GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Νίκη της Σαμοθράκης ήρθε στον Έβρο!

Στον προαύλιο χώρο του Νομαρχείου Έβρου έφτασε σήμερα το μεσημέρι το πρώτο γνήσιο αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης, όπου θα τοποθετη...


Στον προαύλιο χώρο του Νομαρχείου Έβρου έφτασε σήμερα το μεσημέρι το πρώτο γνήσιο αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης, όπου θα τοποθετηθεί προσωρινά, μέχρι να μεταφερθεί στον αυλόγυρο του αρχαιολογικού μουσείου Παλαιόπολης στη Σαμοθράκη.


Το άγαλμα της επιβλητικής «Νίκης της Σαμοθράκης», ολοκληρώθηκε τέλη Μαϊου του 2018 από μάρμαρο Θάσου στο εργοστάσιο της εταιρείας Κυριακίδης στη Δράμα.


Ένα αριστούργημα, ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού και με βάρος περίπου 6,5 τόνους. Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου βάρους 18 τόνων από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη.



Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια ΑΜΘ που έγινε το 2015.

Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν ακόμη ένα μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος.

H ιδέα γεννήθηκε από τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, το καλοκαίρι του 2012 στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και έγινε πραγματικότητα, χάρη στην ευγενική δωρεά του ευπατρίδη επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη.