GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Χωρίς κτηνίατρους σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Χωρίς στοιχειώδη κτηνιατρική προστασία κινδυνεύουν να μείνουν, για απροσδιόριστο, για την ώρα, χρονικό διάστημα, χιλιάδες κτηνοτροφικέ...


Χωρίς στοιχειώδη κτηνιατρική προστασία κινδυνεύουν να μείνουν, για απροσδιόριστο, για την ώρα, χρονικό διάστημα, χιλιάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους τοπικούς κτηνοτροφικούς συλλόγους, μια κι η περιοχή είναι πύλη εξωτικών νοσημάτων, τα οποία ήταν υπεύθυνα, στο πρόσφατο παρελθόν, για τον αποδεκατισμό των κοπαδιών τους.

Ο κόκκινος συναγερμός χτύπησε στους κτηνοτρόφους της περιοχής στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν διαπίστωσαν, τυχαία όπως επισημαίνουν, ότι οι ήδη «αποψιλωμένες» κτηνιατρικές υπηρεσίες στους επιμέρους νομούς της Περιφέρειας, θα «ξεγυμνωθούν» ακόμη περισσότερο, για λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουν με την τήρηση των τύπων και όχι της ουσίας.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με τους έξι συμβασιούχους κτηνιάτρους του προγράμματος, που εφαρμόζεται στην περιφέρεια από το 2017, για την επιτήρηση και λήψη μέτρων κατά του αφθώδους πυρετού, της ευλογιάς των προβάτων, της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, καθώς και της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Οι συμβάσεις των συγκεκριμένων κτηνιάτρων έληξαν 31 Δεκεμβρίου του 2018, αλλά επειδή η έγκριση για τη συνέχισή τους από το ΥπΑΑΤ, ήρθε μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού της τοπικής Περιφέρειας, η διοίκηση της τελευταίας δεν προχώρησε στην αυτόματα ανανέωσή τους -καλυπτόμενη πίσω από το γράμμα του νόμου-, παρότι όλοι οι τοπικοί φορείς αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά τους, ενώ υπήρξε συμφωνία και από την αντιπολίτευση πως δεν θα εγείρει οποιαδήποτε αντίρρηση.

Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει κάποιο ατύχημα, δεδομένου ότι έως ότου επαναπροκηρυχθεί το πρόγραμμα ίσως μεσολαβήσει ακόμη κι ένα δίμηνο, οι τοπικοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι ζητούν άμεση ενεργοποίηση και συνεργασία του ΥΠΑΑΤ και της περιφέρειας ΑΜΘ, για να δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει, καθώς όπως τονίζουν «το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής είναι πάλι απροστάτευτο και υπεύθυνοι είστε όλοι!».

Στη σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Από τα τέλη του 2017 εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το πρόγραμμα, επιτήρησης και λήψης μέτρων των τεσσάρων Εξωτικών νοσημάτων (Αφθώδης Πυρετός, Ευλογιά των Προβάτων, Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών, Πανώλις των Μικρών Μηρυκαστικών), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Για την εφαρμογή του προγράμματος προσελήφθηκαν με σύμβαση 6 κτηνίατροι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν, ένας σε κάθε νομό, εκτός του νομού Έβρου, όπου τοποθετήθηκαν δύο κτηνίατροι.

Οι κτηνίατροι αυτοί προχωρούν σε επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους, στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιτέλους στην περιφέρειά μας, που έχει πληγεί επανειλημμένα κι ανεπανόρθωτα από εξωτικά νοσήματα, υπάρχει έστω και με αυτό τον τρόπο έλεγχος και το αίσθημα της ασφάλειας στους κτηνοτρόφους.

Πληροφορηθήκαμε, δυστυχώς τυχαία, στις 16 Δεκεμβρίου, ότι η σύμβαση των 6 αυτών κτηνιάτρων δεν θα ανανεωθεί για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με το έγγραφο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΑΜΘ, της 17-12-2018, η ανανέωση αυτή δεν θα γίνει, γιατί η ειδοποίηση για τη συνέχιση του προγράμματος από το ΥΠΑΑΤ, ήρθε μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού της περιφέρειας. Για τον παραπάνω λόγο δεν ήταν δυνατή η πρόβλεψη του ανάλογου κονδυλίου στον προϋπολογισμού του 2019.

Ο περιφερειάρχης, αλλά και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, όπως μας ενημέρωσαν προφορικά, επιθυμούν την ανανέωση των συμβάσεων των 6 κτηνιάτρων. Η κτηνιατρική υπηρεσία της ΑΜΘ και οι τοπικές ΔΑΟΚ τους θεωρούν απαραίτητους. Στην ίδια λογική και η υφυπουργός ΑΑΤ, όπως και το αρμόδιο τμήμα ζωικής παραγωγής του υπουργείου. Δεν υπήρξε πολιτικός ή υπηρεσιακός παράγοντας, που να μην είναι θετικός στην αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος και των συμβάσεων των 6 κτηνιάτρων.

Όλοι όμως επικαλούνται το νομικό πλαίσιο, που φρενάρει την πρόθεσή τους για άμεση λύση του προβλήματος, που έχει προκύψει.

Αναρωτιόμαστε όμως, γιατί το αυτονόητο και η κοινή λογική είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, να χαθεί η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα, που θα διακοπεί για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι την επαναπροκύρηξη για την πρόσληψη του νέου προσωπικού;

Ποιος ο μηχανισμός προφύλαξης του ζωικού κεφαλαίου της περιφέρειάς μας, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αποδεκατισμένες και ιδιαίτερα του νομού Καβάλας και του Βόρειου Έβρου, όπου υπηρετεί μόνο ένας κτηνίατρος;

Μπορείτε να διανοηθείτε να σταματήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα στην περιφέρεια της ΑΜΘ, που είναι η κύρια πύλη εισόδου των εξωτικών νοσημάτων και να συνεχίζεται κανονικά στην υπόλοιπη Μακεδονία και τα νησιά;

Η επίκληση στο Θεό, δεν πιστεύουμε ότι είναι η μοναδική λύση για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου. Θυμηθείτε ότι από τους αρχαίους Έλληνες διδαχθήκαμε το «συν Αθηνά και χείρα κίνει»!

Για όλους εμάς, που ζήσαμε και ζούμε την καταστροφή της κτηνοτροφίας από τις ζωονόσους των τελευταίων κυρίως ετών στην περιφέρειά μας, το κυριότερο αυτή τη στιγμή δεν είναι ο καταλογισμός ευθυνών. Το βασικό μας μέλημα είναι η λύση του προβλήματος.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι επιφορτισμένοι να εφαρμόζουν νόμους και κανονισμούς. Όταν όμως οι νόμοι και οι κανονισμοί ξεπερνούν το κοινό συμφέρον και την κοινή λογική, τότε πρέπει να παρεμβαίνουν οι πολιτικοί.

Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση και συνεργασία του ΥΠΑΑΤ και της περιφέρειας ΑΜΘ, για να δώσουν λύση στο θέμα που έχει προκύψει. Βρείτε τρόπο να ανανεώσετε τις συμβάσεις των κτηνιάτρων του προγράμματος άμεσα και σήμερα αν είναι δυνατό. Από τις 1-1-2019 το ζωικό κεφάλαιο της περιφέρειάς μας είναι πάλι απροστάτευτο και υπεύθυνοι είστε όλοι!

Δεν θα ανεχτούμε καμία περιχαράκωση αρμοδιοτήτων, από όποιον κι αν προέρχεται αυτή.

Όσο για αυτούς που στην κάθε παρατήρηση, κριτική ή προτροπή των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ δυσανασχετούν, τους καλούμε να ενεργοποιηθούν και να επιλύουν τα άλυτα προβλήματα της κτηνοτροφίας, που διαιωνίζονται για πολλά χρόνια.

ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ, ΚΥΡΙΟΙ !!!

Λεωνίδας Λιάμης