GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πότε η Εφορία δέχεται χάρτινες αποδείξεις

Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία οι στρατευμένοι αλλά και οι κάτοικοι μικρών χωριών έχουν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική χρήση πλασ...

Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία οι στρατευμένοι αλλά και οι κάτοικοι μικρών χωριών έχουν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν εξαιρεθεί και από τη συλλογή αποδείξεων που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο.

Για να εξασφαλίσουν φέτος την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα έπρεπε το 2018 να είχαν μαζέψει χάρτινες αποδείξεις για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους.

Όσοι δεν τήρησαν την υποχρέωση αυτή και όχι μόνο δεν έχουν κρατήσεις τις χάρτινες αποδείξεις αλλά ούτε πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές συναλλαγές που μετράνε στο αφορολόγητο τότε κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλλουν θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Οι κατηγορίες των φορολογούμενων που εξαιρούνται από το μέτρο του πλαστικού χρήματος αλλά όχι και από την συλλογή αποδείξεων που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου είναι οι εξής:

1. Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, δηλαδή γεννηθέντες έως και την 31η Δεκεμβρίου 1948
2. Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
3. Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση
4. Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εφόσον:
– τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου εισοδήματός τους αποκτάται στην Ελλάδα ή
– αποδεικνύουν ότι το φορολογητέο εισόδημά τους είναι τόσο χαμηλό ώστε θα δικαιούνταν της μείωσης του φόρου δυνάμει της φορολογικής νομοθεσίας του κράτους της κατοικίας τους.
5. Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου.
6. Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
7. Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
8. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
9. Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, η οποία φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.
10. Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
11. Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
12. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία φορολογούμενος που υπάγεται σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες δεν έχει μαζέψει την απαιτούμενη αξία χάρτινων αποδείξεων (αξία ίση με συγκεκριμένο ποσοστό επί του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος), τότε για το ποσό της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που μάζεψε και της αξίας των αποδείξεων που θα έπρεπε να είχε μαζέψει θα πληρώσει επιπλέον φόρο εισοδήματος που θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%.