GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Λαϊκή Συσπείρωση ΠΑΜΘ: Πλημμύρες 2019, στο ίδιο έργο θεατές

Οι τελευταίες πλημμύρες σε μια σειρά Περιφερικές Ενότητες της περιοχής, επέφεραν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες , υποδομές, αρδευ...


Οι τελευταίες πλημμύρες σε μια σειρά Περιφερικές Ενότητες της περιοχής, επέφεραν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες , υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κλπ. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η περιφέρεια μας παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική της θωράκιση είναι ανεπαρκής.

Την κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολούθησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ , της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και οι διάφορες συγκυβερνήσεις των παραπάνω κομμάτων. Μια πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα.

Άλλωστε οι επιλογές της ΕΕ που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει, την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι’ αυτό και έργα όπως ,αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά κλπ κρίνονται μη επιλέξιμα.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες όλα αυτά τα χρόνια της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης και των τοπικών παραγόντων των αστικών κομμάτων, που από τη μια στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές και από την άλλη καθημερινά σε ρόλο ρεπόρτερ περιγράφουν κλαψουρίζοντας στα τοπικά Μ.ΜΕ τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Χωρίς να απαντούν, γιατί η αρμόδια υπηρεσία ΕΔΥΕ είναι υπό διάλυση, γιατί οι κοίτες των ποταμών είναι για δεκαετίες ακαθάριστες , γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα είναι επίσης για δεκαετίες ακαθάριστα, εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των τοπικών υδάτων.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η ΕΕ που θωρακίζει την κερδοφορία των ομίλων δεν μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς. Το ΕΣΠΑ και η συνέχεια του το ΣΕΣ δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια. Η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει την γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων. Η καταστροφή των δασών για να προχωρήσει η αξιοποίηση τους από τους ομίλους, για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και για άλλες δραστηριότητες πολλαπλασιάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα αφού χάνεται η δυνατότητα κράτησης των υδάτων. Τα κατασκευαστικά έργα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων και για το λόγο αυτό δεν λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεων τους στις περιοχές και στο περιβάλλον.

Σε κάθε βροχή, σε κάθε πλημμύρα γίνεται φανερή :
  • Η έλλειψη σχεδίου για την άμεση εκτέλεση δράσεων που θα μπορούσαν να προλάβουν και να περιορίσουν τις συνέπειες αντίστοιχων φαινομένων.
  • Η έλλειψη συντονισμού οργάνων και φορέων, η απουσία οργάνου που μπορεί να πάρει άμεσες αποφάσεις.
  • Η έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού σε περιοχές με σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα.
  • Η έλλειψη ανθρώπινου και ειδικευμένου δυναμικού σε πολλές υπηρεσίες.
  • Για αποτελεσματικη αντιπλημμυρική προστασία χρειάζεται η επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα , την προστασία, τις χρήσεις, την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων.
  • Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η διαχείριση των υδάτινων απαιτεί τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα διαχείρισης των υδάτων, που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και μαζί με την διεκδίκηση της αποκατάστασης των όποιων καταστροφών, την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη απόδοση των αποζημιώσεων, να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κομμάτων της χώρας μας και να απαιτήσουν άλλη πολιτική.

Άμεση καταγραφή και αποτίμηση όλων των ζημιών που έχουν υποστεί όλες οι καλλιέργειες , οι υποδομές όπως σταυλικές εγκαταστάσεις ,γεωτρήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές), αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, αγροτική οδοποιία κ.ά., άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών.

Αποζημίωση της γεωργικής παραγωγής στο 100 % της ηρτημένης σοδειάς για όλες τις καλλιέργειες.
Έγκυρη-άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές.
  • Για την Λαϊκή Συσπείρωση
  • Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης, Παπατολίδης Δημήτρης,
  • Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Τρέλλης Χρήστος