GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τιμήθηκε ο Άγιος Αθανάσιος στο Διδυμότειχο

Με την καθιερωμένη ιεροπρέπεια και μεγαλοπρέπεια τίμησε ο φιλόχριστος και ευσεβής λαός του Διδυμοτείχου, έχοντας σύμμαχο την καλοκαιρί...


Με την καθιερωμένη ιεροπρέπεια και μεγαλοπρέπεια τίμησε ο φιλόχριστος και ευσεβής λαός του Διδυμοτείχου, έχοντας σύμμαχο την καλοκαιρία, τον προστάτη και έφορο άγιο της πόλεως, τον Μέγα Αθανάσιο, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, προσκεκλημένων του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού.

Της ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος και μίλησε επίκαιρα, συγχοροστατούντων των λοιπών Αρχιερέων, του δε Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και του ιερού λειψάνου του αγίου. Την λιτάνευση των ιερών κειμηλίων συνόδευαν οι Φιλαρμονικές του Στρατού, και του Δήμου Διδυμοτείχου, μαθητές σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων, οι επίσημοι και πλήθος πιστών.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο οικείος Μητροπολίτης, με αφορμή το λόγο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου «Αθανάσιον επαινών, αρετήν επαινέσομαι«, προσκάλεσε τους χριστιανούς «να αγωνίζονται για την αρετή και όπως ο Άγιος Αθανάσιος να στολίζουν τις ψυχές τους με τα αγαθά της χριστιανοπρεπούς πολιτείας» και κλείνοντας τους προέτρεψε να είναι «μαχητές και ασυμβίβαστοι υπέρ της πίστεως και των ιδανικών του Γένους και της φυλής».

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ελένη Δημούδη-Τζατζαΐρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασιλική Σταμπολίδου, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του Δ´ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο Υποδιοικητής της XVI Μεραρχίας Ταξίαρχος Σταύρος Σταυρόπουλος, οι Διοικητές της 3ης και 30ης Ταξιαρχίας Ερμόλαος Παπαστεφανής και Νικόλαος Αγγελής αντίστοιχα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης, ο Διοικητής της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου Κωνσταντίνος Βλάχος με αντιπροσωπεία σπουδαστών της Σχολής και άλλοι επίσημοι.

Μετά την λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του ιερού λειψάνου προς τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας, όπου κατέληξε η λιτανευτική πομπή, ο οικείος Μητροπολίτης ευλόγησε το «Κουρμπάνι» στη συνοικία της Ταμπακιάς, όπου, κατά το έθιμο, οι ευσεβείς «ψαράδες» μπροστά στο προσκυνητάρι του Αγίου Αθανασίου, προσφέρουν θυσία ζώων, τα οποία στη συνέχεια μαγειρεμένα διανέμονται στους ευλαβείς προσκυνητές.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων το μεσημέρι της 17ης Ιανουαρίου ε.ε, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη κατά την οποία μίλησε για το ιερατικό ήθος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, αφού πρώτα ο επιχώριος Μητροπολίτης ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα του ιερού κλήρου.