GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πορεία διαμαρτυρίας και συναυλία των εκπαιδευτικών της Αλεξανδρούπολης

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πόλη μας είτε αυτό αφορά την κατασκευή νέων κτηρίων είτε την συντήρηση των υπαρχόντων, απασχολεί ...


Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πόλη μας είτε αυτό αφορά την κατασκευή νέων κτηρίων είτε την συντήρηση των υπαρχόντων, απασχολεί εδώ και δεκαετίες την εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και μαθητές. Συγκεκριμένα:

  • Η περιοχή της Αλεξ/πολης σε σχέση με άλλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει τον μικρότερο αριθμό σχολείων σε αναλογία με τον πληθυσμό της.
  • Το 13ο Δημοτικό Σχολείο είναι ένα σχολείο «φάντασμα» για μια σχεδόν δεκαετία.
  • Οι ανάγκες της δυτικής, βόρειας και ανατολικής πλευράς της πόλης για νέα κτήρια είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να υπάρχουν σχολεία περιφερειακά αλλά και πιο κεντρικά που λειτουργούν με υπερβολικά μεγάλο αριθμό φοιτούντων μαθητών σε σχέση με την χωρητικότητά τους και που εκμεταλλεύονται στο έπακρο κάθε πιθανό χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα (προκάτ, διάδρομοι, αποθήκες!).
  • Από τα 24 Νηπιαγωγεία της πόλης μόνο τα 7 ανήκουν στο Δήμο ενώ τα υπόλοιπα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους.
  • Υπάρχουν σχολεία που χρήζουν άμεσης συντήρησης καθώς παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στις στέγες (εισροή υδάτων) και στους αύλειους χώρους

(π.χ. απουσία πρασίνου λόγω μεγάλης κάλυψης του προαυλείου με τσιμέντο), στους υαλοπίνακες και στις περιφράξεις.
  • Το θέμα της συνεχιζόμενης στέγασης των νηπιαγωγείων σε ιδιωτικά κτήρια και η παντελής απουσία κατασκευής νέων κτηρίων έχει πολύ αρνητικές συνέπειες τόσο παιδαγωγικές, αφού πολλά από τα κτήρια αυτά είναι εντελώς ακατάλληλα για σχολεία, όσο και οικονομικές, αφού ο Δήμος πληρώνει επί αρκετές δεκαετίες ενοίκια σε ιδιώτες ενώ με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί ήδη καινούργια δημόσια σχολικά κτήρια. Δυστυχώς, τις προηγούμενες δεκαετίες αν και υπήρχαν ευκαιρίες χρηματοδότησης για κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων, τίποτα δεν προχώρησε. Αντίθετα οικόπεδα αποχαρακτηρίστηκαν οδηγώντας στην υπάρχουσα κατάσταση.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, λαμβάνοντας υπ’ όψη ένα πρόβλημα δεκαετιών που παραμένει άλυτο, την αναγκαιότητα στέγασης και λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε κτίρια – διδακτήρια σύγχρονων προδιαγραφών, ικανών να ανταποκρίνονται σε άριστες συνθήκες διαβίωσης, προστασίας των μαθητών αλλά και παροχής μάθησης – πολιτισμού – δημιουργικότητας, αποφάσισε να φέρει το θέμα σε άμεση προτεραιότητα και σε συνδυασμό με το επίσης φλέγων πρόβλημα της έλλειψης διορισμών, να αναλάβει δράση για την αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης.

Αναλυτικότερα:
  • Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα για διορισμό όλων των αναπληρωτών
  • Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα λήψης μέριμνας και δρομολόγησης των απαιτούμενων ενεργειών από την πλευρά του Δήμου για την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων και σοβαρών παρεμβάσεων συντήρησης των παλιών.
  • Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα για:

α. Έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλότητας και θέσπιση Μητρώου Επισκευών και Συντήρησης με ευθύνη των Δήμων για όλα τα σχολικά κτήρια.

β. Ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, του προσεισμικού ελέγχου όλων των σχολικών κτηρίων και πραγματοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων σε όλα όσα διαπιστωθούν προβλήματα.

γ. Επισκευή ή και εκ νέου εγκατάσταση Συστημάτων Πυροπροστασίας σε όλα τα σχολικά κτήρια με ευθύνη των Δήμων και έκδοση σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία των προβλεπόμενων Πιστοποιητικών Πυρασφάλειας.

Οραματιζόμαστε ένα σχολείο που θα σέβεται τις ανάγκες των παιδιών μας, θα αναπτύσσει την κρίση, τη δημιουργική σκέψη, που θα απελευθερώνει και δε θα κατηγοριοποιεί, με κτίρια και υλικοτεχνική υποδομή, ανάλογη με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης. Ζητάμε ένα σχολείο που να κρατά το ρόλο του, να μορφώνει και να διαπαιδαγωγεί κι όχι να παίζει το ρόλο του parking για παιδιά. Που θα έχει τμήματα με αριθμό παιδιών που δε θα θίγουν την παρεχόμενη ποιότητα εκπαίδευσης. Ζητάμε ένα σχολείο στο οποίο θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί και βιβλία, ένα Ολοήμερο Σχολείο που δεν θα υπολειτουργεί.

Αυτά τα κοινά προβλήματα, αυτή την κοινή αγωνία που έχουμε για μια παιδεία καλύτερη και σύγχρονη, μας καλούν να συμμετέχουμε όλοι την Τετάρτη 27/3/2018 το απόγευμα και ώρα 19.00 στην πορεία διαμαρτυρίας και στη συναυλία μπροστά στο Δημαρχείο που διοργανώνουμε με στόχο το άνοιγμα του αγώνα στην τοπική κοινωνία και την κατανόηση των διεκδικήσεών μας, για τη σχολική στέγη και τους διορισμούς, οι οποίες πιστεύουμε δεν είναι κλαδικές αλλά αφορούν όλους.

Γονείς και Συμπολίτες μας, μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για το αυτονόητο. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με τα μέσα και τις δυνάμεις που διαθέτουμε. Από τη μεριά σας και εσείς μπορείτε καθοριστικά να συμβάλλετε με τη συλλογική σας δράση. Να ενώσουμε τις δυνάμεις, να αγωνιστούμε με κοινούς τρόπους για την επίλυση των προβλημάτων παίρνοντας όλα τα μέτρα για τη δημοσιοποίησή τους. Σας καλούμε να δράσετε τώρα κι εσείς μαζί μας, για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών μας για μια πραγματικά Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση. Το οφείλουμε στα παιδιά μας!