GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΠΑΜΕ Έβρου: Ανακοίνωση για τη συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών Θράκης

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο και η μη υπογραφή νέας, έχουν διαμορφώσει τη δεδομένη για όλους κατάσταση των ατομικών διαπραγματεύσεων με τους φροντιστηριούχους, μια συνθήκη που εξ’ αντικειμένου θέτει τους συναδέλφους σε μειονεκτική θέση απέναντι στην εργοδοσία.

Αυτό σημαίνει ότι καλλιεργείται σε ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων η λογική του «μικρότερου κακού» και η συνθήκη των μειωμένων απαιτήσεων. Σ’ αυτό το έδαφος πατάει και η εκάστοτε εργοδοτική-κυβερνητική επιχειρηματολογία που μιλάει για αύξηση της απασχόλησης γενικά και αόριστα, και ενισχύει το «δουλειά να’ ναι και ό,τι να’ ναι». Είναι χαρακτηριστικό πως πίσω από το «τυρί» της αύξησης των 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, τα οποία θα μείνουν 25 μετά την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου για τους χαμηλόμισθους, βρίσκεται η μνημονιακή «φάκα», το δικαίωμα δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης να αποφασίζει για τον κατώτερο μισθό, με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων και την «παραγωγικότητα της εργασίας», καταργώντας τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων με τις ενώσεις των εργοδοτών.

Στο κομμάτι αυτό του κλάδου, ενώ εδώ και χρόνια δεν υπάρχει ΣΣΕ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μακριά από συλλογικές διαπραγματεύσεις, μέσω νόμου τον Αύγουστο του 2016, θέσπισε εκ νέου το πλαίσιο. Έτσι, καθορίστηκε ως πλήρης απασχόληση στα ΦΜΕ και ΚΞΓ οι 21 ώρες εβδομαδιαίως, πράγμα που επάγει – βάσει της γενικής ΣΣΕ των 586€- κατώτατο μεικτό ωρομίσθιο της τάξης των 6,70€. Επιπλέον, ενσωματώθηκαν διατάξεις δανεισμένες κατευθείαν από άρθρα παλαιότερων συμβάσεων του κλάδου, όπως αργίες και εργάσιμος χρόνος. Μ’ αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανίσει ένα φιλεργατικό προσωπείο σύγκρουσης με τους θεσμούς και τα «μη υγιή» κομμάτια της εργοδοσίας του κλάδου. Στην ουσία έβαλε φρένο στην κινηματική διεκδίκηση και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις τις οποίες παραπέμπει στις καλένδες και εν τέλει να ευθυγραμμίζεται με ένα άλλο κομμάτι των εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου, το οποίο από καιρό απαιτούσε ωρομίσθια της τάξης των 5 και 6 ευρώ. Παράλληλα, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας εσκεμμένα αφήνει ακαθόριστο το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης. Εκεί, οι συμβάσεις είναι συνήθως ιδιωτικών υπαλλήλων, στις οποίες δεν αναγράφεται καν η ειδικότητα του εκπαιδευτικού.

Σε αυτές τις συνθήκες, το σωματείο μας, έχει κάνει μια σειρά κινήσεων στην κατεύθυνση υπογραφής ΣΣΕ, αρχής γεννωμένης από τον χώρο των ΦΜΕ, ΚΞΓ και ΚΜ. Σε συντονισμό και με άλλα σωματεία ανά την Ελλάδα καταρτίστηκε σχέδιο ΣΣΕ και, μετά από πίεση που ασκήθηκε, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδίας (ΟΙΕΛΕ) και της εργοδοτικής πλευράς (ΟΕΦΕ για τα ΦΜΕ και PALSO, EUROPALSO, ΟΜΗΡΟΣ για τα ΚΞΓ). Στις δύο συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με εκπροσώπους της ΟΕΦΕ, η εργοδοτική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται την παραμικρή αύξηση του ωρομισθίου κάνοντας μάλιστα λόγο για της δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες να ανταπεξέλθουν με το ήδη υπάρχον ωρομίσθιο! Παράλληλα, η ΟΕΦΕ με προτάσεις που έκανε πάνω σε θεσμικά ζητήματα (γενικοί όροι πέραν του ωρομισθίου) έδειξε τις πραγματικές της διαθέσεις, όσον αφορά δικαιώματα και κατακτήσεις του κλάδου που ισχύουν χρόνια τώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εργοδοτική πλευρά (ΟΕΦΕ), η οποία προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις δήθεν «καλοπροαίρετα», είναι η ίδια που έχει κάνει προσφυγή στο ΣτΕ, προκειμένου να «γκρεμίσει» το πλήρες ωράριο των 21 ωρών και να ισχύσει το 40ωρο. Αυτό σημαίνει πως επιδιώκει τα ωρομίσθια να διαμορφωθούν στα 3,52 ευρώ!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η πάλη για τη σύμβαση αποτελεί κρίσιμο ζήτημα διεκδίκησης του κλάδου. Περιλαμβάνει το σύνολο των όρων κάτω από τους οποίους εργαζόμαστε και όχι μόνο το μισθολογικό. Εμείς, οι εργαζόμενοι στα ΦΜΕ και ΚΞΓ έχουμε τη δύναμη μέσω της συλλογικής δράσης να ανατρέψουμε τις άθλιες συνθήκες που ζούμε στο πετσί μας καθημερινά. Η συζήτηση για τη ΣΣΕ πρέπει να παίξει το ρόλο του μέσου συσπείρωσης των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς, στο κίνημα. Η λογική πάνω στην οποία οφείλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση είναι αυτή της ανάκτησης των απωλειών. Ζητήματα όπως:

ευθυγράμμιση των εργαζομένων στα Κέντρα Μελέτης με του εργαζόμενους στα ΦΜΕ και ΚΞΓ,
κατώτατο ωρομίσθιο το οποίο να προκύπτει από το αίτημα για 751 ευρώ κατώτερο μισθό, με βάση υπολογισμού 21 ωρών πλήρους ωραρίου,

επιδόματα,
αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις του Σωματείου. Παράλληλα, το σχέδιο δράσης και η διαδικασία επεξεργασίας πρέπει να αγκαλιαστεί και να απασχολήσει κάθε εργαζόμενο που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον των εργασιακών συνθηκών, της θέσης του στο κοινωνικό – εργασιακό περιβάλλον, τη ζωή με δικαιώματα, την αξιοπρέπεια.

Η στάση της εργοδοσίας δείχνει καθαρά πως οποιαδήποτε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι αντικείμενο διεκδίκησης των εργαζομένων και είναι αυτοί που οφείλουν και μπορούν με τη μαζική και οργανωμένη δράση τους να τη στηρίξουν και να την επιβάλλουν! Είναι δική μας υπόθεση λοιπόν να χαράξουμε τη δική μας γραμμή διεκδίκησης, με ορίζοντα την ανάκτηση των απωλειών μας και την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
Το Σωματείο μας στηρίζει την παράσταση διαμαρτυρίας στις 5 Φλεβάρη, ημέρα εκδίκασης της προσφυγής της ΟΕΦΕ στο ΣτΕ. Ενώνει τη φωνή του με τα υπόλοιπα σωματεία που θα βρίσκονται στη διαμαρτυρία αυτή. Καλούμε τα μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση στη Γενική Συνέλευση του σωματείου μας για να αποφασίσουμε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα αντίστασης και διεκδίκησης νέας συλλογικής σύμβασης με βάση τις ανάγκες μας.

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου την Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019,
11:00πμ στο Εργατικό Κέντρο Έβρου
Δυναμώνουμε την πάλη μας για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Κλάδο!