facebook

PRESS ROOM

Γιώργος Κολλάρος: «Αρπάζουν τα πάντα για να μοιράσουν ψίχουλα…


Βραδιά απολογισμού η τελευταία μέρα του Γενάρη για το Δήμο. Παρόντες στο ΕΒΕ και οι εκπρόσωποι φορέων, κυρίως οικονομικών, της Πόλης.
Όλα κύλισαν ήρεμα…
Για να μην χαλάσει το κλίμα αλληλοσυμπάθειας, καμιά αναφορά δεν έγινε στην απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη (ΦΕΚ Β’ 104/24-01-2019) που συζητήθηκε εκτάκτως και στην ΚΕΔΕ και η οποία προβλέπει:

α) Να δημιουργήσουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος οι Δημόσιοι φορείς, Δήμοι και Περιφέρειες εντός 30 ημερών (δηλαδή έως 21-02-2019),
β) Να μεταφέρουν, στην ίδια προθεσμία τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα στον λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος,
γ) Τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που κατανέμονται στους ΟΤΑ αποδίδονται, από 01/03/2019, υποχρεωτικά στον λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης καταγγέλλει με ανακοίνωση-παρέμβασή της την αρπαγή του συνόλου της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων και οργανισμών. Καλεί το λαό να δώσει τη δική του απάντηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:
«Η αρπαγή του συνόλου της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων και οργανισμών, όπως οι ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά., προβλέπεται σε νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Στόχος είναι ο «αποτελεσματικός έλεγχος» και η κατακρεούργηση των «δαπανών», αλλά και το χτίσιμο των λεγόμενων «δημοσιονομικών αποθεμάτων», τα οποία αποτελούν «κράχτη» για τους «επενδυτές», στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων κρατικών δανείων από τις χρηματαγορές.

Η δημοσίευση (2/6748/ΔΛΓΚ/21-01-2019 ΥΑ – ΦΕΚ Β’ 104/24-01-2019) της απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης, που εξαναγκάζει δήμους και περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμά τους, δεν ξαφνιάζει κανέναν. Ήταν άλλωστε το 2015 από τις πρώτες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν απευθυνόταν στον «πατριωτισμό» των Ελλήνων για στήριξη στη δήθεν «λεβέντικη» διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα με τους λεγόμενους «δανειστές» και λεοντάριζε σχίζοντας τα μνημόνια.

Ο λαός να δώσει απάντηση
Σήμερα, πια, και αφού οι «δανειστές» εν μια νυκτί μετατράπηκαν σε «θεσμούς της χώρας», προχωράει ακάθεκτη, εκβιάζοντας τους δήμους να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ). Στην πραγματικότητα ζητά να συνεισφέρουν οι δήμοι, εκτός από το ματωμένο πλεόνασμα, και στο μαξιλάρι ασφάλειας που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα, ώστε να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν.

Είναι γνωστό σε όλους και πρωτίστως στην κυβέρνηση ότι τα όποια ταμειακά διαθέσιμα στους δήμους είναι ανύπαρκτα και όπου αυτά καταγράφονται τα πληρώνουν κατ’ αποκλειστικότητα τα λαϊκά νοικοκυριά, με βάση τις αντιδραστικές ανατροπές που κλιμακώνει στους δήμους χέρι–χέρι αντάμα με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Γι’ αυτό και είναι ακόμη μεγαλύτερη η πρόκληση της κυβέρνησης, τα φληναφήματά της περί μεγαλύτερων επιτοκίων δεν παραπλανούν κανέναν. Η αγορά των ομολόγων και των repos ούτε και αυτήν την ελάχιστη χρηματοδότηση των δήμων διασφαλίζει ούτε, πολύ περισσότερο, τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού μας που θα έπρεπε να υπηρετεί η πλήρης από το κράτος χρηματοδότηση των δήμων.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό μπροστά και στις δημοτικές εκλογές να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Να ενισχύσουν το ρεύμα της λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι σε κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη τη χώρα».


On Air Media Group

On Air Media Group

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.