GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Στις κάλπες οι Σλοβάκοι, εκλέγουν σήμερα πρόεδρο

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Σλοβάκοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις οποίες το μεγάλο φαβορί είναι μια δικηγό...


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Σλοβάκοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις οποίες το μεγάλο φαβορί είναι μια δικηγόρος που έχει κατέβει με σύνθημά της την πάταξη της διαφθοράς στη Σλοβακία, τη χώρα που πέρυσι έζησε τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε για τις σχέσεις μεταξύ πολιτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η 45χρονη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η οποία έχει εξειδικευτεί σε θέματα περιβάλλοντος και δεν έχει εμπειρία στην πολιτική, μπορεί να γίνει σήμερα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας, μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες της δίδουν ποσοστό μεγαλύτερο από 60% στην πρόθεση ψήφου έναντι του αντιπάλου της που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, του 52χρονου Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών, η Τσαπούτοβα η οποία κατέβηκε ως υποψήφια στις εκλογές με το σύνθημα: «Να πολεμήσουμε το Κακό» εξασφάλισε 40,53% των ψήφων έναντι 18,66% που έλαβε ο αντίπαλός της.

Και οι δύο υποψήφιοι στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Σλοβακίας είναι δημοκράτες και ανοιχτά φιλοευρωπαίοι, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρέι Κίσκα.

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας δεν κυβερνάει, αλλά επικυρώνει διεθνείς συνθήκες και διορίζει τους δικαστικούς των ανώτατων βαθμίδων. Είναι επίσης ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και διαθέτει δικαίωμα άσκησης βέτο.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν σήμερα στις 08:00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 23:00 ώρα Ελλάδος.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας θα ορκιστεί στις 15 Ιουνίου.