GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Δ. Πέτροβιτς: Σε ήπιο κλίμα η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο ραδιόφωνο sferikos 99,3 φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί της Τρίτης ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και μίλησε στον δημοσ...


Στο ραδιόφωνο sferikos 99,3 φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί της Τρίτης ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και μίλησε στον δημοσιογράφο Σάκη Σταυρίδη για τη χθεσινή σύσκεψη των φορέων του Έβρου με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορούσε κυρίως τα μέτρα ανακούφισης των βαμβακοπαραγωγών, έπειτα από τις μεγάλες καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι στους νομούς Έβρου και Ροδόπης.

Ο υπουργός υποσχέθηκε πως μέχρι τέλος του μήνα όσοι παραγωγοί έχουν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά τους θα πάρουν την συνδεδεμένη ενίσχυση.

Σύμφωνα με τα όσα είναι ο Δημήτρης Πέτροβιτς τέθηκαν και τα ζητήματα αποζημιώσεων στα σιτηρά και σε άλλες καλλιέργειες του νομού από τις άστατες καιρικές συνθήκες.

Επίσης οι καταστροφές από τις πλημμύρες από το 2014 – 2015 απασχολούν ακόμα, αφού προκλήθηκαν ζημιές που ακόμα δεν αποκαταστάθηκαν.

Παράλληλα τέθηκαν και τα θέματα της ΕΒΖ και της μη πληρωμής των τευτλοπαραγωγών.

Η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύσκεψη αναφέρει:

Τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στον Έβρο και τη Ροδόπη κατά τη διάρκεια του 2018 ήταν το θέμα της σημερινής συζήτησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, τους βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά, Γιώργο Καΐσα, Δημήτρη Ρίζο και Νατάσα Γκαρά, και εκπροσώπους των παραγωγών, των δήμων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα το σύνολο των παραγωγών να υποστούν μεγάλες ζημιές τόσο στη φυτική παραγωγή (βαμβάκι, σιτηρά και καπνά) όσο και στην κτηνοτροφία.

Τον Οκτώβριο αποφασίστηκε και, μέχρι το τέλος του 2018, δόθηκαν έκτακτες κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) σε καπνοπαραγωγούς και αιγοπροβατοτρόφους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για το θέμα του βαμβακιού αναζητείται ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης, με την πιο συμφέρουσα λύση για τους αγρότες της περιοχής, που θα εξαρτηθεί και από την έκβαση του αιτήματος στην Ε.Ε. για αποζημίωση από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και είχαν σαν αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής (προσβολές από έντομα και φυτοπαθολογικά αίτια).
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών από την πλευρά τους αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα όσον αφορά τη χρηματοδότηση των εκμεταλλεύσεών τους για την τρέχουσα περίοδο και την έναρξη των εργασιών της προσεχούς καλλιεργητικής χρονιάς.

Από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ έγινε αναφορά στις ζημιές που καλύπτονται από τον Οργανισμό, οι οποίες για το 2018 θα αποζημιωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2019.
Ο κ. Αραχωβίτης, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση των ζαχαρότευτλων θα πληρωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ενώ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού είπε ότι δεν θα χαθεί για κανέναν βαμβακοπαραγωγό των νομών Έβρου και Ροδόπης και θα πληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Αναφορά έγινε, τέλος, από τον Υπουργό και στα εγγειοβελτιωτικά έργα που προγραμματίζονται, για την ενίσχυση των υποδομών του αγροτικού τομέα της περιοχής.