GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Βήχας και πονοκέφαλος μαζί: Γιατί συμβαίνει – Πότε να πάτε στο γιατρό!

Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από βήχα είναι ένα ασυνήθιστο είδος πονοκεφάλων που -εκτός από τον βήχα- προκαλούνται και από άλλα είδ...


Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από βήχα είναι ένα ασυνήθιστο είδος πονοκεφάλων που -εκτός από τον βήχα- προκαλούνται και από άλλα είδη πίεσης στο κεφάλι, όπως το φτάρνισμα, το φύσημα της μύτης, το δυνατό γέλιο, το κλάμα, το τραγούδι και το σκύψιμο που αυξάνει την πίεση του αίματος στο κεφάλι.

Ο βήχας και ο πονοκέφαλος (κεφαλαλγία) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες:

Πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες βήχα, που είναι συνήθως αβλαβείς, εμφανίζονται σε περιορισμένα επεισόδια και τελικά να βελτιώνονται μόνες τους.
Δευτερογενείς κεφαλαλγίες βήχα, που είναι πιο σοβαρές, καθώς μπορεί να προκληθούν από προβλήματα στον εγκέφαλο. Η θεραπεία του δευτεροπαθούς πονοκεφάλου βήχα μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Αίτια
Η αιτία των πρωτογενών κεφαλαλγιών βήχα είναι άγνωστη.
Δευτεροπαθής πονοκέφαλος και βήχας
Αυτού του τύπου ο πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από:

Ένα ελάττωμα στο σχήμα του κρανίου.
Ένα ελάττωμα στην παρεγκεφαλίδα, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την ισορροπία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα τμήμα του εγκεφάλου ωθείται μέσω του ανοίγματος στην βάση του κρανίου (ινιακό τρήμα), όπου μόνο ο νωτιαίος μυελός υποτίθεται ότι βρίσκεται. Μερικοί από αυτούς τους τύπους των ελαττωμάτων ονομάζονται δυσμορφίες Chiari.
Μια αδυναμία σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο (εγκεφαλικό ανεύρυσμα).
Όγκος στον εγκέφαλο.
Μια διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Συμπτώματα
Πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι και βήχας
Ξεκινούν ξαφνικά ακριβώς μετά από βήξιμο ή άλλους τύπους πίεσης στο κρανίο, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω
Συνήθως διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. Μερικοί πονοκέφαλοι μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο ώρες
Προκαλούν έντονο, απότομο πόνο σαν “μαχαιριά”
Συνήθως επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του κεφαλιού σας και μπορεί να είναι χειρότεροι προς το πίσω μέρος του κεφαλιού σας

Δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι και βήχας
Οι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες βήχα συχνά έχουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά των πρωτοπαθών, αν και ενδέχεται να αντιμετωπίσετε επίσης:

Μεγαλύτερης διάρκειας πονοκεφάλους
Ζάλη
Αστάθεια
Τάσεις λιποθυμίας

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε ξαφνικούς πονοκεφάλους μετά από βήξιμο, ειδικά αν οι πονοκέφαλοι αυτοί είναι συχνοί ή σοβαροί ή αν έχετε οποιαδήποτε άλλα ανησυχητικά σημάδια ή συμπτώματα, όπως ανισορροπία ή θολή όραση ή διπλωπία.