GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



1.341.600 ευρώ στην ΠΑΜΘ για επαγγελµατική κατάρτιση νέων αγροτών

Περίπου 12.325 νέοι αγρότες αναμένεται να συμμετάσχουν σε περισσότερα από 600 προγράμματα κατάρτισης του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», προκειμένου ν...


Περίπου 12.325 νέοι αγρότες αναμένεται να συμμετάσχουν σε περισσότερα από 600 προγράμματα κατάρτισης του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», προκειμένου να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες.

Δικαιούχοι
Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση ένταξης της πράξης «Δράσεις κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του ΠΑΑ 2014-2020, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χ. Κασίμης, τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης αφορούν τους δικαιούχους του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, των οποίων οι πράξεις εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης (έτος 2016) και της 2ης πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 (έτος 2018).

Οι εν λόγω δικαιούχοι έχουν την υποχρέωση είτε να κατέχουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και του φακέλου υποψηφιότητας, είτε να αποκτήσουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της απόφασης ένταξης.

Στόχος της γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, είναι «να προσφέρει στους αγρότες εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας και εμπορίου των αγροτικών προϊόντων, που θα προωθούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και θα συμβαδίζουν με τις σύγχρονες εξελίξεις και απαιτήσεις της τεχνολογικής ανάπτυξης και τις γνώσεις του αγροτικού κλάδου».

150 ώρες
Οι περίπου 12.325 νέοι γεωργοί – ωφελούμενοι θα πρέπει να αποκτήσουν βεβαίωση/πιστοποιητικό παρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης διάρκειας 150 ωρών, από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και η εκπαίδευσή τους να σχετίζεται άμεσα με την κατεύθυνση της εκμετάλλευσής τους. Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τα εξής πεδία/θεματικές ενότητες:

Γνώση των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη.

Χρηματο-οικονομική διαχείριση εκμεταλλεύσεων/χρήση ΤΠΕ & νέων τεχνολογιών.
Κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στις βραχείες αλυσίδες.

Εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κατεύθυνση και τις ανάγκες της εκμετάλλευσης (όπως διαχείριση αποβλήτων ειδικά για τη ζωική παραγωγή, ασθένειες και εχθροί καλλιεργειών και ζώων, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, λίπανση, διατροφή ζώων κ.λπ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 12.016.875 ευρώ και κατανέμεται ανά περιφέρεια όπως φαίνεται στον πίνακα:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΥΓΧΡΗΜ/ΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ
  1. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 1.341.600 ευρώ
  2. Αττικής 143.325 ευρώ
  3. Δυτικής Ελλάδας 1.656.525 ευρώ
  4. Ηπείρου 955.500 ευρώ
  5. Θεσσαλίας 1.662.375 ευρώ
  6. Ιονίων Νήσων 179.400 ευρώ
  7. Κεντρικής Μακεδονίας 3.125.850 ευρώ
  8. Κρήτης 1.572.675 ευρώ
  9. Νοτίου Αιγαίου 226.200 ευρώ
  10. Στερεάς Ελλάδας 1.153.425 ευρώ

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την απόφαση ένταξης της τρίτης πρόσκλησης για τη Δράση 1.1.1. Η προηγούμενη απόφαση που υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο αφορά τους δικαιούχους της 1ης προκήρυξης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» έτους 2016, για τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, αφορά την επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για περίπου 2.627 νέους αγρότες με τη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 2.561.325 ευρώ.

Εκπαιδευτές
Το εκπαιδευτικό προσωπικό θα αντλείται από το Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα». Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, υπεγράφη από τον υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη, η απόφαση που ορίζει τα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτών, σύμφωνα με την οποία «κατά τη διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικού προσωπικού θα πρέπει κατά προτεραιότητα να προτιμούνται οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Εκπαιδευτών» του Οργανισμού, ενώ για τη σειρά προτεραιότητας θα λαμβάνεται ο χρόνος εγγραφής στο μητρώο ανεργίας.

Οι άνεργοι, πέρα από την περιφέρεια κατοικίας τους, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ακόμα μία περιφέρεια, στην οποία επιθυμούν να απασχοληθούν. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «σε περίπτωση μη πλήρωσης των θέσεων των εκπαιδευτών από ανέργους, οι υπολειπόμενες θέσεις θα καλύπτονται από εκπαιδευτές, ελεύθερους επαγγελματίες, υπαλλήλους του ίδιου του δικαιούχου, υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ ή άλλων υπουργείων, τους υπαλλήλους των δήμων, περιφερειών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου κατόπιν μοριοδότησης επί τη βάσει κριτηρίων».