GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Δήμος Σαμοθράκης: Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων με καταγραφή δημοτικής περιουσίας

Δύο από τα αναρίθμητα βασικά προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων μας το 2014 σχετίζον...


Δύο από τα αναρίθμητα βασικά προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων μας το 2014 σχετίζονται με τη δημοτική περιουσία.

Το πρώτο ήταν η ανυπαρξία Ε9 και αναδείχθηκε με την υποβολή απολογιστικών στοιχείων κατά την σύνταξη ισολογισμού του έτους 2012. Δεν υπήρχαν οι ισολογισμοί για τα έτη 2012, 2013 που αντιστοιχούσαν στην ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης.
Το δεύτερο ήταν αυτό της υποβολής τους στην υπό εξέλιξη κτηματογράφηση.

Ενώ θα θεωρούσε κάποιος ότι ήταν μια απλή διαδικασία διεκπεραίωσης, αυτό αναδείχθηκε σε μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Έπρεπε να ανευρεθούν οι τίτλοι, να εντοπιστούν τα ακίνητα, να συλλεχθούν τα υπάρχοντα τοπογραφικά διαγράμματα και τέλος να υποβληθούν στο κτηματολόγιο.

Η απαραίτητη εργασία ήταν αδύνατο να διεκπεραιωθεί από την υπηρεσία γι’ αυτό και προσφύγαμε σε βοήθεια από εξωτερικό συνεργάτη.
Αυτό που υπήρχε μέχρι τότε ήταν μια χειρόγραφη καταγραφή σε χαρτιά με τρόπο πρόχειρο, όπως φαίνεται στις σχετικές δύο φωτογραφίες.
Αντιθέτως το παραδοτέο της εργασίας ήταν ένα ακόμα βήμα εκσυγχρονισμού.
Σήμερα ο Δήμος Σαμοθράκης διαθέτει βάση δεδομένων με καταγραφή και ψηφιοποίηση όλου του σχετικού υλικού.

Περιλαμβάνει:
Αρχείο με καταγραφή της ακίνητης περιουσίας από τη σύσταση του δήμου μέχρι σήμερα και υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να εντοπιστεί η θέση όλων των ακινήτων, του κάθε ακινήτου χωριστά.
Επίσης, ο Δήμος έχει την ετοιμότητα να αντιμετωπίσει και να στηρίξει νομικά όλες εκείνες τις περιπτώσεις καταπάτησης της περιουσίας του.

Ακόμα, έχει καταγραφεί στη βάση δεδομένων και η εν δυνάμει ακίνητη περιουσία στους οικισμούς Χώρα, Καμαριώτισσα και Θέρμα που προκύπτει απ’ τις πράξεις εφαρμογής των ρυμοτομικών σχεδίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι παραπάνω οικισμοί έχουν ρυμοτομικό σχέδιο από το 1995 και αυτό έπρεπε προοδευτικά να υλοποιείται συμβάλλοντας στη λειτουργικότητα τους η οποία θα εκκινήσει αναπτυξιακή διαδικασία μετά την «ακινησία» δυόμιση και πλέον δεκαετιών.

Αντιλαμβανόμενοι τις αρνητικές επιπτώσεις και τη στασιμότητα που δημιουργούσε στους οικισμούς, μετά από μεγάλη προσπάθεια δεκαεννέα (19) μηνών καταφέραμε να αποζημιώσουμε κοινόχρηστους χώρους για τους οποίους είχε διεκδικηθεί η πληρωμή τους με δικαστικές προσφυγές.

Οι σχετικές αποφάσεις ήταν κυρίως των ετών 2001- 2004. Και στο συγκεκριμένο πρόβλημα πολύτιμη ήταν η συνεργασία μας με το υπουργείο Εσωτερικών.
Αυτοί οι χώροι πλέον ανήκουν στο δήμο προς αξιοποίηση για τις χρήσεις που προορίζονται.
Οι κάτοικοι των οικισμών αυτών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι επιδίωξή μας να προχωρήσουμε και σε άλλες αποζημιώσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για να καταστούν οικοδομήσιμα τα οικόπεδα τους, ενώ η «απελευθέρωσή» τους μπορεί να αξιοποιηθεί και για κατασκευή έργων υποδομής.