GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η «παγίδα» με το IBAN στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2018

Υπάρχει περίπτωση να το πληρωθεί άλλο πρόσωπο.


Υπάρχει περίπτωση να το πληρωθεί άλλο πρόσωπο.

Το κριτήριο των καταθέσεων φαίνεται μείζονος σημασίας αλλά καίει πολλά νοικοκυριά. Θα ακυρώνονται απευθείας οι αιτήσεις δικαιούχων μονοπρόσωπου νοικοκυριού που έχει καταθέσεις άνω των 9.000 ευρώ ενώ το ποσό αυξάνεται αναλογικά με τα μέλη της οικογένειάς και έχει όριο τις 27.000 ευρώ. Επίσης θα ακυρώνονται οι αιτήσεις όσων έχουν τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέν, ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα από ιδιωτικά σχολεία και δαπάνες από αμοιβές υπηρετικού προσωπικού.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των φιλοξενούμενων, που μπορεί πλέον να μην φιλοξενούνται, αλλά δεν μπορούν να υποβάλουν δική τους αίτηση, άρα χάνουν το κοινωνικό μέρισμα.

Αυτό που θέλει μεγάλη προσοχή είναι τα στοιχεία για τη διασταύρωση του πεδίου του ΑΦΜ στο IBAN του λογαριασμού.

Όμως αυτό που πρέπει να προσέξουν όσοι κάνουν αίτηση είναι ότι στον Οδηγό των 6 βημάτων, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως: «Σε περίπτωση που από λάθος δηλωθεί ενεργός λογαριασμός ΙΒΑΝ ο οποίος δεν ανήκει στο δικαιούχο ή συνδικαιούχο του μερίσματος (ανήκει δηλαδή σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ενδέχεται η πληρωμή να προχωρήσει κανονικά καθώς δεν είναι πάντοτε δυνατός ο έλεγχος του συνδυασμού του ΑΦΜ με το ΙΒΑΝ. Σε αυτή την περίπτωση θα εισπραχθεί το κοινωνικό μέρισμα από κάποιον άλλον. Απαιτείται επομένως μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του πεδίου του ΙΒΑΝ».

Συγκεκριμένα με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σας και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Θα σας ζητηθεί επίσης να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας και τα προστατευόμενα τέκνα σας.

Επίσης, θα πρέπει να δηλώσετε ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Αν κάνετε λάθος και αποτύχει η διασταύρωση, τότε δεν αποκλείεται η πληρωμή να γίνει στον λάθος λογαριασμό…

«Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κτλ), εάν υπάρχει, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πίστωση των χρημάτων στον λογαριασμό σας. Τα οικονομικά/περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν είναι δυνατή.

Σας συνιστούμε να μην παραλείψετε να δηλώσετε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς στέλνονται ειδοποιήσεις σε περίπτωση προβλημάτων και αποτυχίας πληρωμής του μερίσματος στο λογαριασμό σας» τονίζεται στον οδηγό.