GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΘΡΑΚΙΚΕΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

Παρασκευή 1 Μαρτίου Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης 19:00 Χορωδιακή βραδιά Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Σταυρούπολης

Παρασκευή 1 Μαρτίου
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
19:00
Χορωδιακή βραδιά
Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Σταυρούπολης

Η χορωδία του Κ.Α.Π.Η. Σταυρούπολης εκτός από την παρουσία της σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση της Σταυρούπολης και της γύρω περιοχής, δεν παύει να ανταποκρίνεται, πάντα με καλή διάθεση, όπου και όποτε προσκαλείται. Πρώτιστο όμως χρέος της αλλά και αδυναμία της είναι η ψυχαγωγία και η τόνωση του εθνικού φρονήματος, ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας.
Διευθύνει ο Πολύτιμος Θεοδωρίδης.


Βυζαντινή Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Δήμου Ξάνθης
Η Βυζαντινή Χορωδία ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης, με αμέριστη αγάπη για τον τόπο μας και σεβασμό προς την παράδοσή μας, συμμετέχει, στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών της πόλης μας με μία βραδιά την αφιερωμένη στα ΚΑΠΗ του Δήμου μας, με τραγούδια που έγραψε και τραγούδησε ο Ελληνισμός του Πόντου, της Θράκης, της Μ. Ασίας. Είναι τραγούδια που εκφράζουν τους πόνους και τους καημούς για το πάρσιμο της Πόλης, της Πόλης της μεγάλης. Τραγούδια που παρουσιάζουν πτυχές της κοινωνικής ζωής των παππούδων μας, την παράδοσή μας, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας. Τραγούδια που παρουσιάζουν το μεγαλείο του ελληνισμού. Είναι τραγούδια δικά μας.
Διευθύνει ο Αθανάσιος Βολοβότσης.

Χορωδία Τραντέλλενες
Μικτή ενόργανη χορωδία της Ξάνθης που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2017, ως συνέχεια των πολλών τμημάτων του ομώνυμου «Συλλόγου Ποντίων Χορευτών Ξάνθης». Στελεχώνεται από άνδρες και γυναίκες καθώς και μουσικούς που η οικογενειακή τους καταγωγή πηγάζει τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου. Παρόλη την μικρή της χρονικά παρουσία, έχει παρουσιάσει το πρόγραμμα της σε αρκετά μέρη τόσο τοπικά όσο και σε όμορους νομούς. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών όπως χορευτικά, επιτραπέζια και άλλα.
Διευθύνει ο Στέλιος Κολοβός.

Χορωδία Συλλόγου Εβριτών Ν. Ξάνθης
Αποτελείται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, με έντονη την επιθυμία να εκφραστούν μέσα από αυτή τη δραστηριότητα. Με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα διαδεχόμενη προηγούμενα σχήματα. Η σύντομη διαδρομή της όμως δεν την εμπόδισε να έχει αξιόλογη δράση και να διακριθεί για το ιδιαίτερο χρώμα της. Οι στόχοι της δεν είναι μόνο καλλιτεχνικοί αλλά και κοινωνιολογικοί, γι’ αυτό και η συμμετοχή στη χορωδία βιώνεται από τα μέλη της ως ιδιαίτερο κοινωνικό γεγονός που αξίζει την αγάπη και την υποστήριξή τους. Το ρεπερτόριό της πλούσιο, αν και κατά βάση στηρίζεται στα παραδοσιακά τραγούδια, επεκτείνεται στους βυζαντινούς ύμνους και σε άλλα είδη μουσικής.
Διευθύνει ο Γεώργιος Κοτσιπετσίδης.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
10:00 και καθ’ όλη τη διάρκεια των ΘΛΕ
Φωτογραφία «Κοιτάζω δε σημαίνει απαραίτητα ότι βλέπω».
Θεματικές ενότητες: Η αποφασιστική στιγμή «το φως η σκιά και η φωτογραφία», φωτογραφική μηχανή και βασικές λειτουργίες – μια βόλτα στο μουσείο, η γραμματική της φωτογραφικής τέχνης, οι φωτογραφίες και οι φωτογράφοι, λησμονημένες μορφές εκτύπωσης – παιχνίδι με φωτογραφικά χαρτιά. Κόστος προγράμματος: 2€ ανά μαθητή.
Οργάνωση: Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ.

