GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Γιατί είπαν «όχι» τα ζευγάρια στο «φορολογικό διαζύγιο»

Τι κι αν έγιναν ανακοινώσεις, τι κι αν έταξε το οικονομικό επιτελείο «λαγούς με πετραχήλια» τα ζευγάρια είπαν «όχι» στο φορολογικό δια...


Τι κι αν έγιναν ανακοινώσεις, τι κι αν έταξε το οικονομικό επιτελείο «λαγούς με πετραχήλια» τα ζευγάρια είπαν «όχι» στο φορολογικό διαζύγιο και συγκεκριμένα στη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα περίπου 3,5 εκατομμύρια έγγαμα ζευγάρια, μόλις περίπου 22.500 δήλωσαν πρόθεση για τον διαχωρισμό της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η υποβολή της σχετικής δήλωσης διαχωρισμού της φορολογικής δήλωσης των ζευγαριών έπρεπε να γίνει έως 28 Φεβρουαρίου.

Πρακτικά η υποβολή ξεχωριστής δήλωσης σημαίνει ότι θα σταλεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό στον κάθε σύζυγο και στη δήλωση του καθενός θα υπολογίζονται αποκλειστικά τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στο όνομά του.

Επίσης, με τις χωριστές δηλώσεις υπάρχει περίπτωση στο ζευγάρι ο ένας να πληρώσει φόρο και ο άλλος να πάρει επιστροφή, αν φυσικά δικαιούται.

Εφόσον υπάρχουν παιδιά, τα εισοδήματά τους θα προστεθούν στον γονέα που έχει υψηλότερα εισοδήματα. Στην περίπτωση που οι γονείς έχουν ίσο ποσό εισοδήματος, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να θυμούνται ότι μπορεί να δίδεται η δυνατότητα υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης, ωστόσο, κρύβει και… παγίδες.

Για παράδειγμα, αυξάνεται το ποσό του ελάχιστου τεκμηρίου που καλείται το ζευγάρι να καλύψει. Τα τεκμήρια θα καλύπτονται από το ατομικό εισόδημα του καθενός και όχι από το οικογενειακό εισόδημα που δηλώνουν αθροιστικά.

Στην ξεχωριστή φορολογική δήλωση ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να καλύψει μόνος του το ποσό της δαπάνης με πλαστικό χρήμα.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ξεκαθαρίστηκε ότι από φέτος, ακόμη και τα ζευγάρια που θα υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό.

Με την υποβολή ξεχωριστής δήλωσης ή την έκδοση ξεχωριστού εκκαθαριστικού προκύπτουν τα εξής θετικά για τους φορολογούμενους:
  • Δεν μπλοκάρεται από την εφορία η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση
  • Δεν γίνεται συμψηφισμός μεταξύ του αποτελέσματος της εκκαθάρισης
  • Κάθε σύζυγος καθορίζει ανεξάρτητα την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.