GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας: Για τις απειλούμενες απολύσεις στο έργο του ΤΑΡ στον νομό Καβάλας

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας καταγγέλλουμε την εταιρεία Trans-Adriatic P...


Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας καταγγέλλουμε την εταιρεία Trans-Adriatic Pipeline (TAP) και την κοινοπραξία Bonatti – J.&P. ΑΒΑΞ, για την ομηρία και τις απειλούμενες απολύσεις των αρχαιολόγων και των εργατών στις αρχαιολογικές εργασίες του νομού Καβάλας, που διενεργούνται στο πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο και έως σήμερα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μηνιαίες συμβάσεις ή και δύο εβδομάδων, ενώ σε όσους συμπληρώθηκαν τρεις ανανεώσεις των συμβάσεων, ανακοίνωσαν ότι θα τους απολύσουν για τουλάχιστον 45 ημέρες και θα τους ξαναπροσλάβουν μετά, για να μη γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου!

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η συνεχής προσπάθεια απαξίωσης του ανασκαφικού έργου, έως και εξαφάνισής του, με τρομακτικές πιέσεις από τον TAP για ολοκλήρωση των εργασιών με πρακτικές και μεθόδους που οδηγούν, εάν τηρηθούν, σε καταστροφές αρχαιοτήτων.

Ενδεικτικό είναι ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας είχε ζητήσει την πρόσληψη 10 αρχαιολόγων για την ανασκαφή και τις καταγραφές προϊστορικής τούμπας της Νεότερης Νεολιθικής Ι, πλησίον του σημαντικότατου οικισμού Ντικιλί Τας, και ο TAP προσέλαβε αρχικά δύο και αργότερα άλλους δύο, ενώ ανάλογα έπραξε και για τους εργάτες.

Όπως είναι γνωστό, οι τούμπες χαρακτηρίζονται από επάλληλες οικιστικές φάσεις και συνεχή στρώματα κατοίκησης. Μέχρι τώρα έχει αποκαλυφθεί πλήθος σταθερών κατασκευών (φούρνοι, εστίες, πηλοκατασκευές), που συσχετίζονται με δάπεδα οικιών, τοίχους και στρώματα καταστροφής, πέραν του πλήθους των κινητών ευρημάτων. Ενώ λοιπόν η ανασκαφή βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη και παραμένει άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί, η εταιρεία σκοπεύει να απολύσει κάποιους αρχαιολόγους και εργάτες για να μην αποκτήσουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα! Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους αρχαιολόγους και εργάτες στις υπόλοιπες εργασίες και ανασκαφές.

Εκτός των άλλων, λοιπόν, τίθεται θέμα εύρυθμης λειτουργίας όλων των ανασκαφών και της καταγραφής των ευρημάτων, καθώς η εταιρεία προχωρά σε περικοπές προσωπικού (αρχαιολόγων και έμπειρων εργατών). Τις ανάγκες των αρχαιοτήτων τις κρίνει το κέρδος της εταιρείας.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί με την απόλυτη κάλυψη και στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι η «μεταμνημονιακή» εποχή που διαφημίζουν, που τελικά είναι τόσο ίδια με την «μνημονιακή», όπως στην περίπτωση του ναού στην Αλεξανδρούπολη, που αποκαλύφθηκε με την κατασκευή του αγωγού TAP. Δυόμιση χρόνια μετά έχει μείνει έρμαιο του καιρού και καταστρέφεται, παρά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έθετε ως όρο να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να συντηρηθεί ο ναός, ενώ οι εργαζόμενοι είναι τόσο καιρό στην ανεργία.

Αυτή είναι η ανάπτυξη, αυτές είναι οι επενδύσεις που κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιζητούν. Ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων, ανεργία για τους εργαζόμενους και καταστροφή για την πολιτιστική κληρονομιά του λαού μας.

Για τον λόγο αυτό απαιτούμε:
Όλοι οι συνάδελφοι αρχαιολόγοι και εργάτες να παραμείνουν στο έργο μέχρι την ολοκλήρωσή του από τη στιγμή που υπάρχει αντικείμενο απασχόλησης.

Συνέχιση των εργασιών καταγραφής και της επιστημονικής τεκμηρίωσης των ευρημάτων και μετά το πέρας της ανασκαφής, ώστε να κοινοποιηθούν τα δεδομένα των ανασκαφών στο ευρύτερο κοινό και στην τοπική κοινωνία.

Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζομένους, με γνώμονα τις ανάγκες του έργου και της αρχαιολογικής έρευνας. Εδώ και τώρα τέλος στην ομηρία και την τρομοκρατία.

Καμία εμπλοκή, πίεση ή απειλή από τον TAP στο επιστημονικό αντικείμενο των εργασιών.

Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας. Προειδοποιούμε τον TAP και το ΥΠΠΟΑ ότι θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε απόπειρα απόλυσης προσωπικού πριν την ολοκλήρωση των εργασιών.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους να σταθούν αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας. Να γίνει υπόθεση όλων η υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων αλλά και η διάσωση των αρχαιοτήτων, που αποτελούν κληρονομιά όλων μας.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΚΑ