GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έρχεται νέο νομοσχέδιο «φωτιά» για το αφορολόγητο…

Τι αλλάζει με τις αποδείξεις, από τι κινδυνεύουν οι φορολογούμενοι.


Τι αλλάζει με τις αποδείξεις, από τι κινδυνεύουν οι φορολογούμενοι.

Με τις νέες διατάξεις εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει να δαπανούν περισσότερα από τα εισοδήματά τους για πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα

Ακριβότερο έως και 50% γίνεται για τους φορολογουμένους το χτίσιμο του αφορολογήτου ενώ ανατροπές έρχονται στην καθημερινότητά τους με τη μείωση του ορίου των 500 ευρώ πάνω από το οποίο απαγορεύονται οι συναλλαγές με μετρητά στα επίπεδα των 300 ευρώ, ενδεχομένως και χαμηλότερα.

Νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου φέρνει αλλαγές στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Με τις νέες διατάξεις εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει να δαπανούν περισσότερα από τα εισοδήματά τους για πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα (κάρτες, e-banking κ.λπ.) προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο και να αποφύγουν να πληρώσουν έξτρα φόρους. Το ελάχιστο ποσό δαπανών που θα απαιτείται για την εξασφάλιση του αφορολογήτου αναμένεται να αυξηθεί έως και 50%.

Όπως έδειξε η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι, οκτώ στους δέκα φορολογουμένους όχι μόνο είχαν εξασφαλίσει το αφορολόγητο, αλλά δήλωσαν περισσότερες δαπάνες με πλαστικό χρήμα από αυτές που απαιτούνταν με βάση τα εισοδήματά τους. Από τη στιγμή μάλιστα που στο χτίσιμο του αφορολογήτου μετράνε σχεδόν όλα τα έξοδα (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, βενζίνες, σουπερμάρκετ κ.λπ.), πολλοί φορολογούμενοι καλύπτουν το απαιτούμενο ποσό από τους πρώτους κιόλας μήνες του έτους. Σήμερα η έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ υπολογίζεται με βάση τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι, ανάλογα με το εισόδημά τους. Συγκεκριμένα:

– Όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 10% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking.

– Όσοι έχουν εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking

– Όσοι έχουν εισόδημα από 30.000,01 και άνω πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 20% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking.

Τι αλλάζει
Με τις νέες διατάξεις που σχεδιάζονται όσοι θέλουν να κερδίσουν το αφορολόγητο για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος θα πρέπει:

– Να έχουν δαπανήσει τουλάχιστον το 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

– Να έχουν δαπάνες ύψους τουλάχιστον 20% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

– Να κάνουν δαπάνες ύψους 25% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή e-banking για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται όμως και να επιβληθεί υποχρέωση για δαπάνες 30% στα πιο υψηλά εισοδήματα.

Όσοι δεν συγκεντρώσουν τις δαπάνες που απαιτούνται, θα πληρώνουν πέναλτι φόρου 22% για το ποσό που τους λείπει. Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, πρέπει να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά δαπάνες 1.500 ευρώ (15%). Αν οι δαπάνες του ήταν 1.200 ευρώ, τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο με συντελεστή 22% στο ποσό των 300 ευρώ που δεν συγκέντρωσε με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να φτάσει το όριο των 1.500 ευρώ, δηλαδή 66 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίοι όμως οφείλουν να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τις χάρτινες αποδείξεις, για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

– Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι, ηλικίας 70 ετών και άνω.
– Τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
– Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

– Οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.