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
17:00
Αποκριάτικες περιπέτειες, μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ
Θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού Θεάτρου. Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα. Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κρατήσεις στο τηλ 2541025421.

Λέσχη συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης (πάροδος Θερμοπυλών 8)
18:00
Μπαλνταφάν για τους μικρούς μας φίλους με πλούσιο πρόγραμμα με κλόουν, μουσική και χορό.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
20:00
«Ο μουσικός πολιτισμός του Θρακικού ελληνισμού κατά τον 19ο και 20ό αιώνα»
Με τον Δρ. Αθανάσιο Τρικούπη, μεταδιδάκτορα ερευνητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρο συλλόγου μουσικών εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης.


Σάββατο 2 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας
11:30.
Χορευτικά λαογραφικών συλλόγων
Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Συμμετέχουν οι σύλλογοι:
• Ευμοίρου Ξάνθης
• Χαλκειού Χίου
• Κρητικής Αδελφότητας Ξάνθης
• Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»

Πλατεία Δημοκρατίας
19:00
Συναυλία Τόνι Σφήνος
Φέτος τις απόκριες ο Τοnis Sfinos επισκέπτεται την Ξάνθη και μας μεταφέρει στην εποχή που το μήκος της φούστας ανεβαίνει, ο ερωτισμός είναι διάχυτος, τα flapper girls ζουν έντονα και προκλητικά ενώ κατακλύζουν τα γκανγκστερικά στέκια της δεκαετίας του ’20.
Σε ένα αποκριάτικο σόου που μας θυμίζει κάτι από «Chicago», «Cotton Club» και «Moulin Rouge» με disco πινελιές και απεριόριστο χορό και κέφι, ο ιντερνάσιοναλ playboy επισκέπτεται μια απαγορευμένη δεκαετία του μεσοπολέμου και μιας παράνομης πτυχής της Νέας Υόρκης. Ανάμεσα όμως, σε Long Island Iced Tea και της ιταλικής μαφίας, ο Τόνις θα βρει πάλι το πιο ακατάλληλο κορίτσι.
Μπορεί ο Σφήνος στο νέο του show “TONI GUN” να βγάλει τον Don Corleone από μέσα του ή θα μείνει για πάντα το παιδί των λουλουδιών που έχουμε γνωρίσει.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
19:00
Χορωδιακή βραδιά
Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης
Η Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2012 με σκοπό τη σύσφιξη καλών σχέσεων και δεσμών μεταξύ ανθρώπων και φορέων αλλά και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο διάστημα από της ιδρύσεως της μέχρι σήμερα ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα με συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και χορωδιακά φεστιβάλ όπως Καρπενησίου, Πατρών, Αλεξανδρούπολης, στο Διεθνές Χορωδιακό φεστιβάλ Λ.Π. ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, Μεγάρων, Gabrovo Βουλγαρίας, Καρδίτσας, Λευκωσίας – Λεμεσού Κύπρου κα.

Μικτή Χορωδία Πύργου.
Η τετράφωνη Μικτή Χορωδία Πύργου ιδρύθηκε το 2000 ως Δημοτική, αλλά το 2003 μετατράπηκε σε σωματείο αυτοδιοικούμενο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με εθελοντή καλλιτεχνικό Διευθυντή και μαέστρο, τον μουσικό Θοδωρή Παναγόπουλο και την Τζένη Λάγιου στο πιάνο. Από τότε μέχρι σήμερα με συνέπεια και επιμονή έχει φτάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο και κατέχει ένα ευρύ ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει τους κλασσικούς μας Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λοΐζο, Ανδριόπουλο, Κουγιουμτζή, Μαυρουδή, πολλούς νεότερους, αλλά και τους ρεμπέτες μας. Έχει πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Συμμετείχε στην τελετή έναρξης και λήξης των Παρολυμπιακών Αγώνων, το Σεπτέμβριο του 2004 στην Αθήνα. Το 2013 συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Γιάννης Τζουανόπουλος στο Ηρώδειο για τους «Έλληνες του κόσμου». Επισκέφτηκε την πόλη Boulogne sur Mer στη Γαλλία ως προσκεκλημένη της χορωδίας “Chante joie” σε ανταπόδοση της φιλοξενίας της Γαλλικής Χορωδίας στον Πύργο. Έχει διοργανώσει 10 χορωδιακές Συναντήσεις στον Πύργο και από το 2016 πραγματοποιεί στην Ολυμπία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Αρχαίας Ολυμπίας.

