GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Παρουσίαση Ευριπίδη Στυλιανίδη σε Μελέτη για τους Υδρογονάνθρακες στην Κασπία και τη σχέση τους με την Ελλάδα

Την ερευνητική μελέτη της Μαρίκας Καραγιάννη για τους Υδρογονάθρακες στην Κασπία, το θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο εκμετάλλευσης, ...



Την ερευνητική μελέτη της Μαρίκας Καραγιάννη για τους Υδρογονάθρακες στην Κασπία, το θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο εκμετάλλευσης, τους νέους ενεργειακούς διαδρόμους και τις νέες διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες με τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα, παρουσίασαν στις εγκαταστάσεις των εκδόσεων Νομική Βιβλιοθήκη, ο Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Αν. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Δρ. Άγγελος Συρίγος. Την εκδήλωση συντόνισε η καθηγήτρια της Νομικής Αθηνών Δρ. Μαρία Γαβουνέλη. Χαιρετισμό έκανε ο πρώην αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας κ. Γ. Μανιάτης. Τα συμπεράσματα της έρευνας ανέλυσε η συγγραφέας Δρ. Μαρίκα Καραγιάννη.


Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε ηθικά και πολιτικά δικαιωμένος για τρεις λόγους:
Πρώτον διότι ο εποπτεύων αυτής της δουλειάς είναι ένας συμπατριώτης Θρακιώτης Αν. Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Β. Γραμματίκας.

Δεύτερον διότι συμπαρουσιάζει την εργασία με ένα πολύτιμο συνεργάτη του σε όλα τα υπουργεία που υπηρέτησε, τον Αγγ. Συρίγο και τρίτον διότι η Μαρίκα Καραγιάννη ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια ως εξαιρετική συνεργάτης του -εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου μαζί επισκεφθήκαν όλες τις χώρες στις οποίες αναφέρεται.

«Δεν υπάρχει, τόνισε, μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν πολιτικό, από το να διαπιστώνει την ποιότητα και την ικανότητα των ανθρώπων στους οποίους βασίστηκε και επένδυσε και εγώ διαβάζοντας αυτή την έρευνα της Μαρίκας διακατέχομαι απ’ αυτό ακριβώς το αίσθημα…».

Παράλληλα ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ροδόπης επεσήμανε την μεγάλη σημασία του ανοίγματος της αγοράς της Κασπίας για την Ελλάδα, την ΕΕ και ειδικότερα για την Αν. Μακεδονία και Θράκη.


Ο Transcaspian Pipeline που συνδέει το Τουρκμενιστάν με το Αζερμπαϊτζάν και η παραγωγή αερίου και πετρελαίου στη Κασπία, συνδέονται άμεσα με την προοπτική και τη σημασία του TAP και άρα με την γεωστρατηγική αναβάθμιση της ακριτικής Περιφέρειας. Η Αν. Μακεδονία και Θράκη γίνεται κόμβος αλλά και Εγγυητής της Ενεργειακής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Αγοράς, διότι συμβάλει στη διαφοροποίηση των μορφών, των πηγών και των δρόμων ενέργειας…

Στο ακροατήριο συμμετείχαν σημαντικά πρόσωπα από την Ελληνική αγορά ενέργειας, που παρενέβησαν για να υπογραμμίσουν τη σημασία και την ποιότητα της ερευνητικής μελέτης και εκφράσουν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές της Ελλάδας και της Κύπρου.