GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


TτΕ: Πιστωτική συρρίκνωση και τον Νοέμβριο

Την ώρα που στην Ευρωζώνη οι τράπεζες αυξάνουν τις χορηγήσεις δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους ταχύτερους ρυθμούς από το...


Την ώρα που στην Ευρωζώνη οι τράπεζες αυξάνουν τις χορηγήσεις δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2009, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να έχουμε πιστωτική συρρίκνωση.

Η αδυναμία των τραπεζών να στηρίξουν την πραγματική οικονομία με πιστώσεις ενδεχομένως να αποδειχθεί στην μεγαλύτερη πρόκληση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Νοέμβριο η συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας μειώθηκε κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι. Οι καταθέσεις πάντως αυξήθηκαν κατά 6,4%.

Αναλυτικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Νοέμβριο του 2018, ήταν αρνητική κατά 89 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,294 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε -4,4% από -4,9% τον προηγούμενο μήνα.

Οι χορηγήσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 1,4%, όπως και τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 106 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 972 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις ήταν -0,6% από -0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών ήταν -1,9%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πτώση 2,1% κατέγραψε η χρηματοδότηση προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.