Μικτή Χορωδία Συλλόγου Σιδηροκάστρου Σερρών
Μικτή Χορωδία Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης
Η μικτή χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης ιδρύθηκε το 1962. Από το 1983 αποτελεί τμήμα του Δημοτικού Ωδείου της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου Ξάνθης. Από το 1992 μαέστρος είναι ο Θεόδωρος Μανώλης. Η χορωδία έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριάκοσες εμφανίσεις στην Ξάνθη, σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει δώσει παραστάσεις σε Κύπρο, Ιταλία, Ελβετία, Ρουμανία, Τουρκία και Γερμανία. Τη χορωδία συνόδευσαν κατά καιρούς διάφορες ορχήστρες ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματός της, όπως η μπάντα του 4ου Σώματος Στρατού.
Διευθύνει ο Θεόδωρος Μανώλης.

Αμφιθέατρο Δ.Π.Θ. «Καραθεοδωρή», Κιμμέρια Ξάνθης.
20:00 Μουσικοχορευτική παράσταση Μουσικοχορευτική παράσταση «1919-2019 Ξάνθη ελεύθερη».
Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζει την μεγάλη του μουσικοχορευτική παράσταση που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της ελεύθερης πόλης μας, μέσα από ιστορικά γεγονότα, χορούς, τραγούδια και δρώμενα.
Συμμετέχει η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ, το χορευτικό συγκρότημα από το Χαλκειός της Χίου και στη μουσική κάλυψη της παράστασης είναι το μουσικό συγκρότημα «Μπάντα Τέτοια».
Οργάνωση: ΦΕΞ / Χορευτικό εργαστήρι ΦΕΞ

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
17:00
Αποκριάτικες περιπέτειες, μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ
Θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού Θεάτρου. Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα. Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κρατήσεις στο τηλ 2541025421.


Πολιτιστικός Πολυχώρος Ι.Θ.Τ.Π. Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού», καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9.
19:00
Έκθεση ζωγραφικής: Όταν η Τέχνη συναντά την κοινωνική προσφορά, του Ιορδάνη Χατζηευφραιμίδη.
Πληροφορίες στη σελίδα 50.

Αίθουσα Δεξιώσεων «Απόλλων»
Ώρα 21:00
Ετήσιος χορός του Λυκείου των Ελληνίδων.
Ελάτε να χορέψουμε σε παραδοσιακούς ρυθμούς με τη συνοδεία της ορχήστρας «Μπάντα Τέτοια». Οι ενήλικες χορευτές μας θα σας εντυπωσιάσουν με τις εκπλήξεις τους. Τιμή εισόδου 17 ευρώ για ενήλικες και 8 ευρώ για παιδιά με πλήρες μενού και ποτό. Κρατήσεις με δική σας ευθύνη στο τηλ. 6944643310.

Κυριακή 3 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας
Ώρα 12:00
Παιδική καρναβαλική παρέλαση

Έχει καθιερωθεί πλέον τα τελευταία χρόνια ως το μεγαλύτερο παιδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα. Το πιο ξέφρενο χρωματιστό ποτάμι για μαθητές όλων των τάξεων. Νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, όλων. Αποτελεί την κορυφαία στιγμή όχι μόνο της Αποκριάς, αλλά και όλης της χρονιάς για παιδιά και γονείς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, μουσική στη διαπασών θα δίνει το ρυθμό από τον dj Morrello και οι γλυκύτατοι μικροί καρναβαλιστές θα έχουν τα πιο λαμπερά χαμόγελα. Η γιορτή συνεχίζεται μπροστά στην κεντρική σκηνή, ενώ κορυφαία στιγμή είναι η συναυλία που ακολουθεί αμέσως μετά. Η Ένωση Συλλόγων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Ξάνθης και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δίνει το ραντεβού της αφετηρίας στη διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας η μεγάλη παιδική καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 και ώρα 15:30.

