GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Από την Φανταστική και Φαντασμαγορική «Γειτονιά του Αϊ Βασίλη» του Λυκείου Ελληνίδων και του Δήμου Ξάνθης, στην «Ευχούπολη» για κλάματα των Δημαρχόπουλου – Λύρατζη

Αναφερθήκαμε πρόσφατα στον σημαντικό ρόλο του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων καθώς οι άνθρωποι αυτοί...


Αναφερθήκαμε πρόσφατα στον σημαντικό ρόλο του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων καθώς οι άνθρωποι αυτοί, με πολύ αγάπη και μεράκι, αποφάσισαν πριν αρκετά χρόνια, σε συνεργασία με τον τότε Δήμαρχο Μ. Στυλιανίδη, να δημιουργήσουν μια Χριστουγεννιάτικη Γειτονιά στο Κέντρο της πόλης μας κατά την διάρκεια των εορτών, προκειμένου η Ξάνθη, να ξεκινήσει να γράφει δειλά – δειλά την δική της ιστορία στο Κομμάτι των Χριστουγέννων.

Τότε αποφασίστηκε να συνδιοργανωθεί από το Λύκειο τον Ελληνίδων και τον Δήμο Ξάνθης η «Γειτονιά του Αϊ Βασίλη», η οποία όχι μόνο προκάλεσε δέος με την ύπαρξή της, τόσο για τη διακόσμηση όσο και για το μέγεθος, αλλά και για αυτά που προσέφερε έναντι μικρού τιμήματος, όπως γίνεται εξάλλου σε όλον τον κόσμο, αλλά και γιατί με τα έσοδα από τις πωλήσεις των Χριστουγεννιάτικων προϊόντων, παραχωρούνταν σε ιδρύματα της Ξάνθης, αλλά και σε φτωχές οικογένειες, μέσα από μια ειδική εκδήλωση.

Η προσπάθεια αυτή βέβαια, δέχθηκε πληθώρα επιθέσεων από συγκεκριμένους κύκλους, οι οποίοι κατά την άποψή τους θεωρούσαν πως τα Χριστουγεννιάτικα προϊόντα που πωλούνταν, θα έπρεπε να δίνονται δωρεάν στον κόσμο, κάτι που θα καταργούσε αυτόματα την υπόθεση «στήριξη ιδρυμάτων και φτωχών οικογενειών».

Με το που ανέλαβε τα ηνία του Δήμου Ξάνθης ο Δήμαρχος πρότυπο και τα ινία του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου «πρότυπο» ο έτερος πρότυπος Π. Λύρατζης, ετέθη άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο απομάκρυνσης των ανθρώπων του Λυκείου Ελληνίδων από τις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις, όπως και η κατάργηση του «Χωριού του Αϊ Βασίλη», καθώς οι φωστήρες της νυν Δημοτικής Αρχής ήθελαν να φτιάξουν χριστουγεννιάτικη γειτονιά και ατμόσφαιρα στην Ξάνθη, σύμφωνα με τα δικά τους γούστα, αλλά και σύμφωνα με το δικό τους αισθητικό ανάστημα. Έτσι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια πολύ μικρότερη από αυτή της «Γειτονιάς του Αϊ Βασίλη» Χριστουγεννιάτικη γειτονιά, την οποία και ονόμασαν «Ευχούπολη».

Την πρώτη χρόνια και για λόγους πρεστίζ, δεν μπορούμε να πούμε, έριξαν αρκετό βάρος τόσο στον διάκοσμο όσο και στον στολισμό αλλά και στις δραστηριότητες, όμως και πάλι υπήρχαν τεράστια κενά που δεν μπορούσαν να καλύψουν, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί πολύ απλά τόσο μπορούσαν τόσο έκαναν, με αποτέλεσμα να επιστρατεύσουν αρκετούς τόνους σάλτσας και μουστάρδας, (βλέπε δαπανηρές συναυλίες), για να χρυσώσουν το χάπι στα μάτια της κοινωνίας και να μην τους κράξει για αυτό το οποίο δημιούργησαν προς αντικατάσταση αυτού του οποίου υπήρχε.

Από εκεί και μετά, όπως ήταν αναμενόμενο, το όλο αυτό εγχείρημα άρχισε να ξεθωριάζει, για να φτάσουμε στο σημερινό μαύρο χάλι, μιας «Ευχούπολης», των τεσσάρων οικίσκων μετρίου στολίσματος, των 10 ίσως και περισσότερων κλαδιών που τοποθετήθηκαν στις κολώνες για να μπουν λιγοστά φωτάκια και να θυμίζουν κάτι από Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, αλλά και του ελάχιστου γιορτινού διακόσμου που μόνο στην Ξάνθη δεν αρμόζει.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό των τελευταίων ετών, όπου μιλάμε ανοιχτά για κατάντια, αξίζει να σημειώσουμε πως χάθηκε η κάθε είδους βοήθεια προς ιδρύματα αλλά και φτωχές οικογένειες, μαζί με το χαμόγελο των μικρών παιδιών που στο άκουσμα της «Ευχούπολης», άλλο περιμένουν να δουν και άλλο απογοητευμένα βλέπουν.

Επίσης, άξιο αναφοράς για ακόμη μια φορά είναι, πως την παρτίδα στο ελάχιστο σώζουν οι άνθρωποι που σε καθημερινή βάση είναι εκεί μέσα στο κρύο και υποδέχονται τα μικρά παιδάκια για να τους χαρίσουν ένα μπαλόνι, να τα βάψουν και να τους δώσουν έστω και αυτό το μικρό αίσθημα χαράς.

Εν κατακλείδι, πέρα από κάθε προσωπική διαφορά με τον οποιοδήποτε, μπορώ με ευκολία σήμερα να γράψω πως, Λύρατζης και Δημαρχόπουλος, Δημαρχόπουλος και Λύρατζης, κατάφεραν να στερήσουν για ακόμη μια χρονιά την χαρά από τα παιδιά μας. Μια χαρά που είμαι σίγουρος πως τα παιδιά μας βρίσκουν σε κάθε επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στη Δράμα, όπου εκεί οι Δήμοι έχουν φροντίσει να καθιερώσουν τις Πόλεις τους, ως Χριστουγεννιάτικους προορισμούς και είμαι βέβαιος πως σε αυτό θα συμφωνήσουν πολλοί γονείς μαζί μου.

Οι φωτογραφίες που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο, δείχνουν φυσικά και τη διαφορά ανάμεσα στην «Γειτονιά του Αϊ Βασίλη» και την «Ευχούπολη»…