GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επιστρέφει στην Περιφέρεια ΑΜΘ το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Τη λύση του χρησιδανείου με το οποίο είχε παραχωρηθεί το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής στην Αναπτυξιακή Ροδόπης, ώστε να αναλάβει εξολοκλή...


Τη λύση του χρησιδανείου με το οποίο είχε παραχωρηθεί το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής στην Αναπτυξιακή Ροδόπης, ώστε να αναλάβει εξολοκλήρου η Περιφέρεια ΑΜΘ τη λειτουργία του, ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

Με αυτό τον τρόπο η Περιφέρεια θα αναλάβει τόσο τη συντήρηση όσο και τη λειτουργία του Μεγάρου, που στόχος είναι αρχικά να γίνει με την προσέλκυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε βάθος χρόνο με τη δημιουργία Οργανισμού Λειτουργίας, σε πιο ευοίωνες περιόδους, όταν θα μπορούν να γίνουν και προσλήψεις.

Τι αλλάζει με τη λύση της σύμβασης
Να θυμίσουμε ότι το 2009 είχε υπογραφεί σύμβαση χρησιδανείου με την Αναπτυξιακή Ροδόπης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ροδόπης-Έβρου, για την κατασκευή και τη λειτουργία του Μεγάρου.

Η εν λόγω σύμβαση έχει διάρκεια μέχρι το 2023. Όμως με την απόφαση ζητείται η λύση της σύμβασης ώστε να επανέλθει το Μέγαρο στην Περιφέρεια ΑΜΘ, αρχής γενομένης από τη λύση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, ΑΝΡΟ και Υπουργείου πολιτισμού στις 15 Μαρτίου 2019, ή και της παράτασης αυτής, και μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών.

Επίσης το περιφερειακό συμβούλιο εισηγήθηκε τη διάθεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για τη συντήρηση και τη λειτουργία του μεγάρου, δια των υπηρεσιών της ΠΑΜΘ ως εξής: η διεύθυνση Οικονομικού, θα πρέπει να φροντίσει για τις συνήθεις δαπάνες λειτουργίας (καύσιμα, αναλώσιμα, καθαριότητα ΔΕΗ Τεχνικό ασφαλείας), η διεύθυνση Τεχνικών Έργων θα αναλάβει τις εργασίες συντήρησης του κτιρίου, πάγιες και ειδικές, τον εξοπλισμό καθώς και τις διαδικασίες παράδοσης και παραλαβής των εγκαταστάσεων και από κοινού η διεύθυνση Ανάπτυξης της ΠΕ Ροδόπης και η διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΑΜΘ θα φροντίσουν για την υλοποίηση των δράσεων πολιτισμού και τουρισμού.

Παράλληλα προβλέπεται ο Περιφερειάρχης να συγκροτήσει επιτροπή με έργο την εισήγηση και την προέγκριση των προς υλοποίηση δράσεων και εν γένει την καλλιτεχνική λειτουργία του Μεγάρου.

Κάλυψη του κόστους συντήρησης και λειτουργίας
Τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια προχώρησε σε αυτή τη λύση εξήγησε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος τόνισε πως εδώ και 5 χρόνια το κόστος των συντηρήσεων, και ειδικότερα τα τελευταία 2 χρόνια που έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την επαναλειτουργία του, είναι πολύ μεγάλο, και θα συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων.

Με την απόφαση αυτή, θα μπορέσουν να λύσουν το θέμα των συντηρήσεων, γιατί θα ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες για την συντήρησή του, όπως για τα υπόλοιπα κτίρια της Περιφέρειας.

