GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Θράκη: Ενδιαφέρον από Σαουδάραβες για τη φαρμακευτική κάνναβη

Η καλλιέργεια της ήρεμης κάνναβης προχωράει στη Θράκη με σταθερά βήματα από το 2016, που καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Τυχερό, καθώ...


Η καλλιέργεια της ήρεμης κάνναβης προχωράει στη Θράκη με σταθερά βήματα από το 2016, που καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Τυχερό, καθώς βρήκε φιλικό καλλιεργητικά έδαφος. Εκεί παρήχθη και το πρώτο λάδι κάνναβης. Για να προχωρήσει, όμως, η μεταποίηση, που αποτελεί βασικό στόχο επιβίωσης των Ελλήνων καλλιεργητών, απαιτούνται κεφάλαια, τα οποία ενδέχεται να είναι και εισαγόμενα.

Ηπροσπάθεια που ξεκίνησε στον Έβρο η ΚοινΣΕπ ΘΕΟΓΕΝΗΣ με την πρώτη καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης πανελλαδικά συνεχίζεται σε καλλιεργητικό, ερευνητικό και επενδυτικό επίπεδο, αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος, Σπύρος Δέδογλου. Συνεργάζεται με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας και το Τμήμα Ανάπτυξης κάνναβης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γιατί τα υπολείμματα έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση.

«Την περίοδο σποράς, αναζητούμε τις αποστάσεις και τις ποικιλίες, ώστε να καταλήξουμε σε αυτήν που θα προσαρμόζεται καλύτερα στα δικά μας κλιματολογικά και εδαφολογικά δεδομένα, ενώ στόχος μας είναι η μεταποίηση κατά το δυνατόν περισσότερων παραγώγων του φυτού», εξηγεί. Μέχρι τώρα, η ΚοινΣΕπ ΘΕΟΓΕΝΗΣ παράγει λάδι κάνναβης από τον καρπό και αλεύρι, η ΚοινΣΕπ ΕΠΑΡΚΕΙΑ παρασκευάζει ζυμαρικά από το λάδι αυτό, ενώ οι Εβρίτες ολοκληρώνουν τις δοκιμές για την παρασκευή σαπουνιού.
Μετά το λάδι, τα ζυμαρικά και το σαπούνι, έρχονται οι πρώτοι κυβόλιθοι

Φέτος, θα φτιάξουν μια μικρή ποσότητα κυβόλιθων, από την εντεριώνη των στελεχών της κάνναβης, καθώς είναι καλό μονωτικό υλικό, δεν επιτρέπει την είσοδο άνθρακα και έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση. Με τα πρώτα χειροποίητα τούβλα, θα δημιουργήσουν ένα μικρό περίπτερο. «Για να φτάσουμε, βέβαια, σε μαζική παραγωγή, χρειάζεται ένα εργοστάσιο επεξεργασίας του στελέχους, που θα διαχωρίζει την εντεριώνη, την κλωστική ίνα και θα φεύγουν ως πρώτη ύλη σε διάφορες βιομηχανίες, όπου θα κατασκευάζεται το τελικό προϊόν. Για παράδειγμα, μπορεί μια χαρτοβιομηχανία να φτιάξει χαρτομάζα», περιγράφει ο κ. Δέδογλου.

Ελαιουργείο
Ο ίδιος εξηγεί ότι εκπονείται μελέτη για τη μονάδα επεξεργασίας, ενώ διαθέτουν μελέτη για ένα σύγχρονο ελαιουργείο που θα ξεκινάει από την ξήρανση και θα φτάνει στη συσκευασία του λαδιού. Διαμόρφωσαν, μάλιστα, τη συγκεκριμένη μελέτη, ώστε να ανταποκρίνεται σε έκταση έως 3.000 στρέμματα με δυνατότητα επέκτασης στα 25.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί και στον σχεδιασμό του εργοστασίου πρώτης επεξεργασίας. «Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στο κομμάτι της επένδυσης για τη μονάδα πρώτης επεξεργασίας. Για το υπόλοιπο αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Ταυτόχρονα, συζητάμε με ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται κυρίως για φαρμακευτική κάνναβη. Πρόσφατα, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από Σαουδάραβες επιχειρηματίες και κάναμε την πρώτη επαφή», καταλήγει.

Σαπούνια κάνναβης
Ο Νίκος Τεφρωνίδης δημιούργησε στην Ξάνθη τη σειρά ροφημάτων και καλλυντικών προϊόντων VOTANO, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τον πλούτο των ενδημικών φυτών της οροσειράς της Ροδόπης για την παρασκευή προϊόντων που παράγονται με υπεύθυνες και βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας, συλλογής και επεξεργασίας. «Συνεργαζόμαστε με καλλιεργητές βοτάνων και εξωτερικά εργαστήρια για τη δημιουργία των προϊόντων». Πρόσφατα, προστέθηκαν στον κατάλογο δύο φυσικά σαπούνια ελαιολάδου, εμπλουτισμένα με έλαιο κάνναβης. «Είναι ένα εξαιρετικό βότανο, γνωστό από την αρχαιότητα, με εξαιρετικές αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βοηθάει στην αντιμετώπιση των δερματικών φλεγμονών. Τα σαπούνια με βάση το κανναβέλαιο είναι η αρχή και σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε έλαιο κάνναβης για καλλυντική χρήση και ενυδατικές κρέμες, καθώς διαθέτει αναπλαστικές ιδιότητες», εξηγεί ο κ. Τεφρωνίδης. Η πρώτη ύλη, το κανναβέλαιο, αγοράζεται από τους Ιταλούς, γιατί έχουν προχωρήσει στην τυποποίηση και διαθέτουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά. Όπως ο ίδιος προσθέτει ότι περιμένουν να προχωρήσει η ελληνική παραγωγή, να τυποποιηθεί και να πιστοποιηθεί το προϊόν, ώστε να αγοράζουν από την Ελλάδα.

Μαρία Αμπατζή