GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Οργάνωση Ψυγείου: πως τοποθετώ τα πράγματα σωστά στα ράφια

Το να έχουμε ένα ψυγείο γεμάτο στις μέρες μας δεν είναι κάτι δεδομένο. Πολλά νοικοκυριά σήμερα έχουμε γεμάτο ψυγείο στις αρχές του μ...


Το να έχουμε ένα ψυγείο γεμάτο στις μέρες μας δεν είναι κάτι δεδομένο. Πολλά νοικοκυριά σήμερα έχουμε γεμάτο ψυγείο στις αρχές του μήνα και ολοένα πιο άδειο όσο πλησιάζουμε προς το τέλος. Όπως και να έχει, ένα είναι το σίγουρο. Ο τρόπος που τοποθετούμε τα πράγματα και ο τρόπος που οργανώνουμε το ψυγείο καθορίζουν τελικά τη φρεσκάδα και το χρόνο ζωής των τροφίμων μας. Άρα η οργάνωση ψυγείου είναι ένα task με καθοριστική σημασία, για να μην έχουμε το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων (food waste).
1. Υπερφόρτωση. Αποφεύγουμε να υπερφορτώνουμε το ψυγείο με τρόφιμα, γιατί έτσι ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά και μειώνεται η απόδοση της ψύξης. Άρα τα στριμωγμένα τρόφιμα δεν θα μας περιμένουν καλοδιατηρημένα, όταν αποφασίσουμε να τα καταναλώσουμε. Ο ίδιος κανόνας ισχύει φυσικά και για την κατάψυξη.

2. Ομαδοποίηση. Για να είναι ένα ψυγείο λειτουργικό για όλους στο σπίτι ξεχωρίζουμε και τοποθετούμε τα τρόφιμα ανά κατηγορίες σε κάθε ράφι. Εμένα για παράδειγμα με βοηθά να έχω όλα τα τυροκομικά μαζί, όλα τα αλλαντικά μαζί κ.ο.κ. Σίγουρα με αυτό τον τρόπο δεν χάνουμε χρόνο αναζητώντας το προϊόν που μας ενδιαφέρει.

3. Τοποθέτηση σε τάπερ. Δεν αποθηκεύουμε τρόφιμα, όπως μαγειρεμένο φαγητό που περίσσεψε, σε πιάτα ανοιχτά στο ψυγείο. Πάντα τοποθετούμε σε τάπερ ή φροντίζουμε έστω να είναι καλυμμένα με διάφανη μεμβράνη. Έτσι δεν μεταφέρονται οσμές ή υγρά από το ένα τρόφιμο στο άλλο. Γενικά είναι καλύτερο και πιο πρακτικό να βάζουμε όλα τα τρόφιμα σε διάφανα τάπερ ή δοχεία αποθήκευσης παρά να γεμίζουμε τα ράφια με σακούλες και σακουλάκια.

4. Ξεκαθάρισμα. Ανά διαστήματα ελέγχουμε και ξεκαθαρίζουμε το ψυγείο από προϊόντα που ενδεχομένως έχουν λήξει ή από τρόφιμα που δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε. Αυτό το ξεκαθάρισμα μάλιστα θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνεται πριν επισκεφτούμε το σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας. Έτσι θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε γρήγορα και σωστά τα καινούρια προϊόντα στο ψυγείο.

5. Ο κανόνας “first in, first out”. Για να μειώσουμε τα τρόφιμα που λήγουν γρήγορα και αυξάνουν τη σπατάλη σε ένα νοικοκυριό, έχουμε πάντα στο μυαλό μας τον κανόνα “ό,τι μπαίνει πρώτο, καταναλώνεται πρώτο”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νέα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ τα τοποθετούμε στο πίσω μέρος του ψυγείου, πίσω από τα παλιά, ώστε τα παλιά να καταναλώνονται πριν τα καινούρια.

EXTRA TIPS
Για να εξασφαλίσουμε σταθερή και συνεχή ψύξη ανοιγοκλείνουμε λιγότερες φορές την πόρτα του ψυγείου. Βεβαιωνόμαστε ότι η πόρτα είναι όντως κλειστή και αφήνουμε τα μαγειρεμένα φαγητά να κρυώσουν εντελώς, πριν τα βάλουμε στη συντήρηση.
Ταξινόμηση τροφίμων μέσα στο ψυγείο

Στο Υψηλότερο Ράφι
Στο πρώτο πάνω ράφι βάζουμε μαγειρεμένα φαγητά, π.χ. το μεσημεριανό που περίσσεψε, ή προϊόντα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους. Βέβαια δεν ξεχνάμε μόλις ανοίξουμε το προϊόν, π.χ. μια κονσέρβα, να μεταφέρουμε το υπόλοιπο περιεχόμενο σε δοχείο που σφραγίζεται πολύ καλά, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

Στα Ενδιάμεσα Ράφια
Στα ενδιάμεσα ράφια η θερμοκρασία είναι σχετικά σταθερή. Οπότε εκεί φιλοξενούμε τυριά και αλλαντικά, τα λουκάνικα, το βούτυρο, τα αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος κ.ο.κ. Επίσης διάφορα αρτοσκευάσματα, όπως το ψωμί του τοστ.

Στο Χαμηλότερο Ράφι
Το χαμηλότερο ράφι, ακριβώς πάνω από τα συρτάρια των φρουτολαχανικών, είναι συνήθως το ψυχρότερο σημείο του ψυγείου. Εκεί πρέπει να τοποθετούμε το νωπό κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Για αποφυγή επιμολύνσεων φροντίζουμε αυτά να είναι σε κλειστές συσκευασίες ή αν δεν είναι, να τα τυλίξουμε εμείς καλά σε μεμβράνη ή σακουλάκια τροφίμων. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι νωπό κρέας και ψάρι φυλάσσονται στο ψυγείο για 1-3 ημέρες.

Στα Συρτάρια του Ψυγείου
Αυτά τα δύο πολύ ευρύχωρα συρτάρια στο κάτω μέρος του ψυγείου προορίζονται από τον κατασκευαστή για τα φρούτα μας και τα λαχανικά. Είναι ένα σημείο με ιδανική θερμοκρασία και ιδανική υγρασία, για να μπορέσουν να διατηρηθούν περισσότερο καιρό φρέσκα και αναλλοίωτα. Το tip που έχω να δώσω εδώ είναι να μην αποθηκεύουμε φρούτα και λαχανικά μαζί στο ίδιο συρτάρι. Αρκετά φρούτα απελευθερώνουν αιθυλένιο, μια χημική ουσία που βοηθά στην ωρίμανσή τους, η οποία ωστόσο κάνει τα λαχανικά να σαπίζουν γρηγορότερα.

Στην Πόρτα του Ψυγείου
Στην πόρτα του ψυγείου έχουμε την υψηλότερη θερμοκρασία. Άρα εκεί θα μπουν τρόφιμα λιγότερο ευπαθή. Μπορούμε να βάλουμε: κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, μαρμελάδα, αναψυκτικά ή χυμούς. Επίσης τουρσιά, ελιές αλλά και καφέ ή μπαχαρικά. Οτιδήποτε χρειάζεται δηλαδή ελαφρά ψύξη ή οτιδήποτε θέλουμε να διατηρήσει περισσότερο χρόνο τη γεύση και το άρωμά του.