GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πρεμιέρα για το επίδομα ενοικίου

  Ανοίγει σήμερα Τετάρτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου. Τα ποσά του επιδό...

 

Ανοίγει σήμερα Τετάρτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου. Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, τα εισοδηματικά κριτήρια κλιμακώνονται από 7.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό μέχρι και τις 21.000 ευρώ ενώ η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ.

Η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Απρίλιο και όσοι υποβάλουν αίτηση εντός του Μαρτίου θα πάρουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, δηλαδή για τρεις μήνες (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος).

Λίγο πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα οι ενοικιαστές κύριας κατοικίας που θα υποβάλλουν αίτηση θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
  1. Για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται η προβλεπόμενη δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου (Α.Α.Δ.Ε.). Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος.
  2. Το επίδομα θα καταβάλλεται μηνιαίως και το δικαίωμα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση. Κατά την πρώτη εφαρμογή και για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν Μάρτιο και Απρίλιο, το δικαίωμα ισχύει από 01/01/2019. Στη συνέχεια, η καταβολή θα γίνεται την 1η του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης και για 12 μήνες. Μάλιστα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι ακόμα μήνες. Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησής του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο εξάμηνο χορήγησης.
  3. Με την πάροδο των δώδεκα μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος επίσης μπορεί να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.
  4. Η αίτηση υποβάλλεται από το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο.
  5. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού ιστοτόπου του προγράμματος (www.epidomastegasis.gr), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet.
  6. Ισχύει και διαδικασία υποβολής αιτήσεων μέσω των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας, κατά την οποία ο αιτών προσκομίζει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο υπογεγραμμένο το έντυπο συναίνεσης από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.
  7. Μέχρι 31/12/2019 πρέπει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού.
  8. Τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται κατά περίπτωση στους Δήμους ή τα Κέντρα Κοινότητας είναι:

  • Αν η σύνθεση του νοικοκυριού είναι διαφορετική από αυτήν που εμφανίζεται από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις απαιτείται προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει τη μεταβολή (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου κ.λπ.).
  • Σε περίπτωση που ο αιτών ή ενήλικο μέλος του νοικοκυριού είναι αλλοδαπός, απαιτείται προσκόμιση άδειας διαμονής σε ισχύ ή η βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσής της.

  1. Ο δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά ή κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό και με την προϋπόθεση ότι οι Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος για παρελθόντα έτη δεν έχουν υποβληθεί σε ημερομηνία μεταγενέστερη της απόκτησης του ΑΦΜ. Τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού πρέπει επίσης να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.
  2. Δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

  • εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης,
  • δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
  • δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
  • δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

  1. Σε περίπτωση που προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και του αποτελέσματος των διασταυρώσεων, η αίτηση παραμένει σε εκκρεμότητα και ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει στον Δήμο ή το Κέντρο Κοινότητας κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό για την τεκμηρίωση της πραγματικής κατάστασης του νοικοκυριού.
  2. Η πράξη έγκρισης χορήγησης του επιδόματος δύναται να ανακληθεί αυτοδίκαια: σε περίπτωση εκ παραδρομής έγκρισης ή τεχνικής αστοχίας, σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, εφόσον αποτελεί μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε περίπτωση κατά την οποία κατόπιν τριών διαδοχικών εντολών πίστωσης δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί η εισοδηματική ενίσχυση από τη ΔΙΑΣ Α.Ε. στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, με υπαιτιότητα δική του.