GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Παταγώδης αποτυχία του οικογενειακού γιατρού… ελλείψει γιατρών

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ), δηλαδή οι πρώην γιατροί ΙΚ...


Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ), δηλαδή οι πρώην γιατροί ΙΚΑ.

Για αδυναμία υλοποίησης του εγχειρήματος του οικογενειακού γιατρού κάνουν λόγο σύσσωμες οι ενώσεις γιατρών. Οι ιδιώτες γιατροί, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και το ιατρικό δυναμικό των υπαρχουσών μονάδων πρωτοβάθμιας Υγείας, τα ιατρεία ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) συμφωνούν όλοι ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αποτελεί ένα …μετέωρο βήμα και ότι το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει σήμερα το σύστημα δεν αρκεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τους ασφαλισμένους.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ), δηλαδή οι πρώην γιατροί ΙΚΑ, τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αριθμός των γιατρών είναι ανεπαρκής, από τη στιγμή μάλιστα που 800 εξ αυτών που εργάζονται σήμερα στα ιατρεία ΠΕΔΥ αναμένεται να απολυθούν στο τέλος του έτους, δηλαδή σε δύο εβδομάδες. Συνεπώς, η «δεξαμενή» των διαθέσιμων οικογενειακών γιατρών αδειάζει σημαντικά. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει «βαφτίσει» και τους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των μονάδων ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας ως οικογενειακούς σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το συνολικό αριθμό των οικογενειακών γιατρών λόγω αναιμικού ενδιαφέροντος τόσο στις ΤΟΜΥ όσο και στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι των ιατρείων ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας ανέρχονται σε 2.350. Μεγάλη μερίδα εξ αυτών είναι στα ΠΕΔΥ και τώρα θα αποχωρήσουν. Συγκεκριμένα, οι γιατροί (όλων των ειδικοτήτων) των μονάδων ΠΕΔΥ ανέρχονται σε 2.100. Οι 800 όμως εξ αυτών βρίσκονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας με ασφαλιστικά μέτρα, έχοντας καταθέσει αγωγές διεκδικώντας και την παραμονή τους στο ΠΕΔΥ και τη διατήρηση του ιδιωτικού τους ιατρείου. Ωστόσο, η προθεσμία να επιλέξουν εάν θα διατηρήσουν τη θέση τους στο δημόσιο ή το ιδιωτικό τους ιατρείο λήγει τέλος Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους θα αποχωρήσουν.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ από το σύστημα έχουν «κλείσει» τα ραντεβού αυτών των γιατρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες που αναζητούν ραντεβού και γιατρό στα ΠΕΔΥ. Στις μονάδες αυτές αναμένεται να απομείνουν μόλις 1.200 γιατροί, καθώς ακόμη 100 αναμένουν να συνταξιοδοτηθούν.

Καταγγελίες
Ψυχραιμία συνιστά στους ασθενείς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος έχει προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στην οποία θα παρευρεθούν και σύλλογοι ασθενών. Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ αναφέρει: «Σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη ότι η υλοποίηση ακόμη ενός εγχειρήματος που αφορά στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας και στον ιδιαίτερα σημαντικό για τον πολίτη τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας φαίνεται να ναυαγεί. Τομές αυτού του διαμετρήματος δεν μπορούν παρά να έχουν έρεισμα ένα σωστό σχεδιασμό προσανατολισμένο στις ανάγκες του ασθενή, το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό αλλά και το σεβασμό του ιατρού και του έργου του ως πυλώνα του συστήματος. Αλλιώς είναι δυστυχώς καταδικασμένες να αποτύχουν».

Ανακοίνωση στην οποία διατηρεί υψηλούς τόνους εξέδωσε και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), καταγγέλλοντας «την ενορχηστρωμένη προσπάθεια της Πολιτείας για άκρως εκβιαστική και άναρχη επιστράτευση των πολιτών, όσον αφορά την εγγραφή και την αντιστοίχιση με δυσεύρετους ή ανύπαρκτους οικογενειακούς ιατρούς σε όλη την επικράτεια». Πρόκειται για τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Το νέο σχέδιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ, δηλαδή γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους που θα συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, ενώ η Αριστοτέλους ήθελε … 2.800 τέτοιους γιατρούς, σήμερα συμβάσεις έχουν συνάψει 710 (στοιχεία του υπουργείου Υγείας). Εάν σε αυτούς προστεθούν οι 500 γιατροί των ΤΟΜΥ, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι οι 1.210 οικογενειακοί γιατροί σήμερα είναι ελάχιστοι για να καλύψουν 10 εκατομμύρια πληθυσμού.