GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σύνδεσμοι Βιοτεχνίας Βιομηχανίας ΑΜ-Θ: Μία φωνή εκατοντάδων επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζομένων

Μία φωνή εκατοντάδων επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζομένων, αυτό επιχειρεί να είναι ο Σύνδεσμος Βιοτεχνίας Βιομηχανίας ΑΜ-Θ και ως τέ...


Μία φωνή εκατοντάδων επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζομένων, αυτό επιχειρεί να είναι ο Σύνδεσμος Βιοτεχνίας Βιομηχανίας ΑΜ-Θ και ως τέτοια παρουσιάστηκε ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Βιομηχανίας Στέργιου Πιτσιόρλα στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού έγινε η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, του Δικτύου Συνδέσμων Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΣΒΒΑΜΘ) και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως ενημέρωσε ήδη ο “Χ” με δημοσίευμα.

Εν συντομία, η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ίδρυση και λειτουργία του νέου περιφερειακού γραφείου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, για το οποίο ο ΟΒΙ προχωρά σύντομα σε συνεργασία και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στόχος του εγχειρήματος αποτελεί η καλύτερη δυνατή δικτύωση του Οργανισμού, τόσο με τον επιχειρηματικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής, όσο και με τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα, τα ερευνητικά ινστιτούτα, αλλά και με φυσικά πρόσωπα και φορείς, ώστε να προωθήσει τη διασύνδεση της καινοτομίας με την οικονομική παραγωγή, να ενισχύσει την τοπική απασχόληση και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας.

Το σύμφωνο συνεργασίας παρουσιάζει το δικό του ενδιαφέρον, όμως τα απτά αποτελέσματα θα φανούν εν ευθέτω χρόνω. Σήμερα οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν να αντιμετωπίσουν μία συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολλά προβλήματα, με κυρίαρχο την έλλειψη ρευστότητας και επιμέρους ζητήματα στη Θράκη, όπως η μη καταβολή του 12% από το 2010 αλλά και η μη εμπορική λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα, ενώ δίπλα υπάρχει μία τεράστια αγορά. Το κλειστό γεύμα που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου στην ταβέρνα Θράκης μεταξύ υπουργού και επιχειρηματίες, έδωσε την ευκαιρία για να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα παραπάνω.

Μία πρώτη αποτύπωση των παραπάνω επαφών κάνουν οι επιχειρηματίες Ιάκωβος Φραντζής και Πάρης Γραβουνιώτης, πρόεδρος και μέλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνών Ροδόπης.

Κατά τον κο Φραντζή η υπογραφή του συμφώνου έχει δύο συμβολισμούς “ο ένας συμβολισμός είναι η ένωση όλων των συνδέσμων βιομηχανιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που είναι πολύ σημαντικό. Ο δεύτερος είναι αυτό που έχουμε καταλάβει όλοι ότι όλες οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μεταποιητικές για να μπορέσουν να σταθούν στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον πρέπει να είναι καινοτόμες. Εμείς ανοίξαμε διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των πανεπιστημίων και της βιομηχανίας και με την τεχνογνωσία του ΟΒΙ ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε πράγματα, αυτός είναι ο στόχος”.

Στη μεγάλη εικόνα του επιχειρείν, προτάσσει ως μείζον πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά “το ότι λειτουργούν οι τράπεζες για μένα είναι ένα θαύμα, όμως επί της ουσίας λειτουργούν;”. Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην υψηλή φορολογία, χαρακτηρίζοντας την ως αφύσικη και επισημαίνοντας πως “αν δεν αλλάξει στα επόμενα 2-3 χρόνια η κατάσταση θα είναι δραματική”.

Την ισχύς εν τη ενώσει προτάσσει ο Πάρης Γραβουνιώτης λέγοντας “είμαστε περιφέρεια, δεν είμαστε νομοί που ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας. Τα κονδύλια είναι σε επίπεδο διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οπότε θα συνεχίσει αυτή η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων και των συνδέσμων για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα καλύτερα για την περιφέρεια μας”. Εμφανίζεται ικανοποιημένος από την υπογραφή του συμφώνου, αναφέροντας πως “επανήλθαν οι σχέσεις μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας, παραγωγής μεταποίησης και θέλουμε να προχωρήσουμε σε αυτό”. Όσο για τα προβλήματα των επιχειρηματιών αυτά αναδεικνύουν οι Σύνδεσμοι εκφράζοντας, όπως λέει, “μία φωνή εκατοντάδων επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζομένων”.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των Συνδέσμων Βιοτεχνίας Βιομηχανίας ΑΜ-Θ με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Δήμητρα Συμεωνίδου