GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ιωάννης Αρμακόλας: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα”

Σήμερα το μεσημέρι θα διεξαχθεί στη Βουλή των Ελλήνων η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών και όλα όσα ακούστηκαν αυτόν τον καιρό, γι...

Σήμερα το μεσημέρι θα διεξαχθεί στη Βουλή των Ελλήνων η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών και όλα όσα ακούστηκαν αυτόν τον καιρό, γι’ αυτήν προκαλούν προβληματισμό σε όλους τους πολίτες.

Το evros24.gr ζήτησε την θέση του Επίκουρου Καθηγητή Ιωάννη Αρμακόλα του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας με γνωστικό αντικείμενο τη Συγκριτική Πολιτική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο καθηγητής εξέφρασε την επιστημονική του άποψη χωρίς κομματική τοποθέτηση, λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον, τη θέση της χώρας μας στο θέμα μέχρι σήμερα και τη διαπραγματευτική της ικανότητα. Έτσι εξήγησε πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει πολλά θετικά σημεία και είναι μια καλή συμφωνία και δημιουργεί καλές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επεσήμανε ακόμα πως το θέμα της εθνότητας έχει παρεξηγηθεί, αφού δεν υπάρχει στο επίπεδο της συμφωνίας και δεν θα μπορούσε να υπάρχει γιατί δεν υπάρχουν προβλέψεις στη συμφωνία για το θέματα ταυτότητας, αλλά καθορίζει το ζήτημα της υπηκοότητας.

Όσο για τη γλώσσα η Ελλάδα αναγνώρισε μια διεθνή πραγματικότητα που έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα, προκειμένου να κερδίσει σε άλλα διαπραγματευτικά σημεία.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Μακεδονική γλώσσα συνδέεται με κάποιο μειονοτικό ζήτημα.

Άλλωστε η συμφωνία αυτό ακριβώς προσπαθεί να εξασφαλίσει, ότι η γειτονική χώρα δεν θα έχει κανένα λόγο στα εσωτερικά της χώρας μας και ουδεμία βλέψη.

“Δεν εξασφαλίζονται από τα νομικά κείμενα τα θέματα έγερσης μειονότητας, ανεξάρτητα από το τι προβλέπει το σύνταγμα των Σκοπίων. Η Ελληνική πλευρά πήρε όσες περισσότερες εξασφαλίσεις μπορούσε. Το κείμενο της συνεργασίας δημιουργεί στενές σχέσεις συνεργασίες και μέσα από τις συνεργασίες θα αμβλυνθούν οι όποιες διαφορές” τόνισε ο Ιωάννης Αρμακόλας.

Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα κρατά το δικαίωμα να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε ενταξιακή διαδικασία είτε σε ΝΑΤΟ είτε σε ΕΕ, αν θεωρήσει ότι δεν τηρούνται τα συμφωνημένα.