GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Νέα δεδομένα για τις γονικές άδειες σε Δημόσιο και ΟΤΑ

Τι αλλάζει για όσους αποκτούν τέκνο με υιοθεσία.


Τι αλλάζει για όσους αποκτούν τέκνο με υιοθεσία.

Σύστημα πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού σχεδιασμού για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, μέτρα για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων από το ΑΣΕΠ, επέκταση της χορήγησης γονικών αδειών, ρυθμίσεις για τις σπουδές και την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και συγκρότηση δομών για τον επιτελικό σχεδιασμό και εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, προβλέπονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το σχέδιο νόμου «Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που παρουσίασε η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γενικός γραμματέας, Γρηγόρης Θεοδωράκης, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (στο www.opengov.gr) έως και τη Δευτέρα και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις γιορτές.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται και τροποποιήσεις του υπαλληλικού κώδικα.
Συγκεκριμένα, τρίμηνη άδεια μητρότητας, θα δικαιούνται και οι μητέρες που αποκτούν τέκνο από υιοθεσία, κατ΄ αντιστοιχία με τη άδεια λοχείας που χορηγείται στις φυσικές μητέρες μετά τον τοκετό, ενώ η άδεια αυτή επεκτείνεται και στον θετό πατέρα.

Οι ανάδοχοι γονείς θα δικαιούνται επίσης τις ίδιες άδειες με τους φυσικούς γονείς για την φροντίδα και ανατροφή του ανηλίκου, ενώ τρίμηνη άδεια μητρότητας θα λαμβάνουν και οι γονείς, που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας. Αυξάνονται, εξάλλου, από 10 σε 14 οι ημέρες τη άδειας εξετάσεων για τους μόνιμους υπαλλήλους Δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, όπως ισχύει δηλαδή για τους συναδέλφους τους ΙΔΑΧ, οι οποίοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους υπαλλήλους σε ζητήματα μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Καταργείται το όριο των 45 ετών για τη συμμετοχή υπαλλήλων σε προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.

Γονικές Άδειες
Οι μητέρες που αποκτούν τέκνο με υιοθεσία δικαιούνται τρίμηνη άδεια μητρότητας, κατ’ αντιστοιχία με το χρονικό διάστημα των τριών μηνών της άδειας λοχείας το οποίο χορηγείται μετά τον τοκετό στις φυσικές μητέρες. Στην ισχύουσα διάταξη δεν γίνεται αναφορά στον θετό πατέρα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χορήγηση της άδειας αυτής στον υπάλληλο που αποκτά τέκνο με την διαδικασία της υιοθεσίας.

  • Η άδεια επεκτείνεται και στον θετό πατέρα κατ’ επιταγή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας των φύλων, των αρχών του ενωσιακού δικαίου περί ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά και της εναρμόνισης μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
  • Οι ανάδοχοι γονείς δικαιούνται τις ίδιες άδειες, που αφορούν στη φροντίδα και την ανατροφή του ανηλίκου, με τους φυσικούς γονείς καθ’ όλη τη διάρκεια της αναδοχής. Προβλέπεται ρητά ότι η τρίμηνη άδεια χορηγείται και στους ανάδοχους γονείς.
  • Η τρίμηνη άδεια μητρότητας επεκτείνεται ρητά και στους γονείς που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.