GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Όχι» στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Στηρίζει πλήρως τη θέση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου…


Στηρίζει πλήρως τη θέση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου…

Άγγελος Μπεμπεκίδης:
«Ασχολιόμαστε με το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, λες και υπάρχουν τόσα χρήματα που ο καταναλωτής δεν ξέρει τι να τα κάνει ή δεν του φτάνουν οι μέρες για να τα ξοδεύει…»


Την πλήρη αντίθεση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στην απελευθέρωση της κυριακάτικης αγοράς εκφράζει ο Πρόεδρος του φορέα, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, υιοθετώντας τη στάση του τοπικού εμπορικού συλλόγου, που, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα επί τάπητος, αντιδρά σθεναρά στο ενδεχόμενο, κάνοντας μάλιστα λόγο για αφανισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης και την προώθηση στον αντίποδα ισχυρών συμφερόντων, τα οποία εκπροσωπούν οι αλυσίδες των μεγάλων καταστημάτων.

Με σημείο αναφοράς την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία κρίνει ως συνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και καθώς, ο εμπορικός κόσμος στις ακριτικές περιοχές της χώρας, όπως η δική μας, θεωρεί ότι, με αυτό τον τρόπο ανοίγουν οι «πόρτες» για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σε βάρος εργαζομένων και μικρομεσαίων, που και οι ίδιοι εκπροσωπούν, ο κ. Α. Μπεμπεκίδης τονίζει ότι, «σαν Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στηρίζουμε πλήρως τη θέση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, ο οποίος είναι κάθετα αντίθετος με την κυριακάτικη αγορά. Εξάλλου, η αγορά της Ξάνθης δεν απευθύνεται σε ένα τεράστιο αγοραστικό κοινό, όπως γίνεται στις τουριστικές περιοχές, Αθήνα, Μοναστηράκι κτλ. Η Κυριακή είναι μια ημέρα ξεκούρασης των εργαζομένων. Παλιά, δεν υπήρχε καν το θέμα λειτουργίας της Κυριακάτικης αγοράς. Μετά προέκυψε μία Κυριακή, αργότερα δύο, τρεις, για να φτάσουμε σήμερα στις επτά. Ενώ, μας κάνουν λόγο για συνολικά πενήντα δύο Κυριακές το χρόνο. Γι’ όλα αυτά, βέβαια, φταίνε οι κυβερνήσεις. Αποφασίζουν μέτρα, τα οποία βλάπτουν τα μικρομεσαία συμφέροντα και ενισχύουν τα ισχυρά συμφέροντα κολοσσών. Ας δώσουν πρώτα λεφτά στον κόσμο, ανεβάζοντας μισθούς και συντάξεις στα χίλια και πάνω ευρώ και μετά ας απελευθερώσουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, για να μπορεί ο κόσμος να βγαίνει και τις Κυριακές για ψώνια. Έτσι, όμως, όπως είναι τα πράγματα, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τα απολύτως απαραίτητα και όταν αυτά βρίσκονται, ο κόσμος δεν χρειάζεται την Κυριακή, για να βγει να τα πάρει. Άλλες είναι οι ανάγκες του. Ασχολιόμαστε με το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, λες και υπάρχουν τόσα χρήματα που ο καταναλωτής δεν ξέρει τι να τα κάνει ή δεν του φτάνουν οι μέρες για να τα ξοδεύει…».

Παράλληλα, ο κ. Α. Μπεμπεκίδης εγείρει και το ζήτημα της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας στη χώρα, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Υπουργείο Εργασίας για τη στάση που τηρεί στο θέμα. Ενώ, όπως, τέλος, σημειώνει, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημά του, «υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται κανονικά για τα δεδουλευμένα τους. Τι θα γίνει, εάν αυξηθούν οι ώρες εργασίας τους, λόγω της Κυριακής; Θα πάρουν την προσαύξηση 75% του μισθού τους για την εργασία τις Κυριακές, όπως δικαιούνται από το νόμο;».