Αυτό που θέλουν είναι να βρεθεί χρηματοδότηση για τις δράσεις που θα γίνονται στο Μέγαρο, με την Περιφέρεια να έχει υπό διαμόρφωση ένα σχέδιο, το οποίο είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, την προετοιμασία για ένταξη προτάσεων ενός αριθμού φεστιβάλ μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να έχουν τη χρηματοδότηση και να προσλάβουν ένα καλλιτεχνικό διευθυντή και κάποια στελέχη που θα βοηθούν στη διοργάνωση της όλης προσπάθειας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Την ίδια ώρα τόνισε πως θα προχωρήσει η εκπόνηση του Οργανισμού, όμως η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα κάνει σχεδόν αδύνατες τις προσλήψεις, για αυτό θεωρούν πως αν λύσουν το θέμα των συντηρήσεων και εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για κάποιες δράσεις, θα μπορέσουν να το κρατήσουν ανοιχτό μέχρι να ολοκληρωθεί ο Οργανισμός και γίνουν οι προσλήψεις.

Συμφωνία με παρατηρήσεις από την αντιπολίτευση
Την συμφωνία του ίδιου αλλά και όλης της παράταξης της «Κοινωνικής Συμμαχίας» με τη λύση του χρησιδανείου και την επιστροφή του Μεγάρου στην Περιφέρεια εξέφρασε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παύλος Δαμιανίδης, χαρακτηρίζοντάς το πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για όλη την Περιφέρεια, που έχει όμως γίνει κατά καιρούς αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Ο κ. Δαμιανίδης θεωρεί όμως πως θα πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση στο Περιφερειακό, για το πώς θα λειτουργήσει στη συνέχεια το Μέγαρο, μιας και πιστεύει πως το μέχρι σήμερα μοντέλο ήταν προφανώς μη επιτυχημένο, παρά τις όποιες εκφάνσεις. «Ο τρόπος που πάτε να το λειτουργήσετε είναι αστείος» σημείωσε μιας και μια δομή σαν και αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει με υπηρεσίες και επιτροπές, για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια παραλλαγή, τηρουμένων των αναλογιών, του μοντέλου λειτουργίας των άλλων μεγάρων.

Θεωρεί δε πως θα πρέπει είτε να γίνει ο Οργανισμός, και αν δεν μπορεί να γίνει, να συσταθεί ένα νομικό πρόσωπο που θα το λειτουργήσει, μιας και αν θέλει οποιοδήποτε πολιτιστικό σχήμα να πραγματοποιήσει μια δράση, θα υπάρχει ζήτημα με τα παραστατικά και την είσπραξη του αντίτιμου.

Θύμισε πάντως ότι όταν ο ίδιος αποχώρησε το 2014 από την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, άφησε σχέδιο οργανισμού εγκεκριμένο από το Υπουργείο, και έκλεισε επισημαίνοντας πως το Μέγαρο θέλει ανθρώπους με εμπειρία, και το υπόβαθρο για να σχεδιάσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πολιτικό ολίσθημα και πολιτικό σκάνδαλο χαρακτήρισε τη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής ο επικεφαλής της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία» κ. Βασίλης Τραϊφόρος, ο οποίος σημείωσε ότι από εδώ και πέρα, θα πρέπει να γίνει αφενός μελέτη βιωσιμότητας του Μεγάρου, αλλά και στη συνεχή μελέτη λειτουργίας, ώστε να αποφευχθούν τα οικονομικά προβλήματα που υπήρξαν σε άλλα μέγαρα της χώρας.

Από την πλευρά της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση» ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μενέλαος Μαλτέζος ανέφερε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει μια συντήρηση, κονδύλιο από το ΠΔΕ, ώστε να αξιοποιηθεί η δομή, που θεωρεί ότι έχει βαλκανική, και όχι μόνο τοπική, διάσταση, από τους κατοίκους της περιφέρειας, σε μια υποδομή που έχει βαλκανικές διαστάσεις.

Την άποψη πως άσχετα με τους λόγους και την σκοπιμότητα της δημιουργία του κτιρίου, θα πρέπει να συναποφασιστεί για το αν θα διατεθεί στο λαό της Περιφέρειας, θα είναι για τους λίγους και τους εκλεκτούς ή θα παραμείνει κλειστό, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Χρήστος Τρέλλης. Τόνισε δε πως οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις αλλά και ότι τοπικό μπορεί να στηρίξει, θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα λύνει το ζήτημα των πόρων, σημειώνοντας πως την χρηματοδότηση θα πρέπει να αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού.