GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Προσπάθειες ώστε τα οστά του Κ. Καραθεοδωρή να μεταφερθούν στην Κομοτηνή

Την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο που από το Μόναχο προσπαθεί να αναδείξει το έργο και την συμβολή Κ. Καραθεοδωρή στην επιστήμη,...


Την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο που από το Μόναχο προσπαθεί να αναδείξει το έργο και την συμβολή Κ. Καραθεοδωρή στην επιστήμη, είχαμε το μεσημέρι της Τρίτης 26/3. Εντός του μουσείου συναντήσαμε τον αρχιερατικό επίτροπο Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας πατέρα Απόστολο Μαλαμούση, να τον ξεναγούν ο ιδρυτής του συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή μαθηματικός Σάκης Λιπορδέζης και ο διευθυντής του συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή Ανέστης Βακιάνης. Την περασμένη εβδομάδα ο «Χ» φιλοξένησε άρθρο του κου Μαλαμούση, αναφορικά με την μετονομασία, κατόπιν ενεργειών του, του Λυκείου Μονάχου σε «Ελληνικό Λύκειο Μονάχου – Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή».


Το μεράκι των ανθρώπων στο μουσείο Κ. Καραθεοδωρή
Μιλώντας στον «Χ» ο π. Απόστολος Μαλαμούσης, στον απόηχο της επίσκεψης στο μουσείο της Κομοτηνής, διαπίστωσε: «Επειδή στο Μόναχο θα κάνουμε εκδήλωση για τον Καραθεοδωρή, θεώρησα απαραίτητο να έχω μία οπτική εικόνα του μουσείου. Έμεινα κατάπληκτος από την όλη τοποθέτηση των αντικειμένων που μας θυμίζουν τον Καραθεοδωρή, όπως φωτογραφίες, βιβλία, προσωπικές επιστολές. Σε αυτό τον χώρο υπήρξε πολύ μεράκι και μεγάλος ενθουσιασμός, γιατί χωρίς αυτά δεν μπορεί κανείς να πετύχει αυτό το αριστούργημα που υπάρχει όχι μόνο για την Κομοτηνή, αλλά για όλο τον κόσμο».

Ο πατέρας δήλωσε χαρούμενος και για την διαφαινόμενη μετεγκατάσταση του μουσείου Καραθεοδωρή στην ανακαινισμένη Τσανάκλειο, σε ένα κτίριο πιο κεντρικό, ιστορικό, σε μεγαλύτερη αίθουσα με συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την υφιστάμενη. «Θέλω να συγχαρώ όλους όσους εργάστηκαν για το μουσείο Καραθεοδωρή και τον σύλλογο. Εύχομαι ο Θεός να τους δίνει δύναμη, για να συνεχίσουν το έργο τους. Εμείς από το Μόναχο θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά τους», πρόσθεσε.

Μνημείο στο Μόναχο – Προσπάθειες να έρθουν τα οστά στην Κομοτηνή
Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης πληροφόρησε τον «Χ» ότι αυτό το καλοκαίρι, στο Μόναχο, θα λάβει χώρα εκδήλωση για τον Κ. Καραθεοδωρή. Με δεδομένο ότι ο επιστήμονας είναι θαμμένος σε νεκροταφείο του Μονάχου και με δεδομένο ότι το συμβόλαιο για τον τάφο λήγει, αποφασίστηκαν δύο πράγματα. Για το πρώτο μας ενημερώνει ο κος Μαλαμούσης: «Με πρωτοβουλία μου θα πάρουμε τον κίονα επί του τάφου και θα τον μεταφέρουμε στην αυλή της εκκλησίας μας, για να είναι εκεί μνημείο προβολής του ονόματος και του έργου του Κ. Καραθεοδωρή, όχι μόνο στους συγγενείς αλλά και στους πιστούς και επισκέπτες στην αιωνιότητα. Η εκκλησία είναι σε δικό μας κτήμα και, πρώτα ο Θεός, θα βρίσκεται το μνημείο εκεί ως ένα σημάδι ελληνικού πολιτισμού και ελληνικού πνεύματος».

Η λήξη του συμβολαίου ανοίγει και μία άλλη προοπτική στην κατεύθυνση επίτευξης της οποίας προσπαθούν οι άνθρωποι της Κομοτηνής: Το να μεταφερθούν τα οστά του Κ. Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, αποτελώντας ένα μνημείο Κ. Καραθεοδωρή προς τιμή του διεθνούς φήμης Έλληνα μαθηματικού. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία είναι αρκετά δύσκολη στην υλοποίησή της, δεδομένου ότι πρέπει να υπάρξει η συναίνεση όλων όσων σχετίζονται με το γενεαλογικό δέντρο του Κ. Καραθεοδωρή, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι με τις κατάλληλες επαφές, θα προχωρήσει η διαδικασία.

Η πρόταση που βρήκε κλειστά αυτιά από την Ελληνική Πολιτεία
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που προσκομίζει ο π. Απόστολος Μαλαμούσης, σχετικά με την αδιαφορία της ελληνικής Πολιτείας για τον Κ. Καραθεοδωρή. Όπως μας λέει, στις 14.12.2008 έστειλε επιστολή στον τότε πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτριο Σιούφα με την παράκληση για ονοματοδοσία σε «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή», ενός σταθμού του τότε υπό κατασκευή Μετρό στο Περιστέρι Αττικής. Στις 12 Ιανουαρίου 2009 ο πρόεδρος Δημήτριος Σιούφας διαβίβασε την επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων έργων Γεώργιο Σουφλιά για να εξετάσει την πρόταση. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση. Παρόμοια επιστολή έστειλε ο πάτερ και στην τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία απάντησε μεν …αλλά ότι το θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργού κου Σουφλιά. Επιστολή έστειλε επίσης στον δήμαρχο Περιστερίου Αττικής Ανδρέα Παχατουρίδη. «Δυστυχώς η επιθυμία όλων μας δεν εκπληρώθηκε», σχολιάζει.

Η σχέση με τον Αϊνστάιν δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς
Κλειστά ήταν τα αυτιά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ελβετία. Όπως μας ενημερώνει ο πάτερ «επίσης δεν εκπληρώθηκε και η άλλη επιθυμία μου σχετικά με το Μουσείο Αϊνστάιν στη Βέρνη της Ελβετίας, όπως θα διαπιστώσετε με την παρακάτω παρέμβασή μου. Ο Αϊνστάιν έζησε για ένα διάστημα της ζωής του στη Βέρνη της Ελβετίας (…). Η οικία του Αϊνστάιν έχει μετατραπεί σε μουσείο με τον χαρακτηρισμό «ΟΙΚΙΑ (ΣΠΙΤΙ) ΑΪNΣΤΑΙΝ». Σε επίσκεψή μου το 2013 στο Μουσείο αυτό στη Βέρνη διαπίστωσα ότι στην έκθεση της ζωής και του έργου του Αϊνστάιν, αναφέρονται πολλά ονόματα καθηγητών πανεπιστημίου, με τους οποίους ο Αϊνστάιν είχε γνωριμίες και συνεργασία, δεν αναφέρεται όπως το όνομα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. (…) Παρεκάλεσα για συμπλήρωση της έκθεσης, με αναφορά της γνωριμίας και της συνεργασίας του Αϊνστάιν με τον Καραθεοδωρή». Δυστυχώς, η απάντηση ήταν αρνητική. Παρόλα αυτά, έχει αποδειχθεί ότι ο Αϊνστάιν συχνά ελάμβανε τη γνώμη του Κ. Καραθεοδωρή για δύσκολα επιστημονικά θέματα της ειδικότητάς του. Τακτικά άλλωστε εξέφραζε τον θαυμασμό του για τον μαθηματικό όπως λ.χ. σε μια επιστολή του στον Καραθεοδωρή, η οποία είναι δημοσιευμένη και στο ομώνυμο μουσείο της Κομοτηνής.

Άξιο αναφοράς είναι πως στην τελευταία του συνέντευξη που παραχώρησε ο Άλμπερτ Αϊνσταϊν το 1955, λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του, αναφέρθηκε στον Καραθεοδωρή και είπε στους δημοσιογράφους: «Μου θέσατε πολλά ερωτήματα, κύριοι, και μου ζητήσατε πολλές απαντήσεις. Κανείς όμως δε με ρώτησε ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς τη μαθηματική επιστήμη και έρευνα. Αλλά, για να μην σας ταλαιπωρώ με λεπτομέρειες, μπορώ να σας απαντήσω απλά ότι δάσκαλός μου στάθηκε ο ξεχωριστός εκείνος Έλληνας, ο Καραθεοδωρή. Εγώ προσωπικά, η μαθηματική επιστήμη, η φυσική και η σοφία του αιώνα μας του χρωστούμε τα πάντα».

Επειδή ο Καραθεοδωρή δίδαξε ως μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, για το λόγο αυτό το Μαθηματικό Ινστιτούτο του Λουδοβικείου-Μαξιμιλιανού Πανεπιστημίου Μονάχου, ονόμασε την αίθουσα διδασκαλίας Ε51, σε «Αίθουσα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή». Ελπίζουμε η ελληνική πολιτεία σύντομα να προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες.