GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΕΣΔΕΠ Ξάνθης: Όχι άλλη υποβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

To Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει ένα σημαντικό θετικό αποτύπωμα στην Ελληνική επιστημονική κοινότητα και στην κοινωνία της Θράκης.

To Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει ένα σημαντικό θετικό αποτύπωμα στην Ελληνική επιστημονική κοινότητα και στην κοινωνία της Θράκης.

Ένας μεγάλος αριθμός κατηρτισμένων επιστημόνων προέρχεται από το Δημοκρίτειο, ενώ σημαντικός αριθμός από τους αποφοίτους του παρέμεινε στην κοινωνία της Θράκης συντελώντας στην οικονομική και πολιτιστική πρόοδό της.

Οι φοιτητές του ΔΠΘ, μαζί με τα μέλη ΔΕΠ και τους άλλους εργαζόμενούς του, αποτελούν εκτός των άλλων, μία σημαντική συνιστώσα πολιτισμού και διαλόγου στην κοινωνία της Θράκης. Ιδιαίτερα οι φοιτητές μαζί με τους ντόπιους διανοητές και καλλιτέχνες δημιούργησαν μία κρίσιμη μάζα σχηματίζοντας έτσι, μία μοναδική πολιτιστική κίνηση στις πόλεις της Θράκης.

Η ιδιαιτερότητα της ακριτικής Θράκης να βρίσκεται στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, στην εποχή των περιφερειακών γεωπολιτικών ανακατατάξεων που ζούμε, κάνει αναγκαία τη στήριξή της. ένας βασικός πυλώνα αυτής της στήριξης είναι η ενδυνάμωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Για το λόγο αυτό, ζητάμε ειδικές προνοιακές πολιτικές για τους φοιτητές του καθώς και αναπλήρωση και ουσιαστική αύξηση του διδακτικού – ερευνητικού και λοιπού (εργαστηριακού, διοικητικού, εκπαιδευτικού) προσωπικού του.

Ζητάμε όλα τα νέα τμήματα να ιδρυθούν σε ακριτικές περιοχές της περιφέρειας και ιδιαίτερα στο ΔΠΘ. Επιπλέον, θεωρούμε αναγκαία την εξασφάλιση συνθηκών διαβίωσης και μόρφωσης, ώστε να μπορούν να σπουδάζουν οι φοιτητές μας μακριά από τα σπίτια τους και να μην αιμορραγεί το ΔΠΘ και η Θράκη. Η πολιτική ίδρυσης Τμημάτων ομοειδή με αυτά των Περιφερειακών Πανεπιστημίων (Πολιτικών Μηχανικών, Νομικής κ.λπ.) στην πρωτεύουσα, στη συμπρωτεύουσα και σε περιοχές κοντά σε αυτές, αναπόφευκτα οδηγεί στο μαρασμό του ΔΠΘ. Λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες αρνητικότατες επιπτώσεις, θα μπορούσε η συγκεκριμένη πολιτική να αποτελεί υπό προϋποθέσεις, συγκαλυμμένη πολιτική εγκατάλειψης του ΔΠΘ και του Θρακιώτικου Λαού και υπονόμευση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης στα περιφερειακά Πανεπιστήμια και πρωτίστως στο ΔΠΘ.

Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Διοίκησης του ΔΠΘ. Επιθυμούμε οι όποιες πρωτοβουλίες της να συντείνουν σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο με υψηλές επιστημονικές και κοινωνικές περγαμηνές θα στηρίζει την περιοχή, για την ανάπτυξή της με κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο, σε μία Θράκη που θα αποτελεί γέφυρα παιδείας, βιώσιμης ανάπτυξης, πολιτισμού, ειρήνης και προόδου. Μια Θράκη που πρέπει να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ανάμεσά τους κι ένα αναπτυσσόμενο και όχι συρρικνούμενο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Για το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ Ξάνθης
Ο Πρόεδρος
Μιχαήλ Σπηλιώτης

Ο Γραμματέας
Γεώργιος Κολλάρος