GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Κτηματολόγιο: Οι «παγίδες» με το τοπογραφικό

Οι αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί αναφέρουν πως η είναι απαραίτητη η προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού στο Κτηματολόγιο για τα ακίνη...


Οι αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί αναφέρουν πως η είναι απαραίτητη η προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού στο Κτηματολόγιο για τα ακίνητα που είναι προς αξιοποίηση

Με προβλήματα και αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία με τις δηλώσει ακινήτων στο κτηματολόγιο.

Οι αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί επισημαίνουν ότι όσο πιο ακριβής είναι ο εντοπισμός ενός ακινήτου από τον ιδιοκτήτη του τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να μην καταγραφεί με ακρίβεια στο Κτηματολόγιο το όριο της περιουσίας του.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και για ένα τετραγωνικό μέτρο λάθος καταγραφής, μπορεί να μειωθεί ή και να απαγορευτεί η δόμηση καθώς θα κινδυνεύει να χαθεί η αρτιότητα του οικοπέδου και ταυτόχρονα να μειωθεί η αξία του ακινήτου.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί αναφέρουν πως είναι απαραίτητη η προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού στο Κτηματολόγιο για τα ακίνητα που είναι προς αξιοποίηση.

Αναφορικά με τις περιπτώσεις έκτακτης χρησικτησίας, όταν δηλαδή δεν υπάρχει δικαστική απόφαση υπάρχουν αρκετά «αγκάθια». Για ακίνητα που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα ή για αγροτεμάχια, είναι πολύ δύσκολο να προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία θα αποδείξουν την 20ετη νομή και κατοχή.

Μικρή η συμμετοχή στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης

Η έως τώρα συμμετοχή των ιδιοκτητών πάντως στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης είναι πολύ χαμηλή. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης για την εξέλιξη της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, το ποσοστό των πολιτών που έχουν εκκινήσει διαδικασία κυμαίνεται από 0,71% μέχρι 10,50%, με τη μέση συμμετοχή να βρίσκεται στο 1,49% από την έναρξη των δηλώσεων τον Νοέμβριο.