας τις βαθμολογίες διατροφικής ποικιλομορφίας μετά από έξι μήνες και ένα χρόνο, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα σημαντικά υψηλότερο προστατευτικό αποτέλεσμα κατά των αλλεργιών μετά από ένα χρόνο.

Συνεπώς, η περίοδος μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους μπορεί να είναι ένα σημαντικό παράθυρο για την έκθεση σε μια ποικιλία διαφορετικών τροφών για τη μείωση του κινδύνου αλλεργικών ασθενειών.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
Μέσω της έρευνας που έγινε, βρέθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν πολλές τροφές κατά το πρώτο έτος της ζωής τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών.

Τα επίπεδα αλλεργικών ασθενειών ήταν σημαντικά υψηλότερα στα παιδιά με δύο αλλεργικούς γονείς από τα παιδιά που δεν είχαν γονείς με αλλεργίες και ένα υψηλότερο ποσοστό παιδιών με έναν ή και τους δύο αλλεργικούς γονείς είχε χαμηλή βαθμολογία ποικιλίας (λιγότερο διαδεδομένη δίαιτα) από εκείνες στις οποίες οι γονείς δεν είχαν ιστορικό αλλεργιών.

Εντούτοις, πιθανή προκατάληψη μπορεί να προκληθεί από την «αντίστροφη αιτιώδη επίδραση», όπου εάν τα παιδιά αρχίσουν να εμφανίζουν πρόωρα συμπτώματα της νόσου ή έχουν γονείς με αλλεργίες, ορισμένα τρόφιμα είναι πιθανόν να εισαχθούν αργότερα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερη βαθμολογία διατροφικής ποικιλίας και υψηλότερη πιθανότητα αλλεργικής νόσου.

Οι τρέχουσες συστάσεις είναι να εισαχθούν τα παιδιά σε στερεά τρόφιμα σε περίπου έξι μήνες και όχι νωρίτερα από τέσσερις μήνες.

Η διασφάλιση ότι τα παιδιά εισάγονται σε μεγάλη ποικιλία τροφών κατά τη βρεφική ηλικία, ειδικά μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών, μπορεί να έχει προληπτική δράση έναντι του παιδιού που αναπτύσσει αλλεργία.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
Τα παιδιά με δύο αλλεργικούς γονείς παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα αλλεργικών ασθενειών σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους δεν είναι αλλεργικοί. Επίσης, η έκθεση των παιδιών σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί να έχει προληπτική δράση έναντι των αλλεργιών.

Επιστημονική Επιμέλεια
Μαριάννα Μόνου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr