GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα αυξάνονται

  – Υψηλότερες εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους – Πόσο αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας, γάμου και οι τριετίες

 

– Υψηλότερες εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους
– Πόσο αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας, γάμου και οι τριετίες

Θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στο πορτοφόλι χιλιάδων μισθωτών, μερίδας συνταξιούχων αλλά και αυτοαπασχολούμενων θα έχει η αναμενόμενη, από την 1ης Φεβρουαρίου, αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Αιτία το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός αποτελεί τη βάση υπολογισμού αμοιβών, παροχών και εισφορών, επηρεάζοντας σημαντικά το ύψος των επιδομάτων που χορηγούνται στους εργαζόμενους, την επικουρική σύνταξη αλλά και τις καταβαλλόμενες μηνιαίες εισφορές από 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες.

Έτσι, ανάλογα με το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό, θα αυξηθούν οι αποδοχές για τη μερική απασχόληση, οι τριετίες, το επίδομα ανεργίας, η παροχή μητρότητας και τα άλλα επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ. Ακόμη, από το ποσοστό της αύξησης θα επηρεαστεί και η επικουρική σύνταξη, η οποία συναρτάται από το ύψος των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Από την άλλη αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις στην κατώτατη εισφορά που έχει θεσπιστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς ως βάση υπολογισμού έχει τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι αναμένεται οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων να αυξηθούν κατά 12 ευρώ το μήνα και από 157.9 μηνιαίως να ανέλθουν στα 170 ευρώ.

Ποια και πόσο αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας, γάμου και οι τριετίες
Εάν ο κατώτατος μισθός, όπως εικάζεται αυξηθεί κατά 10%, το επίδομα ανεργίας θα ανέλθει στα 396.75 ευρώ από 360 ευρώ που είναι σήμερα ( +36.75 ευρώ.) Το κόστος θα κληθεί να καλύψει ο ΟΑΕΔ καθώς μία αύξηση 1% του κατώτατου μισθού κοστίζει στον οργανισμό 10.621.000 ευρώ, ενώ αύξηση 10% περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τις 3ετίες, υπενθυμίζεται ότι από το 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14/2/2012, έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία, δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για 9 έτη και άνω. Έτσι για παράδειγμα, αν ο μισθός αυξηθεί 10% με μία τριετία θα διαμορφωθεί στα 709 ευρώ και με τρεις τριετίες στα 838 ευρώ.

Αντίστοιχη αύξηση θα έχει και το επίδομα γάμου, 10% επί του μισθού, το οποίο διασώζεται μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που αναμένεται να υπογράψουν και φέτος οι εργοδοτικοί φορείς με τη ΓΣΕΕ.