13:00
Συναυλία Μύρωνας Στρατής Ελισάβετ Σπανού
Με το μοναδικό του στυλ, πιο ώριμος και ανανεωμένος μουσικά, έρχεται με ένα δυνατό πρόγραμμα για να ξεσηκώσει τον κόσμο μέχρι τελικής πτώσης. Θα μοιραστεί με το κοινό αγαπημένα τραγούδια δικά του, αλλά και αναπάντεχες διασκευές που θα απογειώσουν το κέφι με το εκρηκτικό τους live performance. Νεανικός αέρας και ξεσηκωτικά vibes δημιουργούν το απόλυτο party time του φετινού Ξανθιώτικου καρναβαλιού.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
19:30
Μουσικοχορευτική παράσταση
«Μάνα με τους εννιά σου γιούς και με την μια σου κόρη …»
Το τραγούδι «Του Νεκρού Αδελφού» είναι μια παραλογή που ξεπήδησε από την συλλογική συνείδηση του λαού μας, παραλλάχθηκε σε διάφορες μορφές και υιοθετήθηκε από πολλούς λαούς. Κεντρικά του θέματα είναι ο θεσμός της οικογένειας, ο θεσμός του γάμου, η μοίρα, ο ξενιτεμός, η δύναμη της κατάρας, ο θάνατος και τα γυρίσματα της τύχη. Η παράσταση επιχειρεί να προσεγγίσει τμήματα της παραλογής μέσα από το τρίπτυχο: λόγος – μουσική – χορός. Γι αυτόν τον σκοπό συστρατεύονται αφηγητές, μουσικοί και τραγουδιστές, χορευτές όλων των ηλικιών και πολλοί άλλοι συντελεστές με πολύ μεράκι αλλά κυρίως με σεβασμό στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά .
Ιδέα – κείμενα: Ιωάννα Βασιλειάδου.
Χοροδιδάσκαλοι: Γιώργος Καραγεωργίου, Ιωάννα Βασιλειάδου.
Μουσικοί: «Εμπειροτέχνες».
Οργάνωση: Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης.

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
17:00
Γλυκές Αποκριάτικες περιπέτειες
Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης σε συνεργασία με το ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο» προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε μια εορταστική διαδραστική εκδήλωση, εν όψει των καρναβαλιών στην πόλη μας. Καλούμε τους μικρούς καρναβαλιστές να γνωρίσουν τον κόσμο της σοκολάτας και να δημιουργήσουν οι ίδιοι δικές τους γεύσεις.
Γενική είσοδος 3,00€ µε χυμό και καφέ. Τα έσοδα προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων, κρατήσεις στο τηλ 2541025421.
Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο»

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
20:00
Παρουσίαση δίσκου του Βασίλη Φλώρου «ρῖγος ψυχῆς φορεμάτων»
Οργάνωση: ΦΕΞ / Αγάντα μουσικές παραγωγές.


Δευτέρα 4 Μαρτίου
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
19:00
Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων
Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Ποντίων σπουδαστών ΤΕΙ Καβάλας, Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου, Μυτιληναίων Καβάλας, Ερασμίου Ξάνθης «Γεώργιος Βιζυηνός», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Ποντίων Ξάνθης, Κιμμερίων «Αμφέραος».

Αίθουσα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Ι. Παπαχαρίση», Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9
18:00
Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη εικαστική έκφραση: κατασκευή αποκριάτικης μάσκας.
Τα Εργαστήρια Ζωγραφικής και Εικαστικής- Δημιουργικής Έκφρασης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, προσκαλούν, τους μικρούς τους φίλους να εκφραστούν καλλιτεχνικά και δημιουργικά. Τα παιδιά θα τολμήσουν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους μάσκα, συμμετέχοντας στη διαδικασία προετοιμασίας, κατασκευής και διακόσμησης της. Απαραίτητη προϋπόθεση: κέφι, καλή διάθεση, όρεξη και φαντασία. Είσοδος ελεύθερη

