GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ηλεκτρονικά οι επιστροφές ΕΦΚ σε αλιείς, τουριστικά σκάφη αναψυχής και βιοτεχνίες

Ηλεκτρονικά θα επιστρέφεται από τα τελωνεία ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αναλογεί στα φορολογημένα καύσιμα που χρησιμοποιούντ...


Ηλεκτρονικά θα επιστρέφεται από τα τελωνεία ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αναλογεί στα φορολογημένα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους απαλλαγής αλιείς, κατόχους τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, βοηθητικών σκαφών θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας κ.λ.π.

Με την νέα αυτή ηλεκτρονική διαδικασία θα γίνονται και οι επιστροφές του ΕΦΚ των καυσίμων που ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λ.π.

Με δύο αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή καθιερώνεται μία νέα απλοποιημένη διαδικασία επιστροφής ΕΦΚ, όπου η αίτηση και τα συνημμένα δικαιολογητικά υποβάλλονται στα αρμόδια τελωνεία ηλεκτρονικά, μέσω νέας εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος στο ICISnet, χωρίς να απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία του συναλλασσόμενου στο τελωνείο.

Η καταβολή του ποσού επιστροφής Ε.Φ.Κ., στους δικαιούχους θα γίνεται με την απ’ ευθείας πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών δηλώνοντας τον αριθμό λογαριασμού τους IBAN για την κατάθεση του ποσού επιστροφής, αντικαθιστώντας μια χρονοβόρα και αναχρονιστική διαδικασία που προέβλεπε την έκδοση χειρόγραφων επιταγών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η επικοινωνία μεταξύ των τελωνείων έκδοσης της απόφασης επιστροφής και ελέγχου θα γίνεται ηλεκτρονικά. Με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, επιταχύνεται η διαδικασία απόδοσης των ποσών επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους, σε σχέση με την καταργούμενη χειρόγραφη διαδικασία, που δημιουργούσε διοικητικό κόστος και σημαντικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων των δικαιούχων.