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
20:00
«Η Ξάνθη και ο Στέφανος Ιωαννίδης», με τον Θανάση Μουσόπουλο, φιλόλογο, συγγραφέα.
Ο Στέφανος Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1923 στην Ξάνθη, όπου και δραστηριοποιήθηκε πολιτιστικά και συγγραφικά. Η ζωή του στην πόλη κατά τα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου άσκησε μεγάλη επίδραση στο συγγραφικό έργο του. Έγραψε και κυκλοφόρησε ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα, ένα θεατρικό δράμα (ανέβηκε στη σκηνή από το Κ.Θ.Β.Ε.), ιστορικές μονογραφίες και λευκώματα για την Ξάνθη και βιβλία για τον πολιτισμό της. Από το 1960 ως το 1962 εξέδιδε και διεύθυνε τα “Θρακικά Χρονικά” (επιθεώρηση αρχαιολογίας, ιστορίας, λαογραφίας, πολιτιστικής έρευνας). Στις διακρίσεις που γνώρισε περιλαμβάνονται το Α΄ κρατικό βραβείο ανέκδοτης επαρχιακής πεζογραφίας, βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για συλλογή διηγημάτων του, έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών για το πολιτιστικό και συγγραφικό του έργο, βραβεία από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τον Δήμο Ξάνθης και διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους της Ξάνθης και της Θεσσαλονίκης. Τέλος, το έντονο ενδιαφέρον του για την πολιτιστική ανάπτυξη της Ξάνθης γίνεται φανερό μέσα από την πρωταγωνιστική παρέμβασή του στη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης, όπου και διετέλεσε διευθυντής, καθώς και από τη δράση του ως ιδρυτικό μέλος της Φ.Ε.Ξ.
Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Τρίτη 5 Μαρτίου
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
19:00
Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων
Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Διομήδειας, Αβάτου Ξάνθης, Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής», Λεύκης «Πρωτοπόροι», «Θάμυρις», «Θράκη».

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
17:30
Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας
Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
19:00
«Ο μύθος του Ορφέα στην μεγάλη οθόνη»
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ έχει δημιουργήσει ένα αρχείο από ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα Παρισινά καφέ του Jean Cocteau στον Αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από την σκληρή Ελλάδα του Νίκου Νικολαϊδη στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus.
Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ.

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1 και Βενιζέλου.
19:30
«Εικονική ξενάγηση στη γειτονιά του Μ. Χατζιδάκι».
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Γκαγκαλίδη και την ιστοσελίδα «Αλλιώτικες Προτάσεις» πραγματοποιούν την πολιτιστική δράση «Εικονική ξενάγηση στη γειτονιά του Μ. Χατζιδάκι». Είσοδος ελεύθερη.


Τετάρτη 6 Μαρτίου
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20:00
Μουσικοχορευτική παράσταση
Πικαντίλι Νο 3, αυτή η νύχτα μένει…!

25 ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, showmen, βιολιά, ποντιακή λύρα, τύμπανο, επί σκηνής:
• Η μοναδική Χαρούλα Λαμπράκη
• Ο τρομερός Γιάννης Φλωρινιώτης με το μπαλέτο του: Αννούλα Φλωρινιώτη, Γωγώ Γουγουλίνη
• Ο κορυφαίος Στέλιος Στεφανίδης με το μπουζούκι του
• Ο μεγάλος Βασίλης Χρήστου με το μπουζούκι του
• Ο Δημήτρης Πετρόπουλος με την κιθάρα του
• Ρεμπέτικο-λαϊκό: Σία Φυτοπούλου
• Ο Γιώργος Καρυπίδη με τον Αντώνη Χειμωνίδη και τις κιθάρες τους.
Το δικό μου Πικαντίλι είναι μοναξιά και πόνος και συγχρόνως έρωτας, έμπνευση και μυστήρια…
Το δικό μου Πικαντίλι είναι καημός και αγωνία. Είναι κραυγή και ταξίδια, είναι αυτό που θα θέλαμε να ξαναγεννηθεί. Είναι η δική μας Ελλάδα που ξημέρωνε με τραγούδια και όνειρα.
Κείμενα-σκηνοθεσία: Πάνος Παπαδόπουλος
Οργάνωση: Θρακική Θεατρική Σκηνή

Καπναποθήκη ΦΕΞ, Πλάτωνος 27
10:00
«Νήματα με νοήματα …»
Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών του δράσεων, παρουσιάζει την έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «νήματα με νοήματα» Στην έκθεση γνωρίζουμε μέσα από τις θεματικές ενότητες την ιστορία του νήματος.

Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής», Μαγικό Ξάνθης.
16:00
Μπαλνταφάν
Ο πολιτιστικός σύλλογος των εργαζομένων Πλαστικών Θράκης διοργανώνει μπαλνταφάν για τους μικρούς καρναβαλιστές.

Παλιά Πόλη Ξάνθης
18:00
Ξενάγηση στα χάνια της παλιάς Ξάνθης
Δηλώστε συμμετοχή στη θεματική ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί στην παλιά Ξάνθη και γνωρίστε με επαγγελματία ξεναγό τα παλιά χάνια (ξενοδοχεία) και μέσα από αυτά την ιστορία της πόλης. Η ξενάγηση επαναλαμβάνεται για οργανωμένες ομάδες καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κατόπιν συνεννόησης. Κόστος συμμετοχής: 3 ευρώ. Διάρκεια ξεναγήσεων: 1,5 ώρα. Δηλώσεις συμμετοχής: 6976478073, 2541091973.
Υπεύθυνος οργάνωσης: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Καφέ ρεστοράν ΞΑΝΘΙΠΠΗ
22.30
Μεγάλο αποκριάτικο γλέντι! Τα μπουρμπούλια της Ξάνθης
Τραγουδούν και ξεφαντώνουν: Χαρούλα Λαμπράκη, Γιάννης Φλωρινιώτης με το μπαλέτο του, Στέλιος Στεφανίδης, Γιώργος Καριπίδης, Δημήτρης Πετρόπουλος.
Πλήρες μενού: 15 Ευρώ
Υπεύθυνος οργάνωσης: Θρακική Θεατρική Σκηνή

Πέμπτη 7 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας
18:30
Συναυλία ONIRAMA

Το πιο δημοφιλές και δυναμικό μουσικό συγκρότημα στον χώρο της ποπ ροκ σκηνής τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με ένα εκρηκτικό πρόγραμμα. Στην στάση τους στην Ξάνθη, στήνουν ένα live με στόχο την απόλυτη διασκέδαση, γεμάτο από δημοφιλή και αγαπημένα τραγούδια, ελληνικά και ξένα, όλα συνοδευόμενα από τον ανανεωμένο και ώριμο ήχο τους, πάντα όμως με τον ίδιο ενθουσιασμό που τους διακατέχει όλα αυτά τα χρόνια.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
19:00 Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων

Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Προυσαλιωτών Καβάλας, Λημνιών Καβάλας, «Αγ. Γεώργιος» Κουτσού Ξάνθης, Τραντέλλενες, Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες».


Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1 και Βενιζέλου.
17:30 Μπαλνταφάν
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης καλεί τους μικρούς του φίλους στο ετήσιο αποκριάτικο μπαλνταφάν. Είσοδος 2 ευρώ.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
21:00
«Κάτι παίζει και τις Πέμπτες στο Μουσείο»
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης και της ΦΕΞ οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο. Περισσότερες πληροφορίες στα http://elmexanthis.blogspot.gr, τηλ 2541025421, 6932451755.
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ έχει δημιουργήσει ένα αρχείο από ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα Παρισινά καφέ του Jean Cocteau στον Αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από την σκληρή Ελλάδα του Νίκου Νικολαϊδη στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus.
Οργάνωση: ΕΛΜΕ / Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ.

Παρασκευή 8 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας
12:00
Συναυλία «Coconaut Rockers»
Διαστημάνθρωποι σε μινόρε. Καρύδες που κοιτάνε στο άπειρο. Μουσικάντηδες για punk καρσιλαμάδες. Και μια μπάντα από την Ξάνθη που συνδυάζει τους balkan ρυθμους με ξεσηκωτικούς ska ήχους και ανεβαστικες gypsy γκρουβες. Οι The Coconaut Rockers, από τους δρόμους της Ξάνθης, έρχονται να αφήσουν το στίγμα τους. Η μπάντα ξεκίνησε αρχικά από τον Billy και τον Rafa τον Μάιο του 2013 ως μία υλοποίησή της, στους δρόμους της Ξάνθης κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής. Με ένα πλήθος εμφανίσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και τη συμμετοχή τους σε πολλά φεστιβάλ, έχουν μοιραστεί την ίδια μουσική σκηνή με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου. Τον Μάρτιο του 2018 παρουσίασαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, το EP “Disco Gypsy UFOs”.
Από τη μπάντα πέρασαν αρκετοί μουσικοί ώστε να εδραιωθεί πλέον το σημερινό σχήμα.
Billy Alexandridis (Vox,Gtr)
Rafa Tasios (Vox)
Xaris Kanos (Gtr,Vox)
Lefteris Iliadis (Trumpet)
Xaris Laza (Sax)
Nikos Mitsou (Bass Gtr)
Stratos Logan (Drums)

18:00
Συναυλία «Kostas Zekos & The Sound Gangsters»
Ο Κώστας Ζέκος είναι τραγουδοποιός και ερμηνευτής που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού ροκ και έντεχνου τραγουδιού. Στην ελληνική δισκογραφία βρίσκεται από το 2008 με τον δίσκο “ορατό σύμπαν”. Ο τελευταίος δίσκος του με τίτλο “σε έναν καλύτερο κόσμο” κυκλοφόρησε στο τέλος του 2017. Μαζί με τους The Sound Gangsters παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία και γνωστές αγαπημένες διασκευές από το ελληνικό έντεχνο και rock ρεπερτόριο.
Κώστας Ζέκος, κιθάρα, φωνή.
Ευριπίδης Ταρασίδης, κιθάρα.
Αλέξης Μαντιράκης, τύμπανα.
Θάνος Ζομανίδης, μπάσο.

19:30
Συναυλία 15 50 και Δημήτρης Σταρόβας. 20 χρόνια «Όλα είναι δρόμος»
Το δημοφιλές ροκ συγκρότημα στα πλαίσια των non stop εμφανίσεων του, θα κάνει στάση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης με συνοδοιπόρο του τον εξαιρετικό Δημήτρη Σταρόβα. Μετά από δύο χρόνια επιστρέφουν και θα παρουσιάσουν τρεις ώρες με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια αλλά και δικές τους επιτυχίες.
Οι 15 50 με την εκρηκτική τους σκηνική παρουσία αλλά και ο Δημήτρης Σταρόβας με το αστείρευτο χιούμορ και το μουσικό του ταλέντο , υπόσχονται μια συναυλία που θα μείνει αξέχαστη.


Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
17:00
Αποκριάτικες περιπέτειες, μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ
Θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού Θεάτρου. Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα. Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κρατήσεις στο τηλ 2541025421.

Ι.Θ.Τ.Π. – Κτήριο 1, 12 Αποστόλων 45
18:00 – 20:00 Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη χορευτική έκφραση.
Τα Εργαστήρια Σύγχρονου – Μοντέρνου Χορού για παιδιά 4-9 του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζουν μία χορευτική παράσταση, ένα ταξίδι στη φαντασμαγορία του χορού με πρωταγωνιστές τα παιδιά και προσκαλεί τους μικρούς του φίλους, να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Ελάτε να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε και να γίνουμε… «Μικροί χορευτές εν δράσει…»
Απαραίτητη προϋπόθεση: κέφι, καλή διάθεση, όρεξη και φαντασία. Είσοδος ελεύθερη.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
19:00
Εργαστήρι ζωγραφικής & και κατασκευής μάσκας.
Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού. Πληροφορίες στο τηλ 2541025421. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
20:00
Νύχτα στο μουσείο, «4 Οκτωβρίου 1919 η βραδιά της απελευθέρωσης σ’ ένα αρχοντικό της Ξάνθης».
Στο πλαίσιο του εορτασμού «Ξάνθη ελεύθερη – 100 χρόνια» το μουσείο οργανώνει το πρόγραμμα για όλες τις τάξεις του δημοτικού και την 1η Γυμνασίου. Διάρκεια προγράμματος: Από τις 20:00 προσέλευση έως τις 10:00 την επομένη. Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: έως 22. Κόστος προγράμματος: 13€ ανά μαθητή με βραδινό και πρωινό.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ανοίγει τις πόρτες του, για μια νύχτα στο μουσείο με τους μικρού μας φίλους. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στη δράση θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν για ένα βράδυ, εντός του εντυπωσιακού αρχοντικού το σημαντικό γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης μας. Θα αναλάβουν τους ρόλους των ανθρώπων που διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο στο ιστορικό αυτό γεγονός και θα ζήσουν την εορταστική εκείνη βραδιά.

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1 και Βενιζέλου.
20:30
Bal masqué
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σας καλεί, στον αποκριάτικο χορό διοργανώνει με τίτλο το «πάρτι της Φωτιάς». Ελάτε να διασκεδάσουμε και να ξεφαντώσουμε με την μουσική του dj Andreas Pap. Είσοδος 5 ευρώ με ποτό.

Σάββατο 9 Μαρτίου
Πλατεία Δημοκρατίας
13:00
Συναυλία Αμαριλλύς
Η Αμαρυλλίςhttps://www.tlife.gr/tags/amaryllis/ βρίσκεται στην καλύτερη και την πιο δημιουργική στιγμή της καριέρας της. Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική και sold out εμφανίσεις, επιστρέφει πιο ανανεωμένη και «έτοιμη» από ποτέ. Έχοντας στο ενεργητικό της μεγάλες συνεργασίες και τραγούδια «σταθμούς» στην πορεία της έως τώρα, γραμμένα από μεγάλους και καταξιωμένους δημιουργούς, έρχεται στην μεγάλη γιορτή της Ξάνθης με μοναδικό στόχο να ξεσηκώσει το κοινό και να δώσει μία διαφορετική, δυναμική και ξεχωριστή νότα.

19:30
Βραδινή καρναβαλική παρέλαση
Ένα εντυπωσιακό πανόραμα χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής που μεταμορφώνει την πόλη δίνοντας ατμόσφαιρα γενικευμένης γιορτής, παρουσιάζουν τα αποκριάτικα πληρώματα που θα πάρουν μέρος στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής. Ξεκινώντας από την διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας, θα παρελάσουν χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία Δημοκρατίας όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ’ ένα ξέφρενο πάρτι. Μουσική επένδυση από τους dj’s Joe Vida και VitaPi.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτεί ο σύλλογος «Θάμυρις» για την καλύτερη παράσταση και η «Θρακική Θεατρική Σκηνή» για την καλύτερη στολή στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2018.


Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
10:00
Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας ΙΙΙ.
Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού. Πληροφορίες στο τηλ 2541025421. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
22:00
Carnival Latin Party
Το εργαστήρι latin της Φ.Ε.Ξ, διοργανώνει το Carnival Latin Party με πολύ κέφι και χορό και παρουσιάσεις από το σύνολο των μαθητών του. Στο εργαστήριο διδάσκονται οι χοροί Salsa Cubana, Rueda de Casino, Bachata, Merengue, Rumba Cubana, Reggaeton, Kizomba, Paso Doble, Samba, Cha-cha. Σας περιμένουμε… στο πάρτυ μας…
Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ

Καπναποθήκη ΦΕΞ, Πλάτωνος 27
22:30
Color Milonga – TangoAires
Η ομάδα TangoAires της ΦΕΞ, διοργανώνει ‘Color Milonga’ με “tango show”. Φορέστε τις μάσκες σας και ελάτε να χορέψουμε σε ρυθμούς Tango, του πιο ερωτικού χορού! Η ομάδα TangoAires της ΦΕΞ οργανώνει μαθήματα εκμάθησης Αργεντίνικου Tango για αρχάριους και προχωρημένους, χορούς – milonga – ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην αργεντίνικη κουλτούρα.
Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι TangoAires της ΦΕΞ

10 Μαρτίου
13:00
Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση
Ο βασιλιάς καρνάβαλος ξυπνά από την λήθη των έντεκα μηνών και εισέρχεται πανηγυρικά με την συνοδεία του στην πόλη που γεννήθηκε. Αν και ήδη πενήντα τεσσάρων ετών, μπορεί να ακολουθήσει τους νέους και στο πνεύμα του φετινού θέματος να δηλώνει ερωτευμένος περισσότερο από ποτέ. Πλαισιωμένος από άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές απλωμένους σε έναν πολύχρωμο καμβά, ένα ποτάμι χαράς και κεφιού ξεχύνεται μπροστά στα μάτια των πολυάριθμων επισκεπτών. Βρισκόμαστε στην κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Τη μουσική επιλέγουν οι Δημήτρης Σταυρίδης και Φώτης Ίλτσος.
Σε μια πόλη που έχει τον δικό της τρόπο να διασκεδάζει, να φιλοξενεί, να μαγεύει, να ξεχωρίζει για το πλούσιο πολιτιστικό της παρελθόν. Μια πόλη τόσο πολύχρωμη όσο και οι καρναβαλιστές της.
Η παρέλαση καταλήγει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων σε μουσική επένδυση από τον Τόρη Παπαδήμα.
Την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Ουγγαρέζος.

Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου
19:00
Τελετή λήξης
Το κλείσιμο των εορταστικών εκδηλώσεων σηματοδοτεί το έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